Ciència

La UPC desenvolupa esculls fets de residus industrials per protegir la línia costanera

El material és el resultat de la mescla de diferents materials de rebuig

El monitoratge del rendiment de l’estructura es farà càmeres de vídeo i sensors ambientals

La Uni­ve­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC) està tre­ba­llant en el dis­seny i fabri­cació d’esculls arti­fi­ci­als fets a par­tir de resi­dus indus­tri­als amb l’objec­tiu d’uti­lit­zar-los per a pro­te­gir la línia cos­ta­nera i els eco­sis­te­mes marins danyats pels efec­tes del canvi climàtic. Es tracta d’un pro­jecte posat en marxa per inves­ti­ga­dors del Cen­tre de Desen­vo­lu­pa­ment Tec­nològic de Sis­te­mes d’Adqui­sició Remota i Trac­ta­ment de la Infor­mació (SARTI) i del Cen­tre Avançat de Tec­no­lo­gies Mecàniques (CAT­Mech) de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya-Bar­ce­lo­na­Tech (UPC). Fins ara, han desen­vo­lu­pat els pri­mers pro­to­tips, tots fabri­cats amb resi­dus de la indústria siderúrgica i de les pedre­res i reproduïts a gran escala amb impressió 3D.

El pro­jecte, ano­me­nat SLA­GREEF és una ini­ci­a­tiva d’eco­no­mia cir­cu­lar, finançada pel Minis­teri de Ciència i Inno­vació i l’Agència Esta­tal d’Inves­ti­gació, emmar­cat en la con­vo­catòria de Pro­jec­tes per a la Tran­sició Ecològica i Digi­tal.

Els inves­ti­ga­dors han tre­ba­llat en un mate­rial con­cret per a dis­se­nyar els esculls arti­fi­ci­als, que és el resul­tat de la mes­cla de dife­rents mate­ri­als de rebuig. Es tracta d’un for­migó amb àrids d’escòries de la siderúrgia, jun­ta­ment amb resi­dus cal­ca­ris de pedrera. Aquesta mes­cla inte­gra una quan­ti­tat relle­vant d’alu­mini i òxids de ferro, matèria esti­mu­la­dora del desen­vo­lu­pa­ment d’algues i altres espècies mari­nes.

L’inves­ti­ga­dor del CAT­Mech Lluís Gil, co-inves­ti­ga­dor prin­ci­pal del pro­jecte i pro­fes­sor de l’Escola Supe­rior d’Engi­nye­ries Indus­trial, Aero­es­pa­cial i Audi­o­vi­sual de Ter­rassa (ESE­IAAT), explica: “Hi ha un gran pro­blema ambi­en­tal amb alguns mate­ri­als de rebuig relle­vants. Cada any, mili­ons de tones d’escòries d’acer i de pols i àrids de les pedre­res aca­ben als abo­ca­dors, gene­rant un gran pro­blema ecològic. Volem demos­trar que es poden apro­fi­tar per res­tau­rar els eco­sis­te­mes en les línies cos­ta­ne­res en perill”.

Pel que fa als mate­ri­als, Lluís Gil afirma que “un dels grans rep­tes del pro­jecte és acon­se­guir una bar­reja con­sis­tent i impri­mi­ble amb tec­no­lo­gia 3D el més verd pos­si­ble”. En aquest sen­tit, el pro­fes­sor asse­nyala que “la recerca busca solu­ci­ons sos­te­ni­bles, de manera que obtin­guem un bon com­por­ta­ment sota l’aigua i aju­dem la bio­di­ver­si­tat a llarg ter­mini”.

El moni­to­ratge del ren­di­ment de l’estruc­tura sub­mer­gida es farà amb tec­no­lo­gies que no impac­ten en els eco­sis­te­mes, com ara càmeres de vídeo i sen­sors ambi­en­tals, per part de l’Obser­va­tori marí OBSEA del SARTI, ubi­cat a Vila­nova i la Geltrú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.