Salut

El tabú de la infertilitat masculina

Homes i dones comparteixen la fecundació i la infertilitat a parts iguals, tot i que se les visibilitza més a elles

En els processos de fertilitat, l’home sovint es veu només com una aportació mecànica

Per al patriarcat, la fecunditat és virilitat

“Ni la dona ha de portar tot el pes ni l’home s’ha de convertir només en un productor de semen”
“Les clíniques, sobretot les més noves, estan muntades perquè no et trobis amb altres pacients”
“Hi ha homes compromesos, que volen saber la causa de les seves alteracions”
“El penis és un instrument de poder, potència i virilitat que ens identifica com a homes”

En una fecundació, home i dona hi aporten 50-50 des d’un punt de vista genètic. Si parlem de problemes de fertilitat, l’home també hi està implicat al 50%, i en un 25% dels casos la responsabilitat és exclusiva d’ells. El més comú, però, és que tothom se centri en la dona. La infertilitat masculina és un tabú. Lluís Bassas és andròleg, endocrí i director del Banc de Semen de la Fundació Puigvert. Cada vegada més, les dones parlen amb naturalitat de la seva salut sexual i reproductiva, de les seves visites a la ginecòloga. Els homes ho aborden així? “Ho gestionen diferent. S’accepta, tradicionalment, que els homes són més descurats pel que fa a la seva salut i les seves mancances, i tendeixen a negar, amagar o ignorar algunes qüestions que els afecten profundament.” Es podria dir, fins i tot, que hi ha una dissociació del problema. “Ho veus. Hi ha parelles infèrtils en què l’home voldria que el deixessin en pau com més aviat millor.” Tot i així, progressem, conclou: “També hi ha homes compromesos, que volen ser tractats si és possible, que volen saber quina és la causa de les alteracions de la seva fertilitat, si és que es pot.” Potser sí que avui dia els homes demanen més ajuda per problemes de sexualitat. En el cas de la fertilitat, encara queda camí per tractar-ho amb normalitat.

Anna Puigvert, andròloga, defineix: “La nostra funció és ocupar-nos de la salut sexual i reproductiva de l’home.” Fa la comparació amb les dones i conclou que potser no cal fer revisions habituals a andrologia. “Inicialment no caldria, perquè, per exemple, en els homes a partir dels 50-55 anys hi ha un percentatge amb dèficit parcial o total de testosterona. A Alemanya és habitual que a l’home, a partir d’aquesta edat, se li facin controls hormonals. Aquí, desgraciadament, no. La testosterona no tan sols té una funció sexual. Per exemple, més fractures en edats avançades en l’home tenen a veure amb el dèficit de testosterona, que provoca l’osteopènia o l’osteoporosi.” Hi ha problemes de l’esfera sexual que ens donen pistes. Per exemple, una disfunció erèctil. “No requereix un control com a tal, però sí que és molt important, perquè pot ser indicador d’un risc cardiovascular. Un altre cas: hem diagnosticat una diabetis en què el primer símptoma ha estat una disfunció erèctil o una infecció a la zona del prepuci.” Els especialistes coincideixen que molts homes se senten fora de lloc. “L’home té molta part en la infertilitat i en canvi se l’estudia poc. És un error. L’envien a l’andròleg quan les tècniques de reproducció assistida comencen a fallar. Hi ha una frase que, desgraciadament, sabem que sovint els diuen: amb un espermatozoide, un fill. No és acceptable. Els homes fabriquen milions d’espermatozoides i molt pocs tenen una bona capacitat reproductiva. Per això hi ha tècniques de reproducció assistida que no funcionen. Limiten l’home a un espermatozoide. Hi ha molts trastorns que si es tracten permeten un embaràs per via natural.” Els homes, com les dones, tenen dret a la salut sexual i reproductiva, ho reconeix l’OMS. “L’home té dret a conèixer el seu estat de salut reproductiva, participar en el procés. Ni la dona ha de portar el pes de tot ni l’home ha d’estar oblidat i convertir-se només en un productor de semen.”

Pressió patriarcal

El patriarcat té la seva pròpia manera d’aixafar els homes per fer-los entrar en un motlle. Josep Maria Lozano és psicòleg clínic, psicoterapeuta amb perspectiva de gènere. És membre de l’entitat Homes Igualitaris. El patriarcat ha fomentat un repartiment de papers. En l’estructura patriarcal, l’home es defineix com a “dominant”, amb “poder” i “competitiu”. I hi afegeix: “Un autèntic mascle alfa, per la qual cosa la seva capacitat de fertilitzar una dona no es qüestiona.” Es planteja un fenomen dissociatiu: emoció versus raó. “La raó, per un costat, per a nosaltres. I el món emocional, per a vosaltres, les dones. Per què? Perquè no volem tocar res que ens posi en contacte amb la vulnerabilitat.” I continua: “No assumim res que ens faci vulnerables. Així, la infertilitat la projectem en les dones, per evitar sentiments que ens puguin avergonyir davant d’altres homes. De fet, fins i tot passem a les dones la culpa pel fet que aquest conflicte quedi al descobert.” El canvi perquè l’home afronti la infertilitat és lent, diu. “Tenim molt interioritzat que el nostre penis és un instrument de poder, potència i virilitat, que ens identifica com a homes.” Els canvis, afirma, s’estan produint gràcies a la lluita feminista, que obliga que tothom es qüestioni tant sí com no. “Qüestionar-me en molts aspectes: la meva homofòbia, la meva misogínia, les meves inseguretats.” És alliberador. “No obstant això, l’oposició entre masclistes i homes amb masculinitats alternatives continua present, però ara n’hi ha que no s’amaguen i poden assumir la vulnerabilitat. Per tant, la infertilitat cada cop és menys tabú.”

“Tinc varicocele”

L’Álvaro està vinculat a Homes Igualitaris. A l’estiu va començar a visitar clíniques amb la parella. “Una de les coses que ens van sorprendre va ser el secretisme. N’hi ha entre homes, i en la societat. Les clíniques, sobretot les més noves, estan muntades perquè no et trobis amb altres pacients.” És ell qui té problemes de fertilitat. “Ho sé des de fa molt. Tinc varicocele, unes varius als testicles. Les acabem tenint gairebé tots els homes, i tampoc se’n parla. Ara tinc 37 anys i em van aparèixer amb vint i escaig. Provoca problemes de fertilitat. No és reversible, no hi ha tractament; hi ha una operació, que ja em van fer. Al cap dels anys em van dir que havia tornat, que també és normal.” Faran una in vitro. “El testicle és un sistema molt complex i qualsevol variació de temperatura, de flux sanguini, l’afecta. No soc infèrtil, perquè produeixo espermatozoides, però el percentatge que és capaç d’arribar a un òvul i fecundar-lo és molt baix. En tot cas, cada persona és un món! Hi ha homes amb varicocele i els mateixos percentatges d’espermatozoides i han tingut fills. És el cas del jugador de futbol Pepe Reina, que ho ha explicat sense problemes.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.