Política

Estat espanyol

El Congrés constitueix la comissió que investigarà les contractacions de material sanitari durant la pandèmia

L’organisme, president pel PSOE, no només se centrarà en l’anomenat cas Koldo sinó que analitzarà possibles fraus a totes les administracions

Sumar avança que demanarà la compareixença d’Isabel Díaz Ayuso i altres formacions no descarten donar suport a la petició

La comissió que investigarà possibles fraus en les contractacions de material sanitari durant la pandèmia de coronavirus ha començat a caminar a quest dimarts al Congrés dels Diputats. L’organisme ha quedat constituït l’endemà que el Senat aprovés la creació d’una comissió sobre l’anomenat cas Koldo a instàncies del PP.

A diferència de la cambra alta, la comissió que ha nomenat avui el Congrés no se centrarà únicament en la trama presumptament liderada per Koldo García Izaguirre, exassessor de l’exministre socialista José Luis Ábalos, sinó que també buscarà depurar responsabilitats per part de totes les administracions al voltant de la compra de mascaretes.

El diputat del PSOE Alejandro Soler ha estat elegit president amb 180 vots a favor (a través del sistema de vot ponderat). El PP ha facilitat la posada en marxa de l’organisme amb 137 vots en blanc. La diputada de Sumar Engracia Rivera ha estat nomenada vicepresidenta primera i el diputat del PP Joxé Vicente Marí ocuparà la segona vicepresidència. Els càrrecs de secretari primer i segon els ocuparan la diputada socialista Mercedes González i el de Vox Jorge Campos, respectivament. Serà el primer parlamentari del partit ultradretà que entra a la mesa d’una comissió parlamentària aquesta legislatura.

L’objectiu de la comissió serà intentar esclarir “els fets, responsabilitats i ensenyaments” sobre els contractes de material sanitari per part de les administracions públiques, incloses les comunitats autònomes i els ajuntaments. És per aquest motiu que també investigarà les presumptes estafes d’altres contractes de mascaretes, com els vinculats a la Comunitat de Madrid o l’ajuntament de la capital espanyola.

Guerra de noms

Una vegada constituïda, la comissió es tornarà a reunir en els propers dies per establir el pla de treball a seguir i fixar la data en què s’han de presentar les compareixences.

En aquest sentit, el PP ja ha avançat que sol·licitarà que se citi la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres. El diputat popular i membre de la comissió Elias Bendodo ha avisat que demanarà “totes les explicacions i compareixences de qui calgui per conèixer la profunditat del cas” Koldo, inclosa la del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Bendodo ha explicat que tenen la “percepció que estem davant la punta de l’iceberg” del cas Koldo i ha considerat que hi ha “moltes explicacions a donar per part de membres del PSOE i del govern” espanyo. “I si no ho fan voluntàriament, hauran de venir a la comissió a explicar-ho”, ha avisat. Però a diferència de la comissió del Senat, on el PP té majoria, el seu llistat de compareixents al Congrés necessitarà el suport d’altres partits.

Preguntat per si el PP rebutjarà la presència de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, Bendodo ha dit que es valoraran “totes les possibilitats”. “Ni descartem ni confirmem ningú”, ha afegit.

Sumar ja ha avançat que sol·licitarà la compareixença de Díaz Ayuso i la seva parella, Alberto González, i el PSOE ha deixat la porta oberta a aquesta possibilitat i també a la de citar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Altres partits, com ERC i Junts, també donarien suport a la compareixença de la presidenta madrilenya. Però segons fonts de les dues formacions citades per l’agència EFE, es tracta de llistats que encara es negocien. Altres noms que podrien aparèixer en aquestes llistes són dirigents polítics com el portaveu del PP, Miguel Tellado, o l’expresident del partit Pablo Casado; ministres com el d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, o exministres com Carolina Darias i Salvador Illa.

La diputada de Junts Pilar Calvo ha manifestat el seu interès perquè Illa doni explicacions sobre el “desgavell” en la compra i distribució del material sanitari i les confiscacions que es van decidir durant la pandèmia.“Catalunya va patir una situació en què materials comprats per centres sanitaris [catalans] i pel mateix Departament de Salut van ser requisats. És hora que s’expliqui de manera transparent amb quin criteri es va redistribuir des de Madrid aquests materials”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.