Empreses

Enerside desenvoluparà un projecte solar a Tremp

La companyia del sector fotovoltaic vol generar 50 milions d’ingressos amb la venda d’actius en un termini de dos anys

La firma té presència en mercats com ara Itàlia, el Brasil i Xile, a banda de Catalunya i l’Estat espanyol

Entrar als mercats amb socis locals permet a Enerside desenvolupar el negoci amb celeritat

Ener­side Energy, com­pa­nyia que desen­vo­lupa pro­jec­tes d’ener­gia solar de manera ver­ti­cal, té pre­vist aixe­car a Tremp (Pallars Jussà) un pro­jecte de 3 MW. És un dels pro­jec­tes inclo­sos en el seu pla Impulsa, que té com a objec­tiu gene­rar 50 mili­ons d’euros d’ingres­sos en el ter­mini de dos anys amb la venda d’actius. Actu­a­ment, la com­pa­nyia cata­lana té 6,8 GW (valo­rats en 250 mili­ons d’euros) de pro­jec­tes foto­vol­taics i emma­gat­ze­matge a l’Estat espa­nyol, Itàlia, el Bra­sil i Xile.

Com explica Joat­ham Grange, CEO de la com­pa­nyia, “en el pro­jecte de Tremp s’arri­barà a la fase de gene­ració i després es vendrà el pro­jecte a un ter­cer amb un PPA [con­tracte de com­pra­venda]”. De fet, aquesta pla­ta­forma, que tant genera valor amb pro­jec­tes a punt per ser cons­truïts o a punt de lliu­rar ener­gia a la xarxa per ini­ciar la comer­ci­a­lit­zació, a banda d’explo­tar de manera directa part dels actius com a pro­duc­tor inde­pen­dent d’ener­gia, està explo­rant les pos­si­bi­li­tats que es poden obrir a Cata­lu­nya a curt ter­mini. Com diu Grange, “a Cata­lu­nya, i a tot l’Estat, hi ha un poten­cial enorme per cons­truir-hi ins­tal·laci­ons d’emma­gat­ze­matge per a bate­ries, que podrien con­tri­buir a pal·liar els even­tu­als pro­ble­mes de xarxa que pot ori­gi­nar aviat el crei­xe­ment de la potència de reno­va­ble ins­tal·lada. A més, no podem obli­dar que Cata­lu­nya és un país emi­nent­ment indus­trial, que neces­sita una pro­funda elec­tri­fi­cació”. Després d’uns anys en què els interes­sos de la com­pa­nyia esta­ven lluny del mer­cat local, ara sí que hi veuen opor­tu­ni­tats de negoci, “però, és clar, cal que hi hagi les con­di­ci­ons nor­ma­ti­ves perquè els pro­jec­tes es puguin desen­vo­lu­par amb una certa cele­ri­tat”. Com acla­reix Grange, si fa uns anys la com­pa­nyia tre­ba­llava en el que hau­ria de ser el seu mer­cat natu­ral, era perquè no dis­po­sava de prou recur­sos, “però també perquè el marc nor­ma­tiu no ofe­ria encara segu­re­tat jurídica”.

La com­pa­nyia con­fia a com­plir el seu objec­tiu d’asso­lir uns ingres­sos de 50 mili­ons d’euros, 20 mili­ons enguany i 30 mili­ons entre el 2025 i el 2026, després que a finals del 2023 es con­cre­tes­sin dues ven­des al Bra­sil (3,1 MW de potència) i Itàlia (400 MW), “i ja esti­guin en estat avançat de nego­ci­ació per a la seva venda 300 MW”. Joat­ham Grange explica que fer rotació d’actius “ja for­mava part de l’ADN de l’empresa”, i, just abans de sor­tir a borsa al BME Growth, havien venut actius al Bra­sil. Com ja estava pre­vist en el pla de negoci de l’empresa, “amb aquests 6,8 MW d’actius es tracta d’acon­se­guir un cer­cle virtuós, pel qual es ven per rein­ver­tir, sobre­tot en nous pro­jec­tes, i sobre­tot en fase de desen­vo­lu­pa­ment, que és on es genera més valor”.

Itàlia, Europa

La intenció d’Ener­side Energy és que el 70% del seu negoci es con­cen­tri a Europa, men­tre que el 30% es loca­lit­zarà a l’Amèrica Lla­tina. I par­lar d’Europa és par­lar fona­men­tal­ment d’Itàlia, on apa­rei­xen molt bones opor­tu­ni­tats. “Itàlia, a més de ser un país medi­ter­rani asso­le­llat, és un país que històrica­ment pre­senta uns preus de l’ener­gia més cars que els d’Espa­nya, hi ha molta indústria que neces­sita elec­tri­fi­car-se i, a més, fins ara depe­nia massa del gas rus.” A Itàlia, Ener­side ha tan­cat un acord de venda per un dels més grans desen­vo­lu­pa­ments agro­vol­taics del país, a Pal­ma­dula, Sar­de­nya. El pro­jecte, de 400 MW, 360 MW de solar foto­vol­taica i 40 MW d’emma­gat­ze­matge energètic per a bate­ries, ocupa una superfície de prop de 900 hectàrees, tot com­bi­nant pla­ques i bate­ries amb àrees de con­reu i pas­tura.

En l’estratègia d’Ener­side que es resu­meix en el pla Impulsa, pren­dran molta rellevància, per tal d’enfor­tir la posició en ener­gia dis­tribuïda de l’empresa, la pro­moció de parcs fins a 10 MW: “Són parcs petits, en què es redu­eix con­si­de­ra­ble­ment el temps fins que es gene­ren ingres­sos recur­rents. És una veta de mer­cat interes­sant, perquè et con­nec­tes direc­ta­ment a la xarxa de dis­tri­bució, no cal cons­truir-hi una subes­tació.” El pla també inclou la com­pra de petits parcs de gene­ració dis­tribuïda, en movi­ments cor­po­ra­tius en què afe­gei­xen a la seva car­tera pro­jec­tes de com­pa­nyies que pas­sen a ser socis d’Ener­side, dins d’un model d’inte­gra­dors d’oferta. Socis que tant poden ser d’una certa volada, com la ita­li­ana AGE, que té un 8% del capi­tal d’Ener­side, o més modes­tos, com la xilena Impulso, amb un 0,5%.

Aquesta ha estat l’estratègia per entrar als diver­sos mer­cats en què és pre­sent Ener­side: “Si et pro­po­ses entrar en un mer­cat d’aquests, com ara Itàlia, i vols obrir-hi empresa pròpia, tri­garàs tres anys a fer-hi forat, men­tre que si t’asso­cies amb un part­ner local, els ter­mi­nis es redu­ei­xen con­si­de­ra­ble­ment.”

Enerside
La companyia que va fundar Joatham Grange va néixer com una enginyeria de projectes “clau en el pany” i ha evolucionat cap a una firma verticalment integrada que desenvolupa el projecte fins que és apte per ser construït i per ser operatiu i que també pot esdevenir productor independent d’energia.
20
milions d’euros de facturació
120
treballadors
2007
any de fundació

Superar uns anys complicats

El pla Impulsa és de fet un pla de redreçament després que Enerside Energy visqués uns anys complicats. “La combinació de la pandèmia a la Xina i els colls d’ampolla en el subministrament van encarir de manera exponencial el cost de l’equipament solar, que fonamentalment procedeix de la Xina, i això ens va portar a una situació molt complicada”, explica Grange. L’empresa va registrar pèrdues, i l’acció, en un context de pèrdues generalitzades, va perdre l’any passat un 30% del seu valor. L’empresa té actualment una capitalització borsària de 120 milions d’euros, i compta a materialitzar el seu elevat potencial de revaloració, de més +2x, respecte al valor net dels actius i la valoració que n’han estimat els analistes, que situen el valor de la companyia en més de 240 milions d’euros. D’altra banda, l’execució del pla Impulsa també determina que la companyia, per ser més eficient, deixi de construir projectes per a tercers per centrar-se en els projectes per a la venda i potenciar la seva presència com a productor independent d’energia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.