Societat

economia

Dos de cada tres economistes vaticinen que el topall al lloguer “no ajudarà” al mercat immobiliari

Els economistes opinen que la sequera és el principal problema de l’economia catalana, per davant fins i tot del dèficit fiscal

També es mostren preocupats per la situació política i demanen “un govern estable” després de les eleccions del 12M

Els eco­no­mis­tes no veuen amb bons ulls el topall al llo­guer apro­vat pel govern esta­tal per inten­tar fre­nar l’esca­lada de preus i garan­tir l’accés a l’habi­tatge. El topall només s’aplica a Cata­lu­nya, on el govern ha decla­rat 140 zones ten­sa­des on és d’obli­gat com­pli­ment per als grans teni­dors (pro­pi­e­ta­ris amb més de cinc habi­tat­ges”. Una enquesta del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya con­clou que el 65,4% dels pro­fes­si­o­nals, és a dir gai­rebé dos de cada tres, tenen una “opinió des­fa­vo­ra­ble” de la nova regu­lació i vati­ci­nen que “no aju­darà” al mer­cat immo­bi­li­ari. Un 32,9% pen­sen que no només no rebai­xarà la “tensió” en el mer­cat de l’habi­tatge, sinó que tindrà l’efecte con­trari. Hi ha, però, un 28,3% dels pro­fes­si­o­nals que cre­uen que la nova mesura que va entrar en vigor fa menys de quinze dies sí que serà posi­tiva i només un 3,1% creu que aju­darà “de forma sig­ni­fi­ca­tiva”.

“Amb l’habi­tatge hi ha un pro­blema de consciència política i mol­tes de les mesu­res s’han de con­sul­tar amb el sec­tor”, ha etzi­bat el degà del Col·legi d’Eco­no­mis­tes, Car­los Puig de Travy, aquest dime­cres en una roda de premsa.

A banda del tema de l’habi­tatge, els eco­no­mis­tes també han admès “pre­o­cu­pació” per la situ­ació política i han dema­nat un govern “esta­ble” després de les elec­ci­ons del 12 de maig.

Sequera

El docu­ment també cons­tata que els eco­no­mis­tes opi­nen “de manera unànime” que la sequera tindrà un impacte nega­tiu en el crei­xe­ment econòmic l’any 2024 i el 78% dels pro­fes­si­o­nals cre­uen que les mesu­res adop­ta­des pel govern “accen­tu­a­ran les ten­si­ons” pels usos de l’aigua. Un 42,% dels pro­fes­si­o­nals con­si­de­ren que és el prin­ci­pal pro­blema de l’eco­no­mia cata­lana, un per­cen­tatge que ha incre­men­tat “de manera molt nota­ble” res­pecte de l’ante­rior edició de l’enquesta, feta a la tar­dor (28,9%). Així, aquest cop la manca d’aigua passa per davant de qüesti­ons com el dèficit fis­cal (41,4%) o la situ­ació política (30,6%), tot i que la pre­gunta es va fer abans de la con­vo­catòria d’elec­ci­ons anti­ci­pa­des al Par­la­ment.

Menys con­fiança en l’eco­no­mia cata­lana

Pel que fa a l’índex de con­fiança, que engloba la per­cepció dels pro­fes­si­o­nals sobre la situ­ació econòmica, ha retro­ce­dit fins al 5,32 per a l’eco­no­mia cata­lana (5,38 a la tar­dor) i ha repun­tat fins al 5,27 per a l’espa­nyola (5,24 a la tar­dor). Puig de Travy ha opi­nat que l’eco­no­mia “va bé”. En aquesta línia, en relació amb el repunt de la inflació cone­gut aquest dime­cres, ha asse­gu­rat que l’indi­ca­dor “està molt més con­tro­lat” que fa un any i l’ha atribuït a l’impacte dels preus energètics, ja que l’indi­ca­dor sub­ja­cent ha con­ti­nuat mode­rant-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.