Societat

“És complicat, però es pot”

Surt del Ser­vei Ciu­tadà d’Aco­lli­ment als Immi­grants (SCAI) de Saba­dell, on ha vin­gut a reno­var els papers per a la seva dona i el seu fill. El Fina­ma­gan Camara, pro­ce­dent de Gui­nea Conakry, va arri­bar en pas­tera via Mar­roc fa 14 anys. Tenia 19 anys i els ini­cis no van ser fàcils. Però ell fuig de dis­cur­sos vic­ti­mis­tes i vol donar un mis­satge d’espe­rança. “És com­pli­cat però no impos­si­ble, es pot”, asse­gura en recor­dar les mol­tes tra­ves que ha hagut de superar. “El que has de tenir clar és que hi ha unes nor­mes i t’has d’adap­tar, i si et diuen que neces­si­tes tres anys per tenir l’informe d’arre­la­ment i que has d’estar empa­dro­nat i fins i tot que has de tenir un con­tracte de tre­ball d’un any, ho has d’accep­tar perquè de moment és així.” Ara bé, això no vol dir que no lamenti – encara que no hagi estat el seu cas, perquè ell va dema­nar l’asil, que atorga unes con­di­ci­ons espe­ci­als– que algu­nes d’aques­tes mesu­res aca­bin sent un han­di­cap per poder regu­la­rit­zar la situ­ació. “A banda del cer­ti­fi­cat de català et dema­nen un con­tracte de tre­ball, i no es fàcil que et facin un con­tracte sense tenir els papers”, subrat­lla. Igual passa amb l’empa­dro­na­ment. “Abans era més fàcil, però ara les per­so­nes són més reti­cents a dir que algú viu a casa seva, perquè si com­pro­ven que hi ha 5 o 6 per­so­nes empa­dro­na­des ja no tenen cap tipus d’ajut”, relata. També pot ser una difi­cul­tat afe­gida per obte­nir l’informe de rea­gru­pa­ment. “Tu vols aju­dar, però el que no vols és que et per­ju­di­qui”, explica.

Ignora que la llei obliga a empa­dro­nar qual­se­vol per­sona, encara que no tin­gui un domi­cili fix. “Crec que molta gent no ho sap, seria més fàcil”, argu­menta.

En el seu cas, es va dei­xar asses­so­rar per la Creu Roja i va seguir pas a pas el que li van pro­po­sar. Va estar en un casa d’aco­llida, va fer clas­ses, va acon­se­guir una feina. “Depèn de la volun­tat de cada per­sona, de la con­vicció i les ganes.” Es con­si­dera afor­tu­nat. I això que ara no li entre­guen la reno­vació del permís de residència fins que no arribi la reno­vació del pas­sa­port –que pot tri­gar entre sis i set mesos–. Però no s’enfada. Ha après a espe­rar.

Finamagan Camara
Procedent de Guinea Conakry, viu a Sabadell amb la seva dona i el seu fill.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.