Empreses

empresa

Instituts Odontològics ensenya les dents

La firma, que manté un ritme anual d’entre tres i quatre obertures, preveu arribar a les 40 clíniques aquest any

Els facultatius de la companyia tindran el suport d’un programari d’intel·ligència artificial per fer els diagnòstics

L’envelliment de la població i els nous tractaments estètics estan ampliant el mercat

Ins­ti­tuts Odon­tològics (IO) pre­veu obrir tres o qua­tre clíniques aquest any, que s’afe­gi­rien a les 37 que té ara. Una o dues seran a Cata­lu­nya, on la com­pa­nyia ja dis­posa de 28 cen­tres (vuit dels quals, a Bar­ce­lona), i un nom­bre simi­lar a la resta de l’Estat, amb pre­ferència pel nord de la península i les Bale­ars, segons explica Roger Sobre­pera, direc­tor gene­ral d’IO. L’any pas­sat ja se’n van estre­nar tres més, una a Reus i les altres dues a Pam­plona i Sara­gossa. “El crei­xe­ment és impor­tant per a nosal­tres, però el fem amb recur­sos pro­pis i des de zero, ni fran­qui­ciem ni com­prem clíniques en marxa; així doncs, és un ritme d’ober­tu­res pru­dent amb el qual ens sen­tim a gust perquè ens per­met fer les coses sense pres­ses”, explica Sobre­pera.

El pro­ce­di­ment sem­pre és el mateix, i comença amb la selecció del local, que ha de reu­nir un seguit de carac­terísti­ques, sobre­tot, estar situat en una zona amb molt de trànsit de per­so­nes, en bar­ris de classe mit­jana i pobla­ci­ons d’una certa dimensió. A l’hora de pla­ni­fi­car noves clíniques, sobre­tot fora de Cata­lu­nya, tenen en compte la pro­xi­mi­tat res­pecte a un altre cen­tre de la xarxa, perquè es puguin donar suport pro­fes­si­o­nal en moments de neces­si­tat. Això fa que l’expansió adopti la forma de taca d’oli. Així, per exem­ple, el cen­tre que el 2023 es va obrir a Pam­plona va venir després de la con­so­li­dació a Sara­gossa, on hi ha dos cen­tres. Des d’aquí serà més fàcil abor­dar el País Basc. En direcció sud, IO té clíniques a Cas­telló i València. Més des­pen­ja­des que­den les dues clíniques de Madrid, on el crei­xe­ment és més com­pli­cat, segons reco­neix el direc­tor gene­ral de l’empresa.

Més cli­ents

IO va tan­car el 2023 amb una fac­tu­ració de 40 mili­ons d’euros, un 10% més que el 2022, en part, per les noves ober­tu­res. Pel que fa al nom­bre de cli­ents, l’incre­ment ha estat del 12%, i s’ha asso­lit la xifra de 46.500 paci­ents únics i un total de 169.000 actes clínics rea­lit­zats. L’aposta pel crei­xe­ment té l’objec­tiu d’asso­lir una dimensió que els obri les por­tes de més i millors proveïdors; fer-ho sense que afecti la qua­li­tat del ser­vei és el repte.

La pro­posta d’IO és d’una odon­to­lo­gia inte­gral, en un moment en què el mer­cat assis­teix a un incre­ment de l’oferta de ser­veis específics com ara el de l’ortodòncia invi­si­ble: “Hi ha qüesti­ons estètiques que ama­guen pro­ble­mes fun­ci­o­nals i mèdics que també s’han d’abor­dar i això només és pos­si­ble des d’una visió àmplia”, diu Sobre­pera.

Moti­vació estètica

No obs­tant això, la part estètica és una de les palan­ques de crei­xe­ment del sec­tor, gràcies al desen­vo­lu­pa­ment de noves tec­no­lo­gies que són més còmodes per al paci­ent i que redu­ei­xen el nom­bre de visi­tes. En són un exem­ple les face­tes den­tals, que millo­ren l’aspecte de la den­ta­dura, gràcies a la col·locació d’unes làmines de por­ce­llana que imi­ten la forma i el color de les dents par­ti­cu­lars de cada paci­ent. Les noves tec­no­lo­gies per­me­ten fabri­car cada peça de manera més exacta. D’altra banda, els trac­ta­ments d’ortodòncia i implan­to­lo­gia han cres­cut gai­rebé un 25% només l’any pas­sat.

El model d’IO de rein­ver­tir tots els bene­fi­cis explica l’incre­ment de la xarxa de clíniques, però també l’aposta per la millora tec­nològica en els 37 cen­tres que ja en for­men part, i que acaba repre­sen­tant la incor­po­ració de nous trac­ta­ments en el catàleg o la millora dels exis­tents. Així, per ele­var el nivell assis­ten­cial i l’experiència de l’usu­ari, IO està inver­tint en la digi­ta­lit­zació, de manera que tots els cen­tres esti­guin més inte­grats i més ben comu­ni­cats. El repte for­ma­tiu és impor­tant, perquè hi ha una certa resistència als can­vis per part d’un col·lec­tiu incli­nat a tre­ba­llar com sem­pre ho ha fet.

Segu­ra­ment, una de les tec­no­lo­gies que més poden fer can­viar la pràctica de l’odon­to­lo­gia és la incor­po­ració de la intel·ligència arti­fi­cial en el rol d’assis­tent del pro­fes­si­o­nal: “Estem adop­tant un pro­gra­mari que ajuda el doc­tor a fer una millor diagnosi del paci­ent, mini­mit­zant els errors i millo­rant la satis­facció de l’usu­ari”, diu Sobre­pera.

Des d’IO tre­ba­llen amb algu­nes asse­gu­ran­ces de salut però l’asse­gu­rat no és el focus prin­ci­pal; de fet, la tendència d’IO és cer­car acords de col·labo­ració amb dife­rents col·lec­tius, com ara col·legis pro­fes­si­o­nals, tre­ba­lla­dors de dife­rents empre­ses, etc. Més enllà, es tre­ba­lla per cap­tar un cli­ent que valori la seva salut buco­den­tal i fide­lit­zar-lo: “Volem esde­ve­nir la seva clínica de referència i, de fet, ara la mei­tat dels nos­tres cli­ents són recur­rents”, asse­gura.

El crei­xe­ment de les clíniques odon­tològiques es jus­ti­fica pel crei­xe­ment del mer­cat per dos motius prin­ci­pals: els nous trac­ta­ments, sobre­tot, els estètics, i l’enve­lli­ment de la població.

Instituts Odontològics
L’empresa creu que encara hi ha molt marge per créixer a Catalunya, sobretot en capitals de comarca i localitats de l’entorn de Barcelona. L’objectiu és que la meitat de les obertures de noves clíniques es facin a Catalunya.
40
milions d’euros de facturació
500
treballadors
1988
any de fundació

Propietat del fons d’inversió Ares Management

El nom d’Instituts Odontològics (que abans només feia servir la versió en castellà i ara en té una també en català per a Catalunya) va estar vinculat en el passat amb l’escàndol empresarial de la cadena iDental, amb la qual compartia propietaris, que la van utilitzar per desviar diners d’una societat a l’altra. Entre els diners defraudats hi havia el capital que el 2017 va aportar el fons d’inversió dels Estats Units Ares Management a IO de 50 milions i que havia de servir per finançar el procés d’expansió de la cadena fins a les 200 clíniques. Ares es va veure atrapat involuntàriament en la que havia estat la seva primera operació a l’Estat espanyol i va acabar assumint la propietat de la que alguns mitjans van batejar com “el negoci bo d’iDental”.

Els orígens d’IO es remunten a una clínica odontològica que quatre socis van muntar a Granollers el 1988. Aleshores ja es va definir el model de servei integral, amb totes les prestacions, de qualitat i a preus no prohibitius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.