Societat

El 44% de les dones catalanes deixen de fer coses per por a ser víctimes d’un delicte

El 12,7% de les agressions contra les persones tenen un caràcter sexual

El 44,5% de les dones catalanes han deixat de fer coses per por de ser víctimes d’un delicte a Catalunya, un percentatge que en el cas dels homes baixa fins al 22%. Així es desprèn de l’Enquesta de Seguretat Pública corresponent a l’any 2022, que han presentat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la cap del gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals de la Generalitat, Alba Alfageme, i que també constata que els catalans puntuen la seguretat als seus municipis amb una nota del 6,6, la més baixa des de l’any 2013.

L’enquesta, elaborada després d’entrevistar 7.995 persones entre gener i març d’aquest any, detalla un 12,7% de les agressions o amenaces que els catalans van patir l’any 2022 van tenir un caràcter sexual i pràcticament en un 80% l’autor va ser un home o varis.

El conseller Elena ha qualificat d’”absolutament inacceptable” que les dones deixin de fer coses per por a Catalunya, cosa que atribueix a l’”heteropatriarcat on les dones pateixen més que els homes”, per la qual cosa ha insistit en la necessitat que les polítiques que acabin “amb la sensació d’inseguretat i amb la renuncia històricament a l’espai públic que han fet les dones”.

Entre les situacions que Alfageme ha citat que les dones deixen de fer figura, per exemple, no anar a determinats barris, no anar pel carrer de nit, no acudir a determinades zones d’oci nocturn o espectacles de nit o no utilitzar el transport públic. “Una prova molt clara de que no se senten segures és que els trajectes que fan durant el dia és diferent que el que fan a la nit”, destaca Alfageme, que insisteix que aconseguir canviar això és el que significa “feminitzar la seguretat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.