Infraestructures

Preemergència per sequera

Aigua en vaixell com a darrera opció

El govern no contempla portar aigua amb vaixells fins a l’estiu, però vol tenir les instal·lacions a punt abans

Com fa 15 anys, s’estudien les opcions de Tarragona i Marsella

El director de l’ACA diu que seria l’últim recurs si fallessin la pluja i les fonts alternatives

El 2008, dos vaixells van descarregar aigua al port de Barcelona quan els pantans ja s’omplien

Amb les des­sa­la­do­res del Prat i la Tor­dera i les plan­tes pota­bi­lit­za­do­res i rege­ne­ra­do­res metro­po­li­ta­nes del Llo­bre­gat i el Besòs, la situ­ació actual de sequera no és com­pa­ra­ble a la del 2008 pel que fa a recur­sos dis­po­ni­bles, si bé l’epi­sodi de dèficit plu­viomètric és més extrem. En l’epi­sodi de fa quinze anys, el maig del 2008, van arri­bar dos vai­xells amb aigua per sub­mi­nis­trar la xarxa bar­ce­lo­nina perquè era ja un recurs a la des­es­pe­rada men­tre s’acce­le­rava la cons­trucció d’una inter­con­nexió entre el Con­sorci d’Aigües de Tar­ra­gona (CAT) i Aigües Ter-Llo­bre­gat (ATL), que abasta l’àrea metro­po­li­tana. El govern de José Mon­ti­lla havia plan­te­jat una cano­nada entre la capçalera del Segre i el Llo­bre­gat a través del túnel del Cadí per desem­bas­sar a la Baells, però el govern de José Luis Rodríguez Zapa­tero va impo­sar la inter­con­nexió del CAT tar­ra­goní.

El dimarts 13 de maig del 2008, el vai­xell Sout­hern Defen­der, amb ban­dera pana­me­nya, arri­bava al moll de l’Ener­gia (infla­ma­bles) del port de Bar­ce­lona amb 20.000 metres cúbics d’aigua d’un aqüífer de Tar­ra­gona que havien de per­me­tre pro­var les ins­tal·laci­ons de descàrrega a la xarxa. No seria fins dime­cres 21 que es des­car­re­ga­rien direc­ta­ment a la xarxa els 36.000 metres cúbics d’aigua pota­ble del riu Roine amb el vai­xell Nori­ent Solar pro­vi­nent de Mar­se­lla. En quinze dies, estava pre­vist que cada tres dies arri­bes­sin a Bar­ce­lona dos vai­xells car­re­gats d’aigua. El govern pre­si­dit per José Mon­ti­lla havia con­trac­tat sis vai­xells cis­terna per a un període mínim de dos mesos que durien aigua de Tar­ra­gona i Mar­se­lla.

El vai­xell de Mar­se­lla, però, va ser el segon i el dar­rer que va arri­bar a la ciu­tat, perquè a l’abril ja havia començat a ploure a les capçale­res del Ter i el Llo­bre­gat i, sor­to­sa­ment, no parava. No es va arri­bar a decla­rar l’emergència perquè els pan­tans esta­ven encara al 20% de reser­ves. El 19 de maig, dos dies abans que atraqués a Bar­ce­lona el vai­xell de Mar­se­lla, les reser­ves ja havien aug­men­tat fins al 32,5%. El 30 de maig, els embas­sa­ments ja havien recu­pe­rat el 50% de reser­ves. I un juny també excep­ci­o­nal­ment plujós els aca­ba­ria d’omplir.

Pel que fa a la plu­vi­o­me­tria i a les reser­ves, la situ­ació és pit­jor avui que el 2008. Fa quinze anys no havia plo­gut prou en 18 mesos i en l’epi­sodi actual en fa ja 36 que no plou sufi­ci­ent. Lla­vors, els pan­tans van caure al 20% i, avui, ja estan al 17,7%, molt a prop del llin­dar de referència del 16% que deter­mina la decla­ració d’emergència. A diferència del 2008, però, avui estan ope­ra­ti­ves les dues des­sa­la­do­res i les dues pota­bi­lit­za­do­res. Por­tar aigua en vai­xell és una alter­na­tiva d’últim recurs que es vol tenir a punt abans de l’estiu del 2024 per si calgués. “El que no pot pas­sar és que no plo­gui gens ni mica i falli qual­se­vol cosa, el que sigui, i lla­vors no tin­guem aigua”, expli­cava el direc­tor de l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, dime­cres en una visita a la pota­bi­lit­za­dora del Besòs. Per tenir llesta a temps la infra­es­truc­tura, l’ACA ja revisa les ins­tal·laci­ons cons­truïdes el 2008 als ports de Tar­ra­gona i Bar­ce­lona per tal de posar-les a punt. La pla­ni­fi­cació del govern també con­tem­pla por­tar aigua nova­ment de Mar­se­lla. En el cas de Tar­ra­gona, el pre­si­dent Ara­gonès adver­tia que cal­dria l’auto­rit­zació del govern espa­nyol si s’agafa aigua del CAT, que és una con­cessió esta­tal. Cal recor­dar que el vai­xell del 2008 no va dur aigua del CAT sinó de l’aqüífer pli­o­qua­ter­nari de Tar­ra­gona, una reserva que avui con­ti­nua sent l’única uni­tat d’explo­tació de les con­ques inter­nes de Cata­lu­nya en situ­ació de nor­ma­li­tat junt amb l’estany de Banyo­les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.