Emprenedors

spin off

Manina Medtech, engendrada per fer néixer més nadons

L’empresa derivada de la Vall d’Hebron utilitza la intel·ligència artificial per avaluar de manera no invasiva l’estat uterí de la mare

Els dos fundadors són una parella de científics, ella és doctora en biologia molecular i ell, en matemàtiques

Amb la ronda de finançament estan fent proves clíniques de dispositiu mèdic

Manina Medtech és una empresa derivada (spin off) de la Vall d’Hebron que ha emparellat la intel·ligència artificial (IA) i la investigació en reproducció assistida. De la unió ha nascut: Seedchrony, un dispositiu mèdic que avalua la preparació uterina de la futura mare, de manera instantània el mateix dia de la transferència embrionària.

Sembla que l’èxit de la fecundació in vitro (FIV) no depèn només de la qualitat dels gàmetes de l’embrió que es genera, sinó també de la preparació de l’úter de la mare per rebre l’embrió.

El dispositiu utilitza un sensor acoblat a un catèter de transferència per detectar un biomarcador endometrial altament específic. Aquesta innovació, combinada amb la intel·ligència artificial, determina si l’úter està en les condicions òptimes. Seedchrony és una aportació altament innovadora per al món de la reproducció assistida perquè, ara com ara, per determinar si l’úter de la dona està receptiu només es disposa de mètodes de laboratori que requereixen biòpsies de teixit endometrial i, per tant, esperar alguns dies fins que es proporcionen els resultats.

Amb aquests mètodes, la transferència embrionària es fa en cicles posteriors als analitzats, amb l’agreujant que això endarrereix el tractament a la pacient i que el cicle on es fa la transferència sigui diferent del de la biòpsia, de manera que no es compleixi la predicció del test.

El maig del 2021, Mónica Rodríguez de la Vega, doctora en bioquímica i biologia molecular amb més de 15 anys en investigació en ciències de la vida i innovació, i la seva parella, Luis Artiles, doctor en matemàtiques, expert sènior en machine learning (aprenentatge automàtic) i IA i innovació derivada de la dada, van decidir crear Manina Medtech per tal de proporcionar una solució a aquesta necessitat clínica no abordada adequadament que afecta 190 milions de persones al món.

Es calcula que a Catalunya un 10% dels naixements són fruit de tractaments de reproducció assistida, i que una de cada sis parelles tenen problemes de fecunditat. Però, a més a més, la FIV esdevé un procés complex, costós i emocionalment exigent que no sempre arriba a bon port. Amb Seedchrony la companyia preveu un canvi substancial en la pràctica de la transferència embrionària, amb la possibilitat d’augmentar l’èxit dels procediments de fecundació in vitro en més d’un 20%.

L’empresa de nova creació ja té validat el biomarcador que determina aquesta variable i junt amb Vall d’Hebron Institut de Recerca ha protegit aquesta innovació amb una patent internacional. “Vam fer investigació clínica amb voluntàries sanes per validar el concepte que el patró del biomarcador durant la fase lútia del cicle menstrual descriu l’obertura i el tancament de la finestra de la implantació”, diu la cofundadora i CEO.

Actualment, Manina Medtech està provant clínicament el dispositiu en pacients sotmeses a tractaments de FIV, per poder demostrar clínicament com influeix la preparació de la dona en el succés de la implantació mitjançant la IA. Mónica Rodríguez de la Vega explica que si totes les proves en què estan immersos surten com està previst podran començar a comercialitzar Seedchrony el 2026.

Els clients potencials són clíniques privades i les àrees de reproducció assistida dels hospitals públics. “Començarem comercialitzant a les clíniques privades, que és on es fan el 60% dels tractaments de reproducció assistida, i en una segona fase entrarem a la iniciativa pública”, diu.

La història de Manina Medtech no és només un viatge científic, sinó també una odissea empresarial. Després de dos anys de vida des que van arrencar (gràcies al suport de la inversió de familiars i amics, del programa Startup Capital d’Acció i de diferents premis com Women Tech EU i Innostars Awards), la companyia va aixecar la seva primera ronda de finançament pre-seed amb Medex Partners com a inversor privat principal i va comptar amb la participació de Darpaufarma i la societat Manina Family & Friends amb 355.000 euros. Poc després, els van confirmar la concessió d’un ajut d’1,4 milions d’euros per a firmes innovadores en deep tech, del Ministeri d’Innovació, de col·laboració publicoprivada.

I ja a les portes del 2024 van obtenir un Neotec de 325.000 euros que concedeix el Centro para el Desarrollo Tecnológico y la Innovación (CDTI). En total han aixecat a la vora de 2 milions d’euros que els han de servir per acabar de desenvolupar el producte, provar-lo clínicament i consolidar l’estructura empresarial.

La idea
Després de sis anys fent recerca al Centre de Regulació Genòmicai, Mónica Rodríguez de la Vega comença a formar-se en transferència tecnològica fins que acaba en el programa de Biocat: The Health Barcelona, amb una immersió en l’àrea de maternitat de l’Hospital Clínic, on veu clarament que ha de fer el salt a l’emprenedoria i resoldre necessitats clíniques no resoltes en reproducció assistida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.