Focus

La reducció de la jornada laboral no té aturador

La proposta del govern estatal de passar de 40 hores setmanals a 37,5 el 2025 s’aplicarà tot i que no hi hagi acord social

Els arguments a favor de la mesura són la millora de la productivitat i el benestar del treballador, però la patronal dissenteix

La mitjana d’hores de treball en les economies desenvolupades té una tendència decreixent
Un estudi del BBVA alerta que si es redueix la jornada el PIB creixeria 0,6 punts menys el primer any
L’absentisme per incapacitat temporal s’ha doblat a Catalunya en els darrers deu anys
Pimec vol que entri també en el debat la necessitat de millorar la productivitat

La reducció de la jor­nada labo­ral màxima de les 40 hores set­ma­nals actu­als fins a les 37,5 hores va ser un dels punts estre­lla de l’acord de govern entre Sumar i el PSOE i ara s’està nego­ci­ant en el marc del diàleg social (patro­nals i sin­di­cats): “Avança a bon ritme i cal espe­rar que la mesa en defi­neixi els detalls”, indi­quen fonts del Minis­teri de Tre­ball i Eco­no­mia Social. La minis­tra d’aquesta car­tera, Yolanda Díaz, va dei­xar clar en la pre­sen­tació de la pro­posta que s’està inten­tant un acord tri­par­tit entre repre­sen­tants dels tre­ba­lla­dors i dels empre­sa­ris i el govern, però que, si no s’asso­leix, tira­ran enda­vant la ini­ci­a­tiva amb un acord bipar­tit entre govern i sin­di­cats (que sí que com­par­tei­xen la reforma).

Men­tre les parts aca­ben de pren­dre posició, hi ha punts ja defi­nits que no són nego­ci­a­bles. N’és un el com­promís d’apli­car la mesura de manera pro­gres­siva: la pri­mera fase serà de l’any 2024 al 2025 per arri­bar a les 37,5 hores i es farà a través d’un avant­pro­jecte de llei, perquè afecta l’Esta­tut dels Tre­ba­lla­dors; la segona fase, que ser­virà per implan­tar les 35 hores a par­tir del 2026, es por­ta­ria a terme a través de la nego­ci­ació col·lec­tiva, és a dir, mit­jançant el diàleg amb els agents soci­als, i esta­ria con­di­ci­o­nada a un acord entre ells. Aquesta con­tracció no impli­carà tam­poc una reducció sala­rial ni afec­tarà el salari mínim inter­pro­fes­si­o­nal (SMI), que romandrà inal­te­rat. En el còmput anual, es tre­ba­llarà un total de 150 hores menys a l’any: de les 1.950 actu­als a les 1.800, o, el que és el mateix, uns 30 minuts menys al dia.

Ara com ara, l’Esta­tut dels Tre­ba­lla­dors marca una jor­nada labo­ral set­ma­nal màxima de 40 hores, però ja exis­tei­xen deter­mi­nats con­ve­nis col·lec­tius en què s’ha reduït de manera voluntària la jor­nada màxima set­ma­nal. Segons dades de la UGT Cata­lu­nya, dels 284 con­ve­nis col·lec­tius de sec­tor apli­ca­bles a Cata­lu­nya, un 15% tenen jor­na­des actu­als de 37,5 hores o infe­ri­ors.

Una ullada a altres països d’Europa per­met albi­rar que cadascú té la seva pròpia legis­lació labo­ral, en la qual es fixa la durada de la jor­nada. L’esce­nari més habi­tual a Europa és que la jor­nada ordinària quedi esta­blerta en 40 hores a la set­mana, encara que hi ha excep­ci­ons. Des­taca el cas de França, país on queda esta­blerta per llei en 35 hores set­ma­nals. A Bèlgica, en són 38.

Ara bé, segons dades d’Euros­tat, una cosa és el que hi ha esta­blert per llei i l’altra, la mit­jana d’hores reals tre­ba­lla­des per empleat –en què es des­comp­ten les absències, bai­xes i per­mi­sos–, que està lleu­ge­ra­ment per sota de les 37 hores a la set­mana. De fet, en aquesta anàlisi de l’agència euro­pea d’estadística, a l’Estat espa­nyol es regis­tren 36,5 hores reals de mit­jana tre­ba­lla­des per empleat. Sèrbia és en la part alta de les hores tre­ba­lla­des, amb 42, i els Països Bai­xos, amb 31,2, en la posició més baixa.

Tot i la mit­jana d’hores reals tre­ba­lla­des, la ini­ci­a­tiva del govern per­se­gueix que la reducció de jor­nada arribi al 60% dels assa­la­ri­ats que tenen una jor­nada labo­ral pac­tada que sobre­passa les 37,5 hores set­ma­nals, el 95% dels quals estan en el sec­tor pri­vat i espe­ci­al­ment en acti­vi­tats com el comerç, la repa­ració de vehi­cles, el trans­port, els ser­veis i les acti­vi­tats immo­biliàries i científiques, entre d’altres. En canvi, la jor­nada que s’aplica, ara com ara, de manera estàndard a l’admi­nis­tració pública és de 37,5 hores, i és la que s’ha aga­fat com a referència per implan­tar la reducció.

Per Anna Ginés, pro­fes­sora titu­lar de dret del tre­ball a l’escola de nego­cis Esade i coor­di­na­dora de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Labo­rals de la Uni­ver­si­tat Ramon Llull, que ha par­ti­ci­pat en l’informe d’experts sobre la reducció de la jor­nada labo­ral per al Minis­teri de Tre­ball, aquesta mesura per­metrà equi­li­brar la dua­li­tat del mer­cat de tre­ball actual, en què hi ha empre­ses que s’estan plan­te­jant jor­na­des de qua­tre dies i d’altres en què els emple­ats amb prou fei­nes tenen dia i mig de des­cans.

Tendència

Aquesta ini­ci­a­tiva s’engloba en una tendència gene­ra­lit­zada a escala inter­na­ci­o­nal cap a una reducció de la jor­nada labo­ral. Segons un estudi publi­cat recent­ment pel Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal, la mit­jana d’hores de tre­ball en les eco­no­mies desen­vo­lu­pa­des ha expe­ri­men­tat una tendència decrei­xent. En con­cret, als països de l’OCDE ha dis­minuït apro­xi­ma­da­ment un 0,5% cada any entre finals del segle XX i prin­ci­pis del segle XXI. L’informe anti­cipa, a més a més, que la mit­jana d’hores tre­ba­lla­des con­ti­nuarà caient als països euro­peus, a un ritme que dependrà de la pro­duc­ti­vi­tat i del crei­xe­ment sala­rial, “a velo­ci­tats vari­a­bles entre els països segons les seves tra­jectòries de con­vergència econòmica”, asse­nyala l’estudi.

Així mateix, en els dar­rers anys, s’han dut a terme pro­ves a tot el món d’una reducció d’hores tre­ba­lla­des per la via de con­den­sar a qua­tre els dies de tre­ball. Els resul­tats de les pro­ves pilot, en gene­ral, mar­quen un balanç posi­tiu en les dades de satis­facció dels emple­ats i en la pro­duc­ti­vi­tat de les empre­ses.

València ha estat el tub d’assaig per a la set­mana labo­ral de qua­tre dies a l’Estat espa­nyol, en una prova pilot que va dur a terme l’any pas­sat la con­sul­to­ria 4 Day Week Glo­bal, que és la mateixa que ha asses­so­rat i for­mat les empre­ses par­ti­ci­pants en altres pro­ves reei­xi­des, com la del Regne Unit i Por­tu­gal, i d’altres que estan en ple procés al Bra­sil i Ale­ma­nya.

Segons els infor­mes postas­saig de 4 Day Week Glo­bal, el 91% de les empre­ses que han par­ti­ci­pat en les pri­me­res pro­ves d’aquest nou sis­tema de dis­tri­buir les hores set­ma­nals a la Gran Bre­ta­nya han deci­dit con­ti­nuar un cop aca­bada la prova pilot. Les empre­ses van donar bona pun­tu­ació a l’expe­ri­ment, asse­gu­rant que la pro­duc­ti­vi­tat i el ren­di­ment del negoci no s’havien vist afec­tats, men­tre que els ingres­sos van aug­men­tar i la rotació d’emple­ats dis­minuïa. Per la seva part, el 90% dels emple­ats par­ti­ci­pants van dir que volien pros­se­guir amb aquest mateix model. En la mateixa línia, han sor­tit els pri­mers resul­tats de la prova feta a la capi­tal valen­ci­ana. “La satis­facció dels emple­ats ha aug­men­tat en un 37%”, expli­quen des de l’orga­nit­zació sense ànim de lucre.

Marta Junqué, coco­or­di­na­dora de la Time Use Ini­ti­a­tive, que ha lide­rat l’informe d’experts sobre la mesura de reducció de la jor­nada labo­ral per al Minis­teri de Tre­ball, explica que ha arri­bat un moment en què cal un nou equi­li­bri d’hora­ris entre la vida labo­ral i la per­so­nal. “L’esquema actual que tenim de vuit hores de tre­ba­llar, vuit de des­cans i vuit de temps lliure, que es va defi­nir l’any 1919, ha que­dat obso­let. La soci­e­tat ha can­viat molt. La dona ha entrat en el mer­cat labo­ral, les cures no es tenen en compte en el sis­tema actual i, per tant, aquell tri­an­gle per­fecte ja no fun­ci­ona; hem de tro­bar un nou equi­li­bri”, creu Junqué.

L’Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal del Tre­ball (OIT) insis­teix en els seus dar­rers infor­mes en la neces­si­tat d’apos­tar per una orga­nit­zació del temps de tre­ball més equi­li­brada, i un dels aspec­tes clau que cita per a aquest ree­qui­li­bri és jus­ta­ment reduir les hores tre­ba­lla­des. “Les cinc dimen­si­ons del temps d’un tre­ball decent són que ha de ser salu­da­ble, pro­duc­tiu, con­ve­ni­ent per a la família, ser­vir per a la igual­tat de gènere, i que el tre­ba­lla­dor pugui triar i tenir influència en la seva orga­nit­zació”, diu el seu dar­rer informe sobre temps de tre­ball decent.

Per Junqué, hi ha diver­ses raons que mar­quen la urgència de reduir la jor­nada. La pri­mera és que la pandèmia ha posat en l’agenda els usos del temps i la manera com vivim; la segona, que hi ha un pro­blema greu en el nivell de bai­xes labo­rals vin­cu­la­des a l’estrès labo­ral, i, en ter­cer lloc, que hi ha una insa­tis­facció gene­ra­lit­zada en ter­mes de con­ci­li­ació que té un impacte múlti­ple en la salut, en la pro­duc­ti­vi­tat i en la pobresa de temps.

Per posar dades a les afir­ma­ci­ons, una de cada qua­tre bai­xes que hi ha a Cata­lu­nya estan vin­cu­la­des a l’estrès. Resulta, a més a més, que el 50% dels pro­ble­mes de salut men­tal de la població ocu­pada estan rela­ci­o­nats direc­ta­ment amb la seva feina, segons un estudi de la pla­ta­forma Info­jobs. Recent­ment, la Soci­e­tat Espa­nyola de Psi­quia­tria i Salut Men­tal ha fet públic que els pro­ble­mes de depressió emer­gei­xen com la prin­ci­pal causa d’inca­pa­ci­tat labo­ral per­ma­nent, per sobre fins i tot dels pro­ble­mes d’esquena. Segons les seves dades, la pre­va­lença d’aquesta malal­tia a tot l’Estat sobre­passa àmpli­a­ment les xifres de la resta d’Europa, amb un 29% res­pecte al 15% del con­ti­nent.

Efec­tes sobre el clima labo­ral

En aquest sen­tit, María Lua­ces, direc­tora de Human Resour­ces Solu­ti­ons de Syner­gie, mul­ti­na­ci­o­nal de solu­ci­ons glo­bals de recur­sos humans i ser­veis d’ocu­pació, explica que aspec­tes com les con­di­ci­ons labo­rals i el clima labo­ral afec­ten en gran manera la salut men­tal. “Mal­grat que cada vegada exis­teix més cons­ci­en­ci­ació sobre el tema, no arri­ben a un 40% les com­pa­nyies que tenen plans inte­grals de pre­venció i acom­pa­nya­ment en les malal­ties de salut men­tal.”

Així mateix, segons un estudi de l’Agència de Salut Pública de Bar­ce­lona (ASPB), entre les dones la pobresa de temps (escas­se­tat de temps dis­po­ni­ble després d’aten­dre el tre­ball remu­ne­rat i el no remu­ne­rat) s’asso­cia amb una pit­jor salut men­tal, poc temps i mala qua­li­tat del son, i baixa acti­vi­tat física en el temps d’oci.

Un dels prin­ci­pals motius d’aquesta pobresa és que, a casa nos­tra, a més d’unes jor­na­des de tre­ball real per sobre de la mit­jana euro­pea, un dels fets més carac­terístics és un model de jor­nada par­tida amb un des­cans entre­mig com no es fa en cap país euro­peu. “Som un dels països on més gent tre­ba­lla fins a les set de la tarda. Cul­tu­ral­ment és un tema nor­ma­lit­zat, però genera un pro­blema de con­ci­li­ació, perquè hi ha per­so­nes que s’han d’aga­far reduc­ci­ons de jor­nada per poder tenir cura de la família”, explica Anna Ginés, que creu que reduir la jor­nada labo­ral és clau per millo­rar els par­ti­cu­lars usos del temps del nos­tre mer­cat, tot i que no pot ser l’única via.

L’estudi Idrei de Res­pon­sa­bi­li­tat Fami­liar Cor­po­ra­tiva, diri­git per la pro­fes­sora Mireia Las Heras des del Cen­tre Inter­na­ci­o­nal Tre­ball i Família de l’IESE, revela que un 73% dels emple­ats de l’Estat aler­ten que l’entorn labo­ral difi­culta oca­si­o­nal­ment o sis­temàtica­ment la con­ci­li­ació entre tre­ball i vida per­so­nal i fami­liar. A més, mos­tra que la majo­ria dels emple­ats per­ce­ben que uti­lit­zar les mesu­res de fle­xi­bi­li­tat labo­ral al seu abast pot pena­lit­zar el seu desen­vo­lu­pa­ment dins de l’empresa. Així doncs, els emple­ats de l’Estat encapçalen de fet la insa­tis­facció labo­ral a l’hora de con­ci­liar, segons una enquesta recent de la Unió Euro­pea. El 24,4% dels tre­ba­lla­dors espa­nyols es quei­xen de l’excés d’hores tre­ba­lla­des i de les difi­cul­tats per con­ci­liar la seva vida per­so­nal i fami­liar, en con­tra­po­sició amb una mit­jana del 13% a la resta de la Unió Euro­pea.

El cas és que el fet de tre­ba­llar més hores no sem­pre és garan­tia de més pro­duc­ti­vi­tat, un dels ele­ments deter­mi­nants del crei­xe­ment de la renda i dels sala­ris. Hi ha estu­dis que cons­ta­ten que els ter­ri­to­ris més pro­duc­tius són també els que tenen les jor­na­des labo­rals més reduïdes.

L’Euros­tat revela que països com ara Irlanda (35 hores), Dina­marca (33), Bèlgica (34), els Països Bai­xos (31,1) i Ale­ma­nya (34) figu­ren entre els pri­mers llocs pel que fa a millors xifres de pro­duc­ti­vi­tat per hora tre­ba­llada. Segons la mateixa font, la pro­duc­ti­vi­tat del tre­ball a l’Estat, cal­cu­lada divi­dint el PIB pel total d’hores tre­ba­lla­des pels ocu­pats, ha pas­sat de ser un 12% supe­rior a la mit­jana euro­pea el 1995 a empit­jo­rar la seva posició rela­tiva res­pecte a les regi­ons líders dels estats mem­bres i col·locar-se un 8% per sota de la mit­jana.

Per Josep Ginesta, secre­tari gene­ral a la patro­nal de la petita i mit­jana empresa (Pimec), reduir la jor­nada labo­ral sense tenir un debat paral·lel sobre la millora de la pro­duc­ti­vi­tat és dese­qui­li­brat. Ginesta creu que, objec­ti­va­ment, des de l’any 2016 hem cor­re­git la qua­li­tat del nos­tre mer­cat de tre­ball pel que fa a l’àmbit sala­rial, però, en canvi, quan mirem la pro­duc­ti­vi­tat estem al nivell de Bulgària. “Era neces­sari millo­rar les con­di­ci­ons dels nos­tres tre­ba­lla­dors, i més amb la tensió infla­cionària que hem patit, però ens ha de fer pre­gun­tar-nos per què no estem pro­gres­sant en la mateixa línia en els indi­ca­dors de com­pe­ti­ti­vi­tat. Temem que acabi pas­sant el mateix amb la pro­posta de reducció de la jor­nada labo­ral”, diu Ginesta, que pro­posa que, en el mateix moment en què s’està afron­tant el debat de reducció de la jor­nada labo­ral, s’obri el debat de la millora de la pro­duc­ti­vi­tat, per tal de gua­nyar com­pe­ti­ti­vi­tat res­pecte a altres països.

A prin­ci­pis del 2024, el ser­vei d’estu­dis BBVA Rese­arch va fer públic un estudi sobre la incidència i l’impacte de la reducció de la jor­nada màxima legal. A par­tir de lite­ra­tura econòmica publi­cada al vol­tant de mesu­res com aquesta i pos­si­bles esce­na­ris pel que fa a la res­posta de les empre­ses, l’estudi con­clou que les reper­cus­si­ons sobre l’acti­vi­tat i l’ocu­pació serien nega­ti­ves. “El PIB crei­xe­ria 0,6 punts menys el pri­mer any i 0,7 punts menys el segon. La cre­ació d’ocu­pació seria 0,5 punts i 1,2 punts menor, res­pec­ti­va­ment”, es pot lle­gir en les con­clu­si­ons de l’informe.

Opti­mit­zació

“Sabem que incor­po­rar la reducció de la jor­nada labo­ral no té un efecte cau­sal imme­diat sobre la millora de la pro­duc­ti­vi­tat. Això no és màgia, volem que en paral·lel es pro­du­ei­xin pro­ces­sos d’opti­mit­zació dins de les empre­ses perquè la pro­duc­ti­vi­tat es man­tin­gui tot i tre­ba­llar menys hores”, rebat la coor­di­na­dora de l’informe d’experts, que hi afe­geix que la pro­duc­ti­vi­tat dis­mi­nu­eix expo­nen­ci­al­ment a par­tir de les sis hores tre­ba­lla­des. És per això que les reco­ma­na­ci­ons en salut i pre­venció de ris­cos labo­rals dema­nen que, a par­tir d’aquesta hora, es facin les tas­ques més mecàniques i de menys risc, perquè és quan es comp­ta­bi­lit­zen més acci­dents. “Reduir hores tre­ba­lla­des pot aju­dar, a més, a reduir la sinis­tra­li­tat”, con­si­dera Junqué.

Tot i que encara cal deter­mi­nar si s’implan­tarà de manera homogènia a tots els sec­tors, Manel Fernández Jaria, pro­fes­sor col·labo­ra­dor dels estu­dis d’eco­no­mia i empresa de la UOC, creu que jus­ta­ment en acti­vi­tats com ara el comerç, l’hos­ta­le­ria i l’agri­cul­tura serà difícil apli­car la reducció de la jor­nada sense que suposi un cost per a les pimes i micro­pi­mes. “És una mesura que pren el govern com a decisió política, però que, si no hi ha com­pen­sa­ci­ons de l’Estat, les pimes són les que n’hau­ran de pagar el cost”, con­si­dera el pro­fes­sor de la UOC.

El cert és que, a escala esta­tal, tant els sin­di­cats com la CEOE ja han indi­cat que no es pot implan­tar la reducció de manera homogènia i gene­ra­lit­zada. “Bàsica­ment, perquè vam tan­car uns con­ve­nis col·lec­tius amb uns incre­ments sala­ri­als impor­tants, jus­ta­ment per ajus­tar-los a la tensió infla­cionària. Si ara ens redu­ei­xen una part de l’inter­canvi de temps per diners, això genera dese­qui­li­bris”, creu Ginesta, per a qui, segons la dimensió de l’empresa i el tipus de sec­tor i fins i tot segons la tipo­lo­gia de la feina, l’impacte de la mesura té unes reper­cus­si­ons o d’altres.

Evi­dent­ment, no és el mateix implan­tar en un horitzó d’un any una reducció de jor­nada per a uns grans magat­zems que per a una botiga de barri, “perquè a les empre­ses més grans sí que hi ha una eco­no­mia d’escala i ho poden equi­li­brar, però a la petita empresa, no. Automàtica­ment, se li incre­men­ten els cos­tos. I, per tant, el que suc­ce­eix és que es dese­qui­li­bra la balança”, denun­cia el secre­tari gene­ral de Pimec, per a qui els sec­tors d’acti­vi­tat que ate­nen públic –que tenen uns hora­ris amb oscil·laci­ons de demanda– tenen molta més com­ple­xi­tat.

Per això mateix, l’informe dels experts en el pro­jecte de reduir la jor­nada labo­ral per llei pun­tu­a­litza que toca­ria cons­ti­tuir una taula d’inter­lo­cu­tors soci­als amb la fina­li­tat d’ava­luar els resul­tats i, si és el cas, avançar cap a més reducció de la jor­nada, tenint en compte les carac­terísti­ques de cada sec­tor, així com l’evo­lució de la pro­duc­ti­vi­tat i les dife­rents cir­cumstàncies econòmiques.

Anto­nio Gara­mendi, pre­si­dent de la CEOE, la patro­nal que par­ti­cipa en el diàleg social res­pecte a aquesta mesura, va decla­rar a prin­ci­pis d’any que s’ha de fer “sec­tor per sec­tor” i “en cada taula de nego­ci­ació, com s’ha fet sem­pre”.

Josep Ginesta com­par­teix amb la patro­nal de les grans empre­ses que on s’ha d’abor­dar aquesta qüestió és en la nego­ci­ació col·lec­tiva. No creu que sigui el lloc ni que quedi mar­cat en la regu­lació legal, ni en la reducció gene­ra­lit­zada en l’Esta­tut del Tre­ba­lla­dor.

No és del mateix parer Núria Gil­gado, secretària de política sin­di­cal de la UGT Cata­lu­nya, que creu que, després de 40 anys de pre­va­lença d’una jor­nada labo­ral de 40 hores i amb un con­text de crei­xent auto­ma­tit­zació i digi­ta­lit­zació de l’eco­no­mia, i, a més a més, després d’uns anys en què les empre­ses, en ter­mes gene­rals, estan aug­men­tant bene­fi­cis, és l’hora de fer una nova dis­tri­bució del temps. “Neces­si­tem una modi­fi­cació legal a les empre­ses, perquè dei­xant-ho només a la nego­ci­ació col·lec­tiva la reducció de jor­nada no es fa exten­si­ble a la majo­ria dels tre­ba­lla­dors. De fet, només un 30% dels con­ve­nis de sec­tor tenen una jor­nada infe­rior a les 38,5 hores”, recorda Gil­gado.

Absen­tisme

Per Pimec, abans de reduir la jor­nada hi ha altres urgències, com posar remei a l’alta taxa d’absen­tisme. “En el còmput de les hores pac­ta­des, no es té en compte les hores remu­ne­ra­des per­du­des i no tre­ba­lla­des, és a dir, l’absen­tisme”, explica Ginesta. Segons l’estudi Inca­pa­ci­tat tem­po­ral a Cata­lu­nya, de l’Obser­va­tori de la Petita i Mit­jana Empresa de Cata­lu­nya, l’absen­tisme per inca­pa­ci­tat tem­po­ral s’ha doblat a Cata­lu­nya en els dar­rers deu anys: s’ha pas­sat d’una mit­jana de 3,8 hores men­su­als el 2013 a 7,5 hores el 2023.

L’informe asse­nyala que, en ter­mes d’incidència total en el sis­tema i per comu­ni­tats autònomes, Cata­lu­nya s’ha situat de gener a octu­bre del 2023 en segona posició, amb 47,77 punts, només dar­rere de Navarra, i tri­pli­cant el ter­ri­tori amb menys incidència.

Per la seva banda, el pro­fes­sor de la UOC creu que la urgència inclou garan­tir entorns de tre­ball més segurs en què es com­plei­xin les nor­ma­ti­ves de pre­venció de ris­cos i es generi més benes­tar entre les plan­ti­lles. “La mesura pot tenir un efecte con­tra­pro­du­ent en què els assa­la­ri­ats amb sous més bai­xos dedi­quin el temps que es redu­ei­xen a com­ple­tar els seus ingres­sos amb altres fei­nes”, alerta.

Diners per resul­tats

Enmig d’aquest estira-i-arronsa sobre quina és la pri­o­ri­tat de millora en l’orga­nit­zació del temps de tre­ball, fal­tarà veure quan arriba el moment en què el tre­ball deixi de ser con­ce­but com un inter­canvi de temps per diners –és a dir, que l’empresa paga un salari per dedi­car-li unes hores–, i passi a ser con­ce­but com un inter­canvi de resul­tats per diners.

Men­tre això arriba, tot fa pen­sar que la pro­posta porta la via directa per implan­tar un rea­jus­ta­ment del model d’orga­nit­zació de les hores de tre­ball.

32
és el nombre
d’hores pactades que s’ha marcat com a objectiu el govern espanyol per a l’any 2030.
35
és el nombre
d’hores màximes que treballen als països de la UE que tenen la productivitat més alta.
15%
és el percentatge
de convenis col·lectius de sector que tenen jornades per sota de les 37,5 hores setmanals.
30%
és el percentatge
de baixes laborals que s’atribueixen a ‘burnout’, la síndrome d’esgotament professional.

Fa 40 anys que hi ha una jornada laboral de 40 hores a la setmana

La jornada laboral de 40 hores a la setmana fa 40 anys que està en vigor. Va ser aprovada pel primer govern del PSOE el juliol del 1983. En aquell moment, era de 44 hores, en funció de si el treballador feia jornada contínua o partida. En aquell mateix acord de reducció de jornada laboral, també es van ampliar les vacances anuals i es van acordar els 30 dies naturals, com a base.

Ara bé, abans de l’any 1976, la jornada setmanal màxima era encara més llarga. Estava per sobre de les 48 hores setmanals, fins que aquell any es va decidir reduir-la a les 44 hores setmanals. La setmana laboral de cinc dies es va introduir com a norma en la majoria dels països al llarg del segle XX. Abans, però, per norma s’anava a treballar sis dies a a la setmana.

Curiosament, uns dels primers que van implementar la setmana laboral de cinc dies van ser les fàbriques d’automòbils de Henry Ford. Amb la reducció horària, va millorar la productivitat, van pujar els sous dels treballadors i va augmentar també el nombre de clients potencials per comprar automòbils.

Un nou consell per impulsar la productivitat

Els ministeris d’Economia, Comerç i Empresa i de Treball i Economia Social han publicat en audiència pública el projecte de reial decret per a la constitució del Consell de la Productivitat, amb l’objectiu de recaptar les aportacions dels operadors econòmics.

La creació del consell donarà resposta a la recomanació del Consell de la Unió Europea perquè tots els estats membres disposin d’un organisme que s’encarregui de manera específica d’analitzar l’evolució i les polítiques en l’àmbit de la productivitat i la competitivitat.

El consell serà també autònom en l’elaboració del seu pla de treball i en la detecció d’àmbits d’estudi rellevants, així com en l’elaboració de les anàlisis i informes.

Segons un estudi de BBVA Research, molts països de l’OCDE i la UE han creat comissions que assessoren els governs per impulsar les polítiques relacionades amb la productivitat.

Justament els països líders en productivitat de la UE tenen les seves pròpies comissions, creades entre el 2017, quan la va posar en marxa Dinamarca, i el 2023, any de creació de la de Suècia. L’Estat espanyol, malgrat tenir una productivitat per hora treballada inferior a la mitjana europea, figurava entre els pocs estats membres que no disposaven de comissió.

Més feliços a Desigual

Les oficines centrals de Desigual a Barcelona van aprovar a finals del 2021 la implantació de la setmana laboral de quatre dies (tres a l’oficina i un de teletreball) per a uns 500 treballadors.

En una primera anàlisi de la mesura, l’empresa explicava que el 90% dels empleats que van adoptar la nova organització del temps de treball van argumentar que eren més feliços i el 80% tenien el convenciment que millorava la conciliació de la vida personal i professional. Aquests són alguns dels resultats que la companyia va extraure d’una enquesta interna per mesurar l’impacte de la iniciativa des que es va implementar, l’octubre del 2021.

Desigual va fer un pas endavant en la recerca de nous models de treball i conciliació disruptius, i s’ha convertit en la primera empresa de moda a l’Estat a oferir als treballadors reduir la jornada laboral a quatre dies a la setmana, amb opció de teletreballar un d’aquests dies. La companyia va sotmetre la proposta a votació entre els empleats.

Coral Alcaraz, directora de Persones de Desigual, explica: “Estem desenvolupant una proposta valenta perquè els nostres treballadors puguin conciliar més i millor. Valorem molt positivament els resultats de l’enquesta, que demostren que la direcció i les persones que formen part de Desigual estem alineats i compartim una mateixa visió. Seguim buscant noves solucions de flexibilitat per a la resta”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.