Societat

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

Al Taulí de Sabadell, on s’ha fet la prova pilot, ja es poden demanar i es calcula que s’anirà estenent a la resta de centres a partir de juliol

Salut estima que la nova mesura permetrà evitar gairebé 100.000 desplaçaments anuals innecessaris al CAP

Els hos­pi­tals, que ja poden fer bai­xes i altes labo­rals per ingrés hos­pi­ta­lari pro­gra­mat o urgent des de tots els hos­pi­tals del SIS­CAT, podran també ges­ti­o­nar direc­ta­ment les bai­xes i altes per cirur­gia major ambu­latòria. Salut estima que la nova mesura per­metrà evi­tar gai­rebé 100.000 des­plaçaments anu­als inne­ces­sa­ris dels usu­a­ris per fer tràmits al CAP i que el per­so­nal sani­tari pugui dedi­car més temps a aten­dre els usu­a­ris.

La mesura que ara s’apli­carà de gestió directa en casos de cirur­gia i parts ja s’ha tes­tat a l’hos­pi­tal Parc Taulí de Saba­dell com a prova pilot –ja fina­lit­zada–, i des d’aquest mes de març els seus usu­a­ris ja poden dema­nar la tra­mi­tació d’aquests tipus de bai­xes labo­rals de manera regu­lar. Per la seva banda, els hos­pi­tals Arnau de Vila­nova i Santa Maria de Lleida seran els següents a pres­tar aquest ser­vei a par­tir de la pri­mera quin­zena d’abril i Salut cal­cula que s’anirà este­nent a tot Cata­lu­nya a par­tir del mes de juliol.

En el cas de la cirur­gia major ambu­latòria (CMA)–una inter­venció quirúrgica major què no reque­reix l’ingrés a l’hos­pi­tal– es cal­cula que la pràctica tota­li­tat dels paci­ents en situ­ació labo­ral activa, més del 97%, podria dema­nar un baixa labo­ral segons el diagnòstic asso­ciat. D’aquest per­cen­tatge, un 10% reque­rirà una baixa infe­rior a 5 dies, per la qual cosa el cen­tre hos­pi­ta­lari li farà la baixa i l’alta en el mateix acte admi­nis­tra­tiu.

Pel que fa a la resta de paci­ents, el cen­tre hos­pi­ta­lari només els farà la baixa i el poste­rior segui­ment es con­ti­nuarà rea­lit­zant des de l’atenció primària. En relació a totes les bai­xes per CMA, es cal­cula que la gestió des dels cen­tres hos­pi­ta­la­ris estal­viarà entre 64.000 i 85.000 des­plaçaments dels usu­a­ris a l’atenció primària.

Quant als parts, el nou tràmit que s’acti­varà des dels hos­pi­tals és l’alta per a les dones que en el moment del part tenien una baixa labo­ral activa. Atès que es cal­cula que el 41% de les dones que ingres­sen a l’hos­pi­tal per tenir el seu nadó estan en aquesta situ­ació, aquesta nova gestió pot evi­tar gai­rebé 17.000 des­plaçaments anu­als al CAP per ges­ti­o­nar l’alta mèdica.

La gestió de les bai­xes labo­rals des dels cen­tres hos­pi­ta­la­ris s’ins­criu en el marc de la des­bu­ro­cra­tit­zació de l’atenció primària. En con­junt, sumats als supòsits de bai­xes labo­rals que ja s’estan tra­mi­tant des dels cen­tres hos­pi­ta­la­ris del SIS­CAT, anu­al­ment s’acon­se­guirà evi­tar una mit­jana de 200.000 des­plaçaments inne­ces­sa­ris als usu­a­ris de tot el ter­ri­tori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.