Política
RAMON ROQUÉ
ALCALDE DE SANT JOAN DE LES ABADESSES (MOVIMENT D’ESQUERRES)
“Som conscients del desgast de tants anys de governar”
“El deute és una eina com una altra per poder treballar i sabem què hem de fer perquè sigui coherent i proporcionat”
“Cada dia es fa més necessari el trasllat de la residència de la gent gran i per això necessitem el de l’escola Mestre Andreu”
ERC sempre ha comprat el discurs que no es podia treure l’escola del centre
Ramon Roqué destaca en aquesta entrevista que, després de quatre mandats, mantingui la majoria absoluta en aquest cinquè quadrienni. Defensa l’endeutament controlat com a eina per fer projectes per a un poble on s’hi pugui viure i treballar amb qualitat i diu que, sense oblidar les petites coses del dia a dia, el seu equip aposta per projectes transformadors.
Tants anys de majoria absoluta no li han passat factura. A què ho atribueix?
Som conscients del desgast que comporten tants anys de governar i de prendre decisions. Han estat, doncs, unes eleccions difícils i els resultats han estat bons, perquè la majoria ens permet governar amb tranquil·litat i executar projectes planificats des de fa temps i que executem quan arriba el finançament.
L’oposició, però, li retreu l’alt nivell d’endeutament...
El deute és una eina com una altra per poder treballar. Els ajuntaments tenim molt ben estructurada la part econòmica i financera i tenim molt clar allò que podem fer respecte a aquestes eines perquè siguin coherents i proporcionades. L’Ajuntament està en uns nivells molt correctes d’endeutament. Nosaltres només tirem endavant projectes que tenen un alt nivell de finançament i això ens fa prioritzar molt, per anar actuant de manera equilibrada en diversos àmbits.
Quins són aquests àmbits?
Eficiència energètica, atenció a la gent gran, mobilitat, educació, habitatge...
Anem a pams. Comenci pel primer.
Hem canviat tot l’enllumenat per un de tecnologia LED i telegestionat, i ara ja tenim finançament per a plaques fotovoltaiques als equipaments i iniciarem la creació d’una comunitat energètica, entre altres actuacions més petites.
Quant a mobilitat?
Tenim sobre la taula projectes molt importants de millora urbana vinculats al fons Next Generation, que hem pogut demanar gràcies al pla de millora de la mobilitat urbana sostenible que teníem fet i aprovat.
Què preveu?
Inclou quatre actuacions, valorades en dos milions d’euros: la reurbanització dels sis carrers de la vila vella que no vam poder fer amb la llei de barris, l’entorn de la plaça Clavé, el passeig Comte Guifré, els quatre jardins, la plaça de l’Abadia i el pont de la Plana, és a dir, la millora de l’entorn del patrimoni arquitectònic important, que ha de servir per fer una transició a l’Eixample, on els vianants tindran preferència.
Tenen previst acabar el trasllat de l’institut escola?
El seguim reclamant al Departament d’Ensenyament. Es va poder fer la primera fase, la de secundària, i estem pendents del trasllat d’infantil i primària. Per a nosaltres és important perquè, a part de consolidar i garantir les millors instal·lacions i els millors equipaments per a la nostra escola, també tenim un projecte important que volem ubicar a l’escola Mestre Andreu.
De què es tracta?
De l’ampliació de la residència per a gent gran de la Fundació Emma. Sant Joan necessita un nou edifici per a una nova residència, perquè les del futur han de ser més àmplies per agrupar els residents en unitats de convivència i per tota una sèrie de serveis que no es poden implantar a l’edifici actual.
Tornant a l’escola, vostè és optimista quant al trasllat?
ERC sempre ha comprat el discurs que no es podia treure l’escola del centre, sense tenir en compte el model pedagògic de 3 a 16 anys compacte que obliga que tot estigui en un mateix espai físic. ERC governa a la Generalitat i, a nivell local, no ha portat aquest projecte al programa, cosa que endarrereix el trasllat.
Habitatge?
Som proactius. Vam comprar la caserna de la Guàrdia Civil i estem demanant diferents línies d’ajuts per rehabilitar-la i fer-hi nou habitatges. També amb l’Incasòl i Territori treballem per rehabilitar en una primera fase els xalets de Llaudet i fer-hi trenta-set habitatges.
Quins projectes culturals destaca?
Sobretot l’ampliació de la biblioteca perquè compleixi amb el mapa públic i la rehabilitació del Teatre Centre perquè sigui un equipament de primer ordre. Això depèn d’un acord amb el SAT, que el gestiona, i amb el Bisbat de Vic, que és el propietari. Si hi volem invertir necessitem que el Bisbat ens en cedeixi per uns anys la titularitat. A més, hem demanat diferents fons per reformar el pavelló.
Sant Joan s’ha convertit en un nexe de vies verdes.
Sí, per això hem demanat fons Next Generation, per poder fer la connexió d’aquestes vies al tram urbà. Ara ja s’està executant una part de l’enllaç amb Bianya i, d’aquí a pocs mesos, Vies Verdes farà l’altre tram.
I mentre no hi ha variant...
Foment acaba de licitar la millora del revolt de la Llaudet i el de Ribamala, dos punts negres de l’N-260 al nostre terme municipal després de molts anys d’insistència. El ministeri licita i fa les obres, d’uns 7 milions d’euros. I tenim un acord per redactar el projecte d’humanització, també d’uns 7 milions, de la travessera urbana i el ministeri també el licitarà i el pagarà. Són projectes que milloren tota l’N-260 al nostre municipi i això és important perquè el POUM incorpora millores als dos accessos al poble, que l’Ajuntament hauria d’executar i pagar en un futur.
Parlant de la Llaudet, Sant Joan té una tradició industrial molt potent. Què fan en aquest àmbit?
Estem fent feina per desenvolupar el sector Llaudet i millorar la urbanització Cal Gat. Ara estem fent un projecte per impedir la inundabilitat del sector. A la Llaudet, estem a punt d’acabar el museu sobre la importància industrial de l’aigua i la història de la colònia i del tèxtil, que també inclourà un espai de treball compartit per a emprenedors.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.