Empreses

La crisi logística va animar TEM a fer una marca pròpia

El distribuïdor de peces per a fabricants de béns d’equipament emprèn i munta la primera productora local de mecatrònica

MSG té l’origen després de la covid, quan la falta de components va portar els proveïdors –tots de fora– a marginar els clients d’aquí

La nova empresa fa els sistemes electrònics i mecànics que porten totes les màquines

Pere Caro, fun­da­dor i màxim exe­cu­tiu de TEM, repre­sen­tant de mar­ques estran­ge­res de motors reduc­tors per a la indústria, rei­tera una vegada i una altra la il·lusió que ha gene­rat entre els fabri­cants de béns d’equi­pa­ments la cre­ació d’MSG, la pri­mera marca cata­lana de mecatrònica, que ell ha impul­sat. No és sor­pre­nent. Al 2021, com a con­seqüència de la crisi mun­dial de sub­mi­nis­tra­ment, després de la covid, el sec­tor de la maquinària indus­trial va veure com les prin­ci­pals mar­ques de solu­ci­ons mecatròniques, mol­tes grans fir­mes euro­pees, pri­o­rit­za­ven els cli­ents dels res­pec­tius mer­cats naci­o­nals en detri­ment dels de fora. “A Cata­lu­nya i Espa­nya no hi havia cap marca local i ho vam pagar molt car”, explica Caro.

Sense aquests sis­te­mes que per­me­ten auto­ma­tit­zar i moure els equips, els fabri­cants de maquinària no podien aca­bar les seves cre­a­ci­ons (màqui­nes d’enva­sa­ment, d’impressió, tèxtil, de trac­ta­ment d’aigües, aero­ge­ne­ra­dors, d’eines, etc.) i alguns van estar a punt d’abai­xar la per­si­ana. Va ser un moment crític per a un sec­tor molt impor­tant a Cata­lu­nya que no ho ha obli­dat.

MSG (Mec­ha­tro­nic Sys­tem Group) recull l’experiència de més de 25 anys de l’empresa TEM com a repre­sen­tant de part d’aquests sis­te­mes, en con­cret la part mecànica (els motors, ser­vo­mo­tors i reduc­tors) de mar­ques ita­li­a­nes i ale­ma­nyes. TEM dis­posa d’una nau de 1.500 m² dedi­cats a magat­zem i mun­tatge a Igua­lada, que ara ha de com­par­tir amb MSG, fins que s’acabi tras­lla­dant a una planta que es cons­truirà en un ter­reny pròxim de 5.000 m² que ja s’ha adqui­rit. La pre­visió és cons­truir uns 3.000 m² on es con­cen­trarà l’acti­vi­tat de la nova empresa: és a dir, desen­vo­lu­pa­ment i dis­seny de pro­ducte, pro­gra­mació i l’emmet­xa­ment de les peces. La fabri­cació dels com­po­nents es fa inte­gra­ment a la Xina, on actu­al­ment hi ha tota la pro­ducció del sec­tor. Ara bé, tota la tec­no­lo­gia és pròpia i està paten­tada.

Gamma àmplia

MSG neix amb un catàleg d’una tren­tena de com­po­nents de for­mats dife­rents, que es poden com­bi­nar de mol­tes mane­res. A més de la part mecànica, també inclou l’electrònica: pan­ta­lles, dis­po­si­tius PLC que per­me­ten pro­gra­mar les acci­ons que la màquina exe­cu­tarà, servo dri­ves, etc. Aquest mate­rial ha estat sotmès a pro­ves pilot per part de fabri­cants de maquinària i la pre­sen­tació ofi­cial tindrà lloc en la fira Advance Fac­to­ries, d’auto­ma­tit­zació indus­trial i robòtica, que se cele­brarà al recinte de Gran Via de Fira de Bar­ce­lona entre els dies 9 i 11 d’abril.

Serà la posada de llarg d’MSG, que s’ha donat un any de marge per créixer com a marca en el mer­cat espa­nyol, tot i que la intenció és ràpida­ment començar la sin­gla­dura inter­na­ci­o­nal. En aquest sen­tit, la volun­tat és par­ti­ci­par l’any vinent en el saló del sec­tor SPS (Smart Pro­duc­ti­ons Solu­ti­ons) de Nurem­berg, a Ale­ma­nya. Pere Caro té clar que MSG dis­posa de solu­ci­ons tec­nològiques que poden com­pe­tir amb les pri­me­res mar­ques del sec­tor, entre les quals hi ha les ale­ma­nyes Sie­mens, SEW Euro­drive i Lenze i la fran­cesa Sch­nei­der Elec­tric.

La cre­ació d’MSG ha com­por­tat la inversió de tres mili­ons d’euros, amb fons pro­pis pro­ce­dents de l’hòlding fami­liar Igpema, al qual per­tany TEM i també ASD (Audi­ting Software Dis­tri­bu­tor), una tec­nològica que comer­ci­a­litza solu­ci­ons de gestió per al sec­tor de les audi­to­ries. Pere Caro, sem­pre pen­dent de les opor­tu­ni­tats de negoci, va adqui­rir el 2017 els drets de pro­pi­e­tat intel·lec­tual d’un pro­gra­mari d’audi­to­ria comp­ta­ble amb la volun­tat de vin­cu­lar-lo al núvol. Avui dia la firma fac­tura vora 1,5 mili­ons d’euros.

El pas que va de ser exclu­si­va­ment repre­sen­tant de mar­ques ali­e­nes a la cre­ació d’una marca pròpia ha estat força natu­ral. De fet, fa un any TEM va fer un movi­ment inter­medi impul­sant una uni­tat d’electrònica amb un grup indus­trial xinès per tenir pro­ducte propi en aquest àmbit, però l’experiència va anar força mala­ment i Caro diu haver escar­men­tat de segons qui­nes com­pa­nyies de viatge.

Al final, el conei­xe­ment del pro­ducte, que comer­ci­a­lit­zen des del 1998, i dels cli­ents, amb una car­tera força con­so­li­dada, els va fer deci­dir. El res­pon­sa­ble de TEM i MSG pensa que poden cap­tar aque­lles empre­ses que les grans mul­ti­na­ci­o­nals “van dei­xar tira­des durant la crisi logística”.

En aquest sen­tit, Pere Caro pensa que tan impor­tant com posar en un mer­cat madur un pro­ducte tec­nològica­ment molt com­pe­ti­tiu és ofe­rir un bon ser­vei de suport al cli­ent. “Al final, en el preu final d’una maquinària, el nos­tre equip no com­porta un cost impor­tant, però sense la solució mecatrònica la màquina no fun­ci­ona, per tant, és clau estar a l’altura en tots els sen­tits”, asse­gura.

En relació al suport a ini­ci­a­ti­ves indus­tri­als com la seva, l’empre­sari igua­ladí pensa que sovint s’aposta molt per empre­ses emer­gents i poc per pro­jec­tes més indus­tri­als.

TEM
Una part de la plantilla de la veterana empresa s’ha desplaçat al nou projecte.
10
milions d’euros de facturació
25
treballadors
1998
any de la fundació

Una iniciativa industrial amb impacte local

“No aprofitem el talent que tenim i això és quelcom que em remou per dins, hem de fer coses perquè els joves es quedin a l’Anoia”, explica Pere Caro. Aquest va ser un argument més en la decisió de muntar MSG. Fa referència al cas concret dels estudiants de les titulacions d’enginyeria industrial i enginyeria de les tecnologies de la informació i la comunicació del campus d’Igualada de la Universitat de Lleida (UdL), que sovint acaben trobant feina a Barcelona, perquè no hi ha oferta laboral engrescadora a la comarca. En aquest sentit, MSG neix amb la voluntat d’establir un vincle de relació permanent amb la universitat. La nova empresa portarà els seus equips d’electromecànica a la facultat perquè els futurs enginyers els tinguin a la seva disposició i es familiaritzin amb els productes. També té la intenció d’acostar els joves a l’empresa perquè coneguin com es treballa en un entorn laboral.

El campus d’Igualada té l’origen en l’Escola Sindical Superior d’Adoberia del 1958. El 1970 es van crear els estudis d’enginyeria tècnica en química industrial. El 2018, la UdL va assumir la gestió del campus. El 2022 va començar el grau en enginyeria informàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.