Societat

Nou clam contra l’estigma de les persones amb VIH el Dia Mundial contra la Sida

Es despleguen dos tapissos, un al balcó de la Generalitat i l’altre al de l’Ajuntament

Demanen al Govern que doti d’un pressupost el Pacte Social contra la discriminació

Nou clam de les institucions per acabar amb l’estigma que encara pateixen les persones amb VIH. La Generalitat, la Diputació, l’Ajuntament de Barcelona i el Comitè Primer de Desembre han celebrat aquest divendres un acte institucional coincidint amb el Dia Mundial de la Sida. La jornada, amb el lema Reforcem compromisos, ha començat amb el desplegament de dos tapissos, un al balcó del Palau de la Generalitat i un altre al del consistori, en record de la lluita contra aquesta malaltia, que a Catalunya va tenir el seu primer cas diagnosticat fa 42 anys. La presidenta del Comitè, Marta Melgosa, ha demanat al Govern que doti d’un pressupost el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació perquè esdevingui una eina “real”.

“Necessitem que hi hagi dotació real perquè el compromís no quedi en un document de bones pràctiques i es pugui fer una avaluació i un seguiment com toca dels casos”, ha indicat Melgosa. En aquest sentit, ha recordat que l’aprovació del Pacte Social va ser un gran avenç, però ha insistit que la vida de les persones amb sida avui en dia encara és “complicada” malgrat els avenços mèdics. Segons una enquesta elaborada per l’entitat, el 2023 prop de la meitat de les persones enquestades (47%) ha patit serofòbia, és a dir, discriminació per raó del VIH, i un 24% ha estat discriminat en el darrer any.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha admès dit durant l’acte de la Generalitat que tot i que la qualitat de vida de les persones amb VIH ha millorat, “encara hauria de fer-ho més”. Balcells també ha assenyalat que cal donar especial atenció a les persones grans que pateixen la malaltia perquè el VIH provoca un deteriorament prematur i més complicat que la resta de persones.

I sobre l’eradicació de l’estigma ha dit que és una de les prioritats del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.