Gran angular

PAU HORTAL

VICEPRESIDENT DE LA FUNDACIÓ ERGON, DE PROFESSIONALS AMOÏNATS PEL MERCAT LABORAL

“La generació de 18 a 25 anys està perduda laboralment”

“Un sistema educatiu fracassat i un abús de la tecnologia han convertit aquesta generació en apàtica i poc motivada”

“L’eficiència de les polítiques actives és molt pobra malgrat estar ben dotades econòmicament”

Dedicat als RH
Pau Hortal és el vicepresident de la Fundació Ergon, que va cofundar l’any 2019. Després de 10 anys en la funció de recursos humans (RH), va posar en marxa la seva pròpia companyia (LHH Spain), des d’on va estendre les metodologies d’orientació professional i coaching. Tota la seva vida s’ha centrat en la gestió de persones i en la de processos relacionats amb la gestió del canvi i l’orientació professional i l’ocupació. Màster en relacions laborals, llicenciat en ciències del treball i format en psicologia i gestió de persones, ha col·laborat amb la Universitat Pompeu Fabra.
D’aquí 20 anys només treballarà el 30% de la població activa

La Fun­dació Ergon, d’àmbit esta­tal, agrupa un nombrós grup de pro­fes­si­o­nals amb l’ambiciós objec­tiu de millo­rar un mer­cat de tre­ball molt can­vi­ant i amb ine­ficiències històriques. El pre­si­dent i el vice­pre­si­dent són els cata­lans Josep Puig­vert i Pau Hor­tal, que han par­ti­ci­pat acti­va­ment en l’ela­bo­ració d’un informe de pro­pos­tes de millora per a la gestió del mer­cat de tre­ball. “Plan­te­gem mesu­res que no gene­rin des­a­cords, que siguin de fàcil exe­cució i no reque­rei­xin can­vis nor­ma­tius”, ens explica Pau Hor­tal en una entre­vista on repassa els mals de l’actual pano­rama labo­ral i qui­nes mede­ci­nes neces­sita.

Una de les vos­tres pro­pos­tes de millora és aug­men­tar la taxa d’ocu­pació, que ara per ara està lluny de la mit­jana euro­pea. Per què aquesta distància?
A l’Estat espa­nyol tre­ba­lla el 51% de la població activa d’entre16 i 64 anys (53% a Cata­lu­nya), men­tre que a la resta d’Europa la taxa és del 70% de mit­jana. Tenim un model econòmic par­ti­cu­lar, amb un fort pes del sec­tor turístic, que té uns índexs de con­trac­tació tem­po­ral molt alta. A més, les polítiques d’ocu­pació han estat poc cen­tra­des i poc pròximes, que suma­des a un marc nor­ma­tiu rígid i un nivell sala­rial baix for­men un brou de cul­tiu poc pro­cliu a l’ocu­pació. Alhora hi ha al vol­tant de 150.000 llocs de tre­ball a tot l’Estat que no es cobrei­xen perquè no es tro­ben per­so­nes amb les com­petències necessàries.
Qui­nes acci­ons cal­dria dur a terme per millo­rar aquesta taxa d’ocu­pació?
En pri­mer lloc, s’hau­ria de reduir aquest gap entre llocs de tre­ball que que­den vacants i la manca de com­petències de molts deso­cu­pats. La segona qüestió és que a l’Estat espa­nyol tenim 6 mili­ons de per­so­nes en situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat labo­ral, és a dir, als 3 mili­ons de deso­cu­pats s’hi ha de sumar al vol­tant de 3 mili­ons de per­so­nes que tenen feina però amb uns con­trac­tes tem­po­rals al sec­tor pri­vat molt pre­ca­ris. Tenint en compte que més del 30% dels deso­cu­pats fa més de dos anys que són a l’atur i que, per tant, és molt poc pro­ba­ble que tor­nin a tre­ba­llar, cal gene­rar tota una sèrie de cober­tu­res de caràcter social per aten­dre aques­tes per­so­nes i impul­sar-les per a la seva rein­cor­po­ració al mer­cat de tre­ball. Per asso­lir-ho hi ha una fórmula magis­tral, que és for­mació i for­mació.
La for­mació i el sis­tema edu­ca­tiu en gene­ral, espe­ci­al­ment després de les demo­li­do­res dades de l’informe PISA, estan en el punt de mira. Com con­di­ci­ona el mer­cat de tre­ball i en par­ti­cu­lar aquesta manca de certs per­fils pro­fes­si­o­nals?
El nos­tre sis­tema edu­ca­tiu ha fra­cas­sat, ha reg­nat una manca de dinàmica d’esforç i moti­vació que té com a con­seqüència una gene­ració per­duda labo­ral­ment. Els que tenen entre 18 i 24 anys, com a con­junt, tin­dran greus pro­ble­mes d’ocu­pa­bi­li­tat. Es fa impres­cin­di­ble millo­rar la for­mació, el sis­tema edu­ca­tiu ha de garan­tir que tin­guin les habi­li­tats necessàries, i amb la for­mació pro­fes­si­o­nal dual s’hau­ria d’afa­vo­rir la for­mació dels per­fils que escas­se­gen.
A l’informe Ergon inci­diu en la neces­si­tat d’impul­sar la for­mació dual, en quin sen­tit?
Con­si­de­rem que seria ade­quat arti­cu­lar sis­te­mes que desen­vo­lu­pin la for­mació dual amb l’objec­tiu que tots els nos­tres joves hagin tin­gut alguna experiència labo­ral als 18 anys. Tu t’ima­gi­nes què pas­sa­ria a Cata­lu­nya si no hagues­sin vin­gut els milers d’immi­grants que han arri­bat? Doncs que no tindríem pale­tes, ni fus­ters, ni molts d’aquests per­fils pro­fes­si­o­nals. Per tant, la urgència està en la for­mació dual. La uni­ver­si­tat també ha de fer un procés de trans­for­mació. La uni­ver­si­tat que vul­gui sub­sis­tir haurà de con­ver­tir-se en una ali­ada de l’entorn empre­sa­rial i orga­nit­za­tiu per ocu­par-se de tot el que seria l’adap­ta­bi­li­tat de la for­mació contínua i de la for­mació pro­fes­si­o­nal.
Amb els dar­rers can­vis nor­ma­tius que hi ha hagut al vol­tant de l’FP dual, no cre­ieu que ha millo­rat?
No, pràcti­ca­ment perquè una cosa és una norma admi­nis­tra­tiva deci­dida en un des­patx de Madrid o on sigui, i una altra cosa és la rea­li­tat que es troba aquesta norma admi­nis­tra­tiva implan­tada.
Ens tro­bem, doncs, davant d’un mer­cat de tre­ball molt can­vi­ant i, en canvi, unes polítiques que qua­li­fi­queu d’ine­fi­ca­ces. De quina manera creu que millo­ra­rien les polítiques acti­ves?
A tot l’Estat anu­al­ment es des­ti­nen 7.000 mili­ons d’euros a polítiques acti­ves, però la seva eficiència és molt pobra. En canvi, per al que sí que ha ser­vit és per lubri­car el sis­tema: hi ha tot un seguit d’orga­nit­za­ci­ons que es man­te­nen bàsica­ment pels fons de les polítiques acti­ves. Tot i que últi­ma­ment s’ha cor­re­git, val a dir que els inter­lo­cu­tors soci­als han tin­gut molta res­pon­sa­bi­li­tat en aquest tipus d’ine­ficiències. I després hi ha un tema del qual no se’n parla: sap quan­tes per­so­nes es dedi­quen a fer ori­en­tació labo­ral?
No. Quan­tes?
Hi ha 30.000 fun­ci­o­na­ris. Però ningú es pre­o­cupa d’aquest col·lec­tiu. És un per­fil que no està defi­nit, que no s’actu­a­litza. Volem que els deso­cu­pats canviïn els seus hàbits, millo­rin les seves com­petències, etcètera, però tenim uns ori­en­ta­dors a qui no se’ls motiva, que no poden con­tri­buir a ser agents de canvi en la taxa d’ocu­pació. Pre­o­cu­pem-nos d’aquest col·lec­tiu i que no es pensi tant en el lloc de tre­ball i es pensi més en la per­sona.
Com es porta a la pràctica?
Hem de pren­dre consciència que d’aquí 20 anys no hi haurà feina per a tota la població. Ales­ho­res la taxa d’ocu­pació encara serà infe­rior, perquè estem robo­tit­zant i digi­ta­lit­zant mol­tes tas­ques. Així que hem de gene­rar polítiques soci­als que, al mateix temps que per­me­tin que la gent no s’adormi, tin­guin garan­tits uns nivells d’ingres­sos per evi­tar bos­ses de per­so­nes al país que no tenen cap expec­ta­tiva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.