Política
Xavier Fonollosa
Alcalde de Martorell (Junts per Martorell)
“Hem fet cent vegades més habitatge protegit que Colau”
“Som el poble que crea més ocupació ‘per capita’ del país i el segon en nivell d’atur de la comarca perquè som els que tenim més immigració”
“Tenim un premi de la Unió Europea pel programa Educa 360: activitats extraescolars gratuïtes i universals per a 1.800 nois i noies”
L’advocat Xavier Fonollosa (Martorell, 1968) va entrar a l’Ajuntament com a regidor de Convergència a l’oposició el 2003 tot i haver guanyat les eleccions. Va substituir Salvador Esteve el 2015 i és alcalde d’aleshores ençà. El 2023 es va presentar amb Junts per Martorell, un partit local sota el paraigua de Compromís Municipal.
Vostè és puigdemontista?
Soc més pujolista que puigdemontista. Em sento més còmode amb la presidència de Jordi Pujol que amb la de qualsevol altre president, sense desmerèixer el president Carles Puigdemont, amb qui tinc una excel·lent relació. Políticament soc convergent i pujolista.
S’ha plantejat fer el salt a la política nacional?
No. He tingut oferiments i alguna temptació, però sempre he pensat que la meva ambició política la tinc del congost entre Martorell i Sant Andreu de la Barca en avall. En amunt, cap.
Barcelona ‘gentrifica’. Convenci’m per venir a viure a Martorell.
Barcelona i la primera corona gentrifiquen gent cap a la segona corona, l’arc metropolità, de Vilanova a Mataró. Comencem a tenir una pressió demogràfica molt potent de gent que ve expulsada de Barcelona i la primera corona. Cap problema, però no tenim el nivell de finançament per poder abordar temes de serveis socials, transport públic i habitatge. Això ens genera alguna problemàtica.
Això ha fet que creixin els preus de l’habitatge.
Arreu de la regió metropolitana. A Martorell hem fet habitatge de protecció oficial i n’hem fet molt. Som el municipi de Catalunya que n’ha fet més per capita en els darrers cinc anys. N’hem fet cent vegades més per capita que la Barcelona d’Ada Colau. Cent vegades més. Junt amb el Prat, som les dues ciutats de Catalunya que tenen més habitatge de protecció oficial fet en origen de tot el país, i en continuem fent. La Generalitat és qui té les competències en exclusiva d’habitatge, però l’Incasòl, que es va crear per fer habitatge de protecció oficial, fa moltes coses, però de protecció oficial molt poca. Qui està produint els habitatges de protecció oficial avui a Catalunya són els ajuntaments. Ara l’Incasòl és com un promotor més.
A les darreres eleccions va obtenir la victòria més àmplia de les poblacions de més de 10.000 habitants de tot l’Estat. Quina és la fórmula?
No la sé. Tots vam quedar sorpresos, jo el primer. Prevèiem que aniríem bé, però vam anar molt bé. El que vaig valorar més és que va ser uniforme, a totes les meses electorals vam aconseguir més del 58%, i en alguna per sobre del 70%. Això vol dir que tens la confiança majoritària de tots els barris. No hi ha cap zona on no et facin confiança; això per mi és potser més important que el resultat global, que va ser del 64,75% dels vots. A mi m’agrada ser un alcalde molt proper, se m’acosta gent i em diu que li fa por molestar-me, però els dic que soc alcalde 24/7, és la meva feina i no em fa res que m’aturin, per això hi soc. Tinc fama de ser un alcalde bastant proper, almenys ho intento.
L’oposició diu que té un estil personalista i que amb aquesta majoria tan absoluta no els escolta.
Fixeu-vos si els escolto que els vaig oferir entrar al govern. De fet, cada mestenim una junta de portaveus on explico tot el que fem. Tenim 16 regidors de 21 i, amb el PSC, 18. Vam fer un oferiment que entrés tothom, però Movem i ERC ho van rebutjar.
Com està funcionant el pacte amb el PSC?
Amb el PSC està funcionant molt bé. Quan t’asseus i treballes perquè les coses avancin, t’adones que les diferències en política local són mínimes. I de vegades, quan hi ha una càrrega ideològica molt forta, un s’aferra més a aquesta càrrega ideològica que a allò que s’ha de fer per evolucionar. Movem, que té una càrrega ideològica més forta, ens va dir que no. Laura Ruiz és la cap de l’oposició, però tenen dos regidors de 21.
Martorell és la segona localitat amb la taxa d’atur més elevada del Baix Llobregat. Com s’explica?
És molt fàcil d’explicar. Som el poble que genera més ocupació per capita de tot Catalunya. Tenim quasi 30.000 habitants i 60.000 llocs de treball. Martorell és el poble que té el PIB per capita més alt de Catalunya perquè som el més industrial. Com pot ser que tenint més llocs de treball per capita sigui el segon en nivell d’atur de la comarca? Perquè també som el municipi que té més immigració del Baix Llobregat per capita; estem al 23% de persones que no tenen el DNI. Hi ha una part d’origen estranger que sí que en té, i si els sumem, estem a un terç de la població. La formació del col·lectiu immigrant és escassa i alguns no parlen ni les llengües que parlem, i tenen dificultats per trobar feina. Però estem reduint l’atur, hem passat del 14% al 8%.
Quins creu que són els grans reptes del mandat?
Consolidar el barri nou que s’està construint, la Sínia. Hi hem construït en els darrers quatre anys 260 habitatges de protecció oficial i ara en farem 70 més. És un eixample amb un parc central, el més gran del Baix Llobregat nord. Després tenim els reptes de cohesió social i bona convivència. En el mandat anterior vam iniciar el programa Educa 360, que s’està consolidant i que ha tingut el premi d’educació de la Unió Europea de 2023. Vam competir amb 180 municipis de tot Europa. Són activitats extraescolars públiques, gratuïtes i universals, per a tothom. Ha tingut un èxit brutal i tenim 1.800 nois i noies de Martorell que cada dia, quan surten de l’escola, fan teatre, cinema, handbol, hoquei, treballs manuals, etc. de franc. No volem fer activitats extraescolars només per a la gent que s’ho pot permetre. Pretenem lluitar contra les desigualtats.
Quines inversions hi ha previstes al barri de la Vila?
És el barri on s’ha invertit més en els darrers deu anys. S’han fet tots els carrers en l’última dècada, més de 22 milions d’euros. Abans ens deien que només invertíem a la Vila i ara resulta que la portaveu de Movem, que fa dos anys que hi viu, m’explica a mi, que hi he nascut, què s’ha de fer a la Vila, on vaig aconseguir més del 60% dels vots. Ara ens han donat una subvenció de fons Next Generation de 2,8 milions d’euros per aixecar una mota a la zona de l’aiguabarreig entre l’Anoia i el Llobregat per reduir molt el risc d’inundabilitat. Aprofitant que farem la mota, farem un tancament de façana urbana i un parc fluvial. Això és el que farem ara a la Vila. També tinc l’obsessió de fer-hi habitatge de protecció oficial. Hem localitzat una sèrie de solars i comencem una obra al carrer de Pere Puig. En els pròxims anys farem a la Vila uns 150 habitatges de protecció oficial.
Quina inversió destacaria en preservació del patrimoni?
La joia més gran que tenim a Martorell en patrimoni històric és el pont del Diable i ara posem a licitació amb la Diputació de Barcelona una obra de 600.000 euros per fer la consolidació de l’arc romà, el monument dret més antic de tota la demarcació de Barcelona. Té 2.100 anys, és del segle I abans de Crist.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.