Empreses

Glops compromesos amb el territori i el medi ambient

Ecogots dispara les vendes dels seus recipients fets d’Oryzite, un material innovador que valoritza la clofolla de l’arròs

L’empresa inicia una campanya entre els ajuntaments catalans perquè apostin pels seus gots reutilitzables en les festes

La invenció concita l’interès d’inversors però els fundadors són reticents a obrir el capital

Fer un glop en un got de l’empresa cata­lana Eco­gots pot tenir efec­tes molt dife­rents amb inde­pendència del líquid que s’inge­reixi. Pot por­tar-nos a fer un viatge pel país: el punt de par­tida és el delta de l’Ebre, on es cul­tiva l’arròs la clo­fo­lla del qual –un residu que fins ara s’inci­ne­rava– es trans­forma en una matèria pri­mera mal·lea­ble que s’injecta en mot­lles a les plan­tes de Cen­te­lles (Osona) i l’Amet­lla (Vallès Ori­en­tal), per fer-ne gots, que després viat­gen fins a Cube­lles (Gar­raf) per ser per­so­na­lit­zats, abans d’aca­bar a casa del cli­ent. Un anar i venir per la geo­gra­fia cata­lana, que es com­pleta amb Ripoll, on va néixer Joan Cris­tina, cofun­da­dor d’Eco­gots, i Olot, on va sor­gir la idea. Per això, no se’l pot tit­llar d’exa­ge­rat quan diu que és un pro­ducte català per tots cos­tats. “Res ve de fora”, recalca.

El glop també ens pot fer empa­tit­zar amb el seu cre­a­dor. Eco­gots és la història d’un com­promís per­so­nal per eli­mi­nar el plàstic d’un sol ús, que comença fa 35 anys, quan Joan Cris­tina, igno­rant els que el trac­ta­ven de boig, fabrica el pri­mer vas reu­ti­lit­za­ble de plàstic per a fes­tes majors: les d’Olot, les de Banyo­les, les Fires de Sant Narcís... Va ser un èxit: els ajun­ta­ments reso­lien en bona mesura el pro­blema medi­am­bi­en­tal i de neteja que acom­pa­nyava les cele­bra­ci­ons popu­lars i feien caixa cobrant pels reci­pi­ents. Ara bé, el destí final dels gots retor­nats aca­bava sent l’abo­ca­dor i Cris­tina no estava satis­fet.

Ory­zite, patent mun­dial

Va començar una cerca par­ti­cu­lar que va aca­bar cap al 2008 quan va conèixer l’empre­sari Iban Gan­duxé (Gra­no­llers), “un altre boig com jo”, diu amb to jocós. El res­pon­sa­ble de l’empresa Algan Com­po­si­tes estava tre­ba­llant amb la Cam­bra Arros­sera del Montsià per tro­bar una solució als resi­dus de l’arròs. Fins aquell moment, només el 10% de la clo­fo­lla s’apro­fi­tava com a adob per als camps; la resta es des­truïa cre­mant-la. Després d’anys de recerca s’obté Ory­zite, un mate­rial for­mat al 60% per clo­fo­lla d’arròs i al 40% per polímers, que és la matèria pri­mera d’Eco­gots. Ory­zite té una patent mun­dial i s’uti­litza com a alter­na­tiva al plàstic en una infi­ni­tat d’apli­ca­ci­ons en el sec­tor de l’auto­moció, de la sani­tat, la logística, el tèxtil o el mobi­li­ari.

En Ory­zite, Joan Cris­tina va tro­bar el mate­rial que cer­cava i el 2020 va néixer Eco­gots. Però quan el pro­ducte estava pre­pa­rat per sor­tir al mer­cat, la pandèmia va obli­gar a pos­po­sar-ne el llançament. Fins ales­ho­res s’havia inver­tit mig milió d’euros de recur­sos pro­pis i hi havia pressa per recu­pe­rar la inversió. “La part posi­tiva del con­fi­na­ment és que vam poder sedi­men­tar les coses: dedi­car-nos a millo­rar el pro­ducte i la comer­ci­a­lit­zació”, explica Eli­sa­bet Zara­goza, cofun­da­dora de l’empresa.

Actu­al­ment Eco­gots dis­posa de deu referències (mides i for­mes) de gots dis­se­nyats per supor­tar més de 200 ren­ta­des. A més d’estar fet a par­tir de bio­massa, és total­ment reci­cla­ble. De fet, l’empresa faci­lita que li sigui retor­nat el reci­pi­ent al final de la seva vida per a la seva incor­po­ració nova­ment al cicle pro­duc­tiu com a matèria pri­mera d’altres gots.

Una altra carac­terística del pro­ducte és que és molt fia­ble per con­te­nir ali­ments ja que no es pro­du­ei­xen migra­ci­ons. En aquest sen­tit, té un com­por­ta­ment millor que alguns plàstics, segons diu Joan Cris­tina, que no obs­tant això, es declara fan del plàstic, del qual diu que ha mar­cat una època, però abo­mina de l’abús i mal ús que se’n fa.

Les ven­des es dis­pa­ren

Eco­gots va pro­duir 5,5 mili­ons de gots l’any pas­sat, que repre­sen­ten unes 200 tones de mate­rial. La fac­tu­ració asso­lida el 2023, de 2,5 mili­ons d’euros, més que duplica els 1,2 mili­ons del 2022. I les pers­pec­ti­ves per a aquest any són igual­ment posi­ti­ves. De fet, han començat una cam­pa­nya de pro­moció adreçada als ajun­ta­ments de tot Cata­lu­nya, a qui con­vi­den a “lide­rar el canvi”. “Apel·lem a la res­pon­sa­bi­li­tat de les auto­ri­tats locals amb relació a l’ús res­pon­sa­ble dels recur­sos, l’eco­no­mia de pro­xi­mi­tat i la sos­te­ni­bi­li­tat perquè facin el canvi a Eco­gots en els esde­ve­ni­ments, fes­tes, revet­lles i tro­ba­des que orga­nit­zen”, explica Zara­goza.

Les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques són bons cli­ents d’Eco­gots, però també venen a asso­ci­a­ci­ons i empre­ses pri­va­des que els com­pren com a part del merc­han­di­sing de la marca –els gots de l’empresa cata­lana es poden fabri­car en el color cor­po­ra­tiu i per­so­na­lit­zar amb el logo­tip o el dis­seny que es vul­gui–. Algu­nes d’aques­tes empre­ses són orga­nit­za­do­res de con­certs, con­ven­ci­ons, casa­ments, etc. El Sónar 2023, el Fes­ti­val de Sit­ges o el Mer­cat Medi­e­val de Vic han apos­tat pels gots de l’empresa de Cube­lles.

També venen a par­ti­cu­lars. Els seus pro­duc­tes es poden tro­bar en algu­nes cade­nes de super­mer­cats o es poden adqui­rir a través de la botiga vir­tual. “Tenim una demanda molt activa que sem­pre està sug­ge­rint nous dis­senys de reci­pi­ents per usos molt diver­sos, però cada inno­vació reque­reix una inversió en mot­lles i hem d’anar a poc a poc”, diu Zara­goza, que ha assu­mit les tas­ques de gestió i comer­ci­als de l’empresa. A tall d’exem­ple, una empresa que fa cre­ma­ci­ons d’ani­mals de com­pa­nyia, els ha dema­nat que estudiïn fer urnes per a les cen­dres de gats i gos­sos.

Sobre la pos­si­bi­li­tat d’obrir el capi­tal de l’empresa a un soci finan­cer per no per­dre opor­tu­ni­tats i créixer més ràpid, els dos socis són reti­cents i asse­gu­ren que no són una start-up. Tan­ma­teix reco­nei­xen que han rebut pro­pos­tes, algu­nes de fir­mes de reci­pi­ents de plàstic, que impli­ca­ven pas­sar a con­tro­lar l’empresa i que les han refu­sat.

L’empresa té el cen­tre pro­duc­tiu de l’Amet­lla del Vallès i la nau de Cube­lles on hi ha admi­nis­tració, dis­seny i impressió. La fàbrica de Cen­te­lles, tot i haver estat vin­cu­lada des dels ini­cis, és d’una com­pa­nyia externa. Un objec­tiu de futur és reu­nir les dife­rents acti­vi­tats en un sol cen­tre.

Ecogots
En la darrera edició del Sónar, es van utilitzar 500.000 gots d’Ecogots. Es calcula que van permetre un estalvi de nou tones de plàstic.
2,5 M€
facturació
15
treballadors
2020
any de fundació

Disgust perquè no han rebut mai cap ajut públic

A Ecogots es fan creus que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) els hagi denegat la subvenció que van demanar per sufragar part del projecte d’ampliar la gamma de productes a les carmanyoles, bols i altres recipients. Fins ara, l’oferta d’Ecogots es limita als gots de mides diferents, però han vist oportunitats de negoci en envasos per a altres aliments fets també amb Oryzite. L’ajut que sol·licitaven a l’ARC era per poder fer els motlles, que és el cost més elevat que han de suportar en aquest tipus d’innovacions. Però la negativa de l’organisme de la Generalitat els obliga a assumir la inversió internament, per la qual cosa no podran anar al ritme que esperaven. No és la primera vegada que es troben en aquesta situació. De fet, la posada en marxa de l’empresa i les inversions en maquinària, disseny i tot el que han necessitat s’ha aconseguit amb recursos propis. “Mai no hem rebut cap ajut públic, que beneficia sobretot grans empreses per innovacions molt discutibles”, es lamenta Cristina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.