Política

Guerra a Gaza

Els residents del centre de Gaza fugen per la intensitat dels atacs d’Israel

L’exèrcit israelià ha intensificat i ampliat els seus atacs sobre el centre de Gaza, després que hagi donat gairebé per controlat el nord de la Franja. L’ampliació de les operacions militars sobre camps de refugiats han fet fugir els residents del centre de Gaza, que empesos pels militars israelians estan evacuant els campaments de refugiats de la zona. L’exèrcit israelià ha bombardejat durant aquest dissabte dos camps de refugiats, al centre i al nord del país, causant noves morts i ferits.

Precisament avui, el ministeri de Sanitat de la Franja ha actualitzat el nombre de víctimes, que han augmentat fins als 20.258 morts i 52.688 ferits des de l’inici de la guerra, el 7 d’octubre, quan l’atac del grup islamista Hamàs va provocar 1.200 morts i 250 ostatges israelians.

Hamàs ha assegurat que degut als bombardejos d’Israel ha perdut el contacte amb els milicians a càrrec amb un grup d’ostatges que va segrestar el 7 d’octubre i ha advertit que podrien haver mort.

Aquestes noves xifres de morts i ferits s’han fet públiques després que l’exèrcit israelià ha assegurat haver detingut prop de 700 suposats membres de Hamàs i la Gihad Islàmica, dels quals uns 200 han estat traslladats a Israel per a ser interrogats. Els arrestos s’han fet durant l’última setmana per part de l’exèrcit i l’agència de seguretat interior d’Israel.

La situació humanitària a la Franja, que ha deixat 1,9 milions de desplaçats, s’agreuja cada cop més per la falta d’aliments, aigua, medicines i electricitat. De fet, l’escassedat de medicines, la falta d’higiene, la fam i altres conseqüències de la guerra han disparat les malalties infeccioses fins a extrems mai vistos a Gaza, que l’hivern pot empitjorar encara més. El sistema sanitari està col·lapsat i la fam han fet sortit moltes malalties, com diarrea, sarna, paràsits, verola i intoxicacions alimentàries, entre moltes altres.

La resolució aprovada pel Consell de Seguretat de l’ONU que ha aprovat agilitzar l’enviament d’ajuda humanitària però que ha rebaixat les pretensions inicials de cessament de les hostilitats per l’amenaça de vet dels EUA, va obligar a reescriure el text diverses vegades. Finalment es va aprovar amb les abstencions dels Estats Units i Rússia. Aquest fet ha provocat les crítiques de diverses organitzacions, entre les quals, les d’Amnistia Internacional que ha considerat és “insuficient” davant “la matança i la destrucció generalitzada que segueixen provocant els atacats d’Israel”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.