Economia

eocnomia

Les claus de l’índex del lloguer

El nou barem marca un mínim un màxim d’obligat compliment en 140 municipis catalans considerats zones tensionades

El govern crea una pàgina web per resoldre dubtes sobre el topall

L’índex del Minis­teri d’Habi­tatge per inten­tar con­te­nir la pujada impa­ra­ble dels preus del llo­guer s’ha publi­cat avui al But­lletí Ofi­cial de l’Estat (BOE), coin­ci­dint amb la vali­dació dels 140 muni­ci­pis que, per l’incre­ment dels últi­mes anys i la manca d’oferta, la Gene­ra­li­tat con­si­dera zones ten­si­o­na­des. A par­tir de demà i durant tres anys, aquest serà el barem vigent. A con­ti­nu­ació repas­sem com es pot con­sul­tar, a qui afecta i en quins pro­po­sits.

Com es pot con­sul­tar

El nou índex ja es pot con­sul­tar a l’ Agència de l’Habi­tatge de Cata­lu­nya i també a la pàgina web del minis­teri . El govern català, a més, ha creat una pàgina web específica per acla­rir qual­se­vol tipus de dubte sobre l’apli­cació del topall.

aEl sis­tema ofe­reix un rang amb un mínim i un màxim, que can­viarà en funció de cer­tes carac­terísti­ques de l’immo­ble, com poden ser els metres qua­dras, el cer­ti­fi­cat energètic, l’any de la cons­trucció, l’estat de con­ser­vació, si té ascen­sor o no, si està moblat o dis­posa de vis­tes espe­ci­als o zona comu­nitària. La pàgina web ofe­reix aquesta infor­mació tant introduïnt la referència cadas­tral com l’adreça exacta de l’immo­ble.

En quins muni­ci­pis s’aplica

S’aplica en els 140 muni­ci­pis que la Gene­ra­li­tat ha qua­li­fi­cat com a zona ten­si­o­nada. Allà hi viuen uns 6,2 mili­ons d’habi­tants, més del 80% de la població de Cata­lu­nya. El llis­tat dels muni­ci­pis, entre els que hi són la gran majo­ria de l’àrea metro­po­li­tana, una de les zones més satu­ra­des, ja es pot con­sul­tar també a la web del minis­teri .

A qui afecta

El nou índex és d’obli­gat com­pli­ment per als pro­pi­e­ta­ris que tin­guin cinc o més immo­bles llo­gats (és el que es coneix com a gran teni­dor), que en cap cas podrà superar el tope màxim. I també per a aquells pro­pi­e­ta­ris que no hagin posat el pis en llo­guer els últims cinc anys i ho facin per pri­mer cop. No afecta als petits pro­pi­e­ta­ris, que, en canvi, en les zones ten­si­o­na­des, no podran reno­var el llo­gar del pis per un preu supe­rior al del con­tracte ante­rior més l’IPC.

Quan es pro­duirà una rebaixa del preu

En el cas que el con­tracte actual sigui supe­rior al del preu mar­cat a l’índex, no es podrà dema­nar una revisió imme­di­ata. L’actu­a­lit­zació es farà efec­tiva en el moment de la reno­vació del con­tracte o quan es faci un con­tracte nou.

Quina vigència tindrà l’index

El nou índex, que entra vigor demà dis­sabte, tindrà una vigència de tres anys, fins al 16 de març del 2027.

Només s’aplica a Cata­lu­nya

Tot i que l’índex és esta­tal i que l’ante­rior índex apro­vat per la Gene­ra­li­tat va ser tom­bat pel Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, la seva apli­cació depèn de cada comu­ni­tat autònoma, que són les que tenen dele­ga­des les com­petències en habi­tatge. De moment, però, el nou índex només sa’plica a Cata­lu­nya, que és la única comu­ni­tat autònoma que dis­posa d’un llis­tat de muni­ci­pis ten­si­o­nats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.