Societat

Els Mossos deixaran d’utilitzar els projectils de foam més lesius

La comissió parlamentària sobre el model policial ho va aprovar fa un any

Es mantindran els que arribin fins a 30 metres

Els agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra deixaran d’utilitzar properament els projectils de foam més lesius i de llarg abast, els anomenats SIR-X, i que arriben fins a 50 metres de distància. No obstant, mantindrà l’ús dels projectils menys lesius, que arriben fins a 30 metres, segons ha avançat TV-3 i ha confirmat l’ACN. D’aquesta manera, la Brimo s’adaptarà a les conclusions de la comissió parlamentària sobre el model policial que va instar a retirar aquests projectils pel seu alt impacte i les lesions que ja havia causat en alguns manifestants.

La comissió que va aprovar la “retirada urgent” de l’ús dels projectils de foam més lesius es va celebrar el desembre de l’any passat i la mesura encara no s’ha fet efectiva. La supressió dels foam més lesius es va aprovar amb els vots a favor de JxCat, comuns i CUP, i l’abstenció d’ERC. El PSC, Cs i Vox hi han votat en contra. La mateixa comissió va aprovar estudiar la substitució del foam per mitjans “igual d’eficaços i potencialment menys lesius” i el Parlament també va instar els Mossos, mentre estiguessin vigents aquests dispositius, a incorporar eines tecnològiques per geolocalitzar i registrar les actuacions amb vídeo i àudio per permetre la seva traçabilitat.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha justificat algun cop l’endarreriment de la implantació de la mesura perquè “no es pot fer d’un dia per l’altre” i s’han de buscar alternatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.