Societat

3.000 persones esperen la pastilla preventiva del VIH al BCN Checkpoint

L’any 2022 s’havia administrat la PrEP a 9.000 persones a tot Catalunya, la xifra més alta de tot l’estat

A finals del 2022 hi havia 500 persones en llista d’espera per la pastilla preventiva del VIH, la PrEP, al BCN Checkpoint. Actualment aquesta xifra s’ha multiplicat per sis i arriba ja als 3.000 usuaris, segons ha confirmat a l’ACN el director del centre, Ferran Pujol, que confirma també que el temps d’espera ha passat de mig any a més de dotze mesos en aquest moment. “És bastant gruixut el que està passant, i no és només aquí, també als altres centres dispensadors de PrEP”, ha advertit Pujol.

I és que el nombre de beneficiaris de la PrEP no para de créixer des que va entrar a la cartera de serveis públics a finals del 2019. Segons dades de Salut, el 2022 s’havia administrat a 9.000 persones a Catalunya, la meitat de tot l’Estat. Moltes ho han fet al centre comunitari BCN Checkpoint, que tot sol dona el medicament i en fa el seguiment a 3.000 usuaris.

El de Barcelona és “de llarg” el centre sanitari que dispensa PrEP amb més usuaris a Catalunya, però no l’únic. Segons dades del departament, al conjunt dels 21 centres sanitaris que administren la PrEP la llista d’espera era de 2.300 persones a final del 2022, incloses les 500 que comptava el BCN Checkpoint. A Barcelona en conjunt 791 persones estaven a la llista, i la regió sanitària metropolitana (nord) és on hi havia més acumulació, amb 1513 inscrits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.