Empreses

El full de ruta del fabricant de llibretes Oxford és créixer fora

L’empresa ha facturat 53 milions, un 10% més que l’exercici anterior, i ha obert mercat al Brasil, Mèxic, Colòmbia i els EUA

La companyia, que pertany a Hamelin Brands, és la principal productora de llibretes i quaderns d’espiral a la península

Des d’aquest febrer, el productor assumeix els productes de la marca de papereria Pelikan

L’empresa cata­lana Oxford, espe­ci­a­lit­zada en la fabri­cació de mate­rial esco­lar i d’ofi­cina, amb seu a Flaçà (Gironès), ha tan­cat el 2023 amb una fac­tu­ració de 53 mili­ons d’euros, 5 mili­ons més que el 2022. L’empresa enca­dena tres exer­ci­cis de crei­xe­ment rècord.

La com­pa­nyia, que per­tany al grup mul­ti­na­ci­o­nal francès Hame­lin Brands, té la par­ti­cu­la­ri­tat de ser la prin­ci­pal pro­duc­tora de lli­bre­tes i qua­derns d’espi­ral de tot l’Estat espa­nyol i Por­tu­gal. De fet, la planta de Flaçà és la més gran del grup en aquests pro­duc­tes (les altres són a França, a Ale­ma­nya i a Polònia).

Josep Antoni Bui­xeda, direc­tor gene­ral d’Oxford, explica que aquest bon ritme de fac­tu­ració res­pon a l’expansió inter­na­ci­o­nal i l’efecte de la inflació en la pujada dels preus de la matèria pri­mera. “El mer­cat de la península Ibèrica és madur, és difícil aug­men­tar més les ven­des d’uni­tats”, jus­ti­fica Bui­xeda. De fet, dels 25 mili­ons de lli­bre­tes i qua­derns d’espi­ral que es fabri­quen anu­al­ment a les ins­tal·laci­ons que Oxford té al Gironès, 18 mili­ons es venen a la península Ibèrica i la resta es dis­tri­bu­ei­xen a les fili­als que té el grup a Europa, a més dels EUA i l’Amèrica Lla­tina.

L’aposta inter­na­ci­o­nal d’Oxford va començar a aga­far volada l’any 2021, quan va lide­rar l’entrada del grup als EUA, i ha con­ti­nuat incor­po­rant noves des­ti­na­ci­ons com ara Mèxic, el 2022, i el Bra­sil, el 2023. En aquest últim cas, la com­pa­nyia hi ha obert una filial que diri­geix des de Flaçà i que també té planta de pro­ducció. “Des del 2016 que no hi érem, al mer­cat bra­si­ler, i en poc temps hem acon­se­guit una fac­tu­ració de 750.000 euros”, diu el direc­tor gene­ral.

7 mili­ons d’inversió

Per poder donar res­posta a aquesta implan­tació inter­na­ci­o­nal, la firma ha fet una inversió de 7 mili­ons d’euros a les ins­tal·laci­ons pro­duc­ti­ves. “Hem incor­po­rat maquinària i també hem ampliat el magat­zem, i, a més a més, hem refor­mat les ofi­ci­nes. La inversió per­met ampliar la pro­ducció en un 50%”, des­criu Josep Antoni Bui­xeda, que hi afe­geix que, només en els pro­pers cinc anys, pre­ve­uen fabri­car un 30% més que ara.

Però no només de lli­bre­tes i qua­derns vol viure la com­pa­nyia. Oxford ha ampliat la seva car­tera de pro­pos­tes, així que, a més dels seus pro­duc­tes estre­lla, hi ha incor­po­rat pro­gres­si­va­ment car­pe­tes, agen­des esco­lars i anu­als i pro­duc­tes d’arxiu, així com blocs de dibuix, papers per a manu­a­li­tats, estoigs i ampo­lles tèrmi­ques. L’última de les incor­po­ra­ci­ons són tres tipus de mot­xi­lles que han dis­se­nyat a través d’un procés cocre­a­tiu con­jun­ta­ment amb estu­di­ants de dife­rents edats. També dis­posa d’una línia de làmpa­des, pen­ja­dors i rellot­ges per a ofi­cina i esco­les. “Som la marca prin­ci­pal de Hame­lin Brands, amb prop del 80% dels bene­fi­cis glo­bals”, diu.

Gran grup

Hame­lin és un negoci fami­liar d’ori­gen francès fun­dat l’any 1864. És con­si­de­rat un dels líders euro­peus en el camp del mate­rial per a l’escola i l’ofi­cina. Té 2.300 tre­ba­lla­dors, una fac­tu­ració de més de 400 mili­ons d’euros i és el pri­mer fabri­cant de qua­derns cer­ti­fi­cats amb l’eti­queta ecològica UE Eco­la­bel. Dis­posa de fili­als al Regne Unit, Itàlia, Suïssa, els Països Bai­xos, Ale­ma­nya, Dina­marca, Polònia, la República Txeca, Tur­quia, Tunísia i Austràlia i ven en més de 100 països.

El mes de juliol pas­sat, Hame­lin Brands va acor­dar l’adqui­sició del grup ale­many Pelikan, que aju­darà Oxford a ampliar encara més la seva gamma de pro­duc­tes. La firma de paper, mate­rial d’ofi­cina i pro­duc­tes de pape­re­ria té una car­tera de 12.000 arti­cles sota les mar­ques Pelikan i Her­litz. El grup Pelikan va tan­car el 2022 amb unes ven­des netes de més de 200 mili­ons d’euros.

Rees­criure la història de Pelikan

“A par­tir d’aquest mes de febrer ja incor­po­rem a Oxford tots els pro­duc­tes de la marca Pelikan a la península Ibèrica. A més d’ampliar la nos­tra oferta, ens per­metrà millo­rar la nos­tra presència a Mèxic i Colòmbia, on la firma ale­ma­nya té plan­tes de pro­ducció”, avança Bui­xeda.

En els dar­rers anys, Oxford ha estre­nat pro­duc­tes en què ha unit el món del paper i el digi­tal amb l’apli­cació gratuïta Scrib­zee, que ofe­reix fun­ci­ons que aju­den a millo­rar la pro­duc­ti­vi­tat de l’usu­ari. L’app té més de 3 mili­ons d’usu­a­ris i per­met digi­ta­lit­zar les notes de paper i poder-les edi­tar, acce­dir-hi de manera remota des de qual­se­vol lloc i dis­po­si­tiu, com­par­tir-les, fer cer­ques ràpides mit­jançant dife­rents cri­te­ris de recerca, crear recor­da­to­ris i orga­nit­zar les notes automàtica­ment en car­pe­tes segons les fulles.

De Torraspapel
Oxford va ser fundada el 1939 com a Enri 2000, del grup Torraspapel, i des de fa 28 anys forma part del grup francès Hamelin Brands, líder europeu en el sector de la papereria.
53
milions d’euros de facturació
121
treballadors
1939
any de fundació

Impulsors d’una associació sectorial

La firma Oxford, juntament amb altres companyies del sector de la papereria i el material escolar com ara Carioca, Abacus, Folder i Stabilo, està ultimant els tràmits per a la creació de la primera associació empresarial del sector. “Volem que se’ns escolti com a sector, que quan es decideixin polítiques globals que ens afecten hi puguem aportar el nostre punt de vista. A més a més, pensem a posar en marxa iniciatives concretes com ara que es donin incentius per a les empreses que tenim aquí al centre de producció i que es prevegi la reducció de l’IVA per al material escolar”, explica Josep Antoni Buixeda, director general de la firma i un dels “instigadors” de crear l’associació.

El sector aspira, a més, a defensar en l’àmbit educatiu el món analògic de l’escriptura i de l’aprenentatge a través del paper, del llapis i el dibuix a mà. “Organitzarem formació i congressos per reivindicar el paper a l’escola”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.