Empreses

AIS preveu créixer més ràpid amb la integració al grup PFS

L’empresa desenvolupa des del 1987 solucions per a la gestió del risc creditici basades en intel·ligència artificial

Formar part d’un hòlding tecnològic hauria d’ajudar la firma catalana a atreure clients financers d’una dimensió més gran

La meitat del negoci prové de l’exterior, sobretot Amèrica Llatina i Portugal, però també d’Àfrica

AIS Group, l’empresa degana de la intel·ligència arti­fi­cial (IA) apli­cada al risc cre­di­tici a Cata­lu­nya, aspira a acce­le­rar el seu crei­xe­ment gràcies a la inte­gració en el grup PFS, espe­ci­a­lit­zat en solu­ci­ons tec­nològiques per a tot el cicle de vida del crèdit. David Fernández, direc­tor comer­cial i mem­bre del comitè de direcció d’AIS, subrat­lla que aquesta ope­ració –el preu de la qual no ha trans­cen­dit– els pot aju­dar a aspi­rar a cli­ents de més enver­ga­dura dins el sec­tor finan­cer. “Les empre­ses grans volen proveïdors també grans”, subrat­lla per expli­car la bar­rera que fins ara han tin­gut per com­pe­tir amb fir­mes mul­ti­na­ci­o­nals del sec­tor pels con­trac­tes amb enti­tats finan­ce­res grans.

Fernández també des­taca la com­ple­men­ta­ri­e­tat dels pro­duc­tes de les dues empre­ses i de la presència inter­na­ci­o­nal, bàsica­ment a Amèrica Lla­tina, per vati­ci­nar que l’adqui­sició serà bene­fi­ci­osa per a les dues parts: “PFS valora la nos­tra capa­ci­tat d’anàlisis de dades (data analy­tics) i les nos­tres eines d’IA, perquè els pot aju­dar a ser més com­pe­ti­tius,” afe­geix.

AIS Group va néixer el 1987 per ini­ci­a­tiva de Ramon Trias, pro­pi­e­tari de la firma fins a la venda el gener pas­sat, que va desen­vo­lu­par tècni­ques informàtiques basa­des en IA per faci­li­tar la presa de deci­si­ons en la con­cessió de risc a par­ti­cu­lars, en un moment en què el sec­tor finan­cer neces­si­tava agi­li­tar aquest tràmit. Va ser una època en què la soci­e­tat va dei­xar enrere escrúpols del pas­sat en con­tra dels préstecs ban­ca­ris al con­sum, que van expe­ri­men­tar un fort crei­xe­ment a par­tir d’aquell moment. AIS es va con­so­li­dar com un soci tec­nològic neces­sari per al sec­tor en un con­text de nul·la com­petència que va durar una dècada, fins a l’arri­bada de les mul­ti­na­ci­o­nals, mol­tes de les quals dels Estats Units. D’altra banda, la crisi finan­cera del 2008, que va supo­sar la con­so­li­dació traumàtica del sec­tor, va eli­mi­nar molts actors, sobre­tot cai­xes d’estalvi, i va dei­xar el mer­cat en mans de pocs bancs però grans.

Així doncs, quan ha tin­gut lloc el boom de la IA –gràcies a l’evo­lució de la capa­ci­tat de càlcul de la tec­no­lo­gia i al gran volum de dades que cal ges­ti­o­nar– AIS es veu que no pot apro­fi­tar al màxim el vent de cua i la seva bona repu­tació per una qüestió de dimensió. No obs­tant això, AIS va fac­tu­rar 6,5 mili­ons d’euros l’any pas­sat, un 60% més que el 2022; per a aquest any la pre­visió és arri­bar als 7,8 mili­ons, un 25% més. Per la seva banda, el grup PFS, amb la seu cen­tral a Madrid, va tenir unes ven­des supe­ri­ors als 30 mili­ons d’euros el 2023.

També a la indústria

El sec­tor finan­cer pro­por­ci­ona el 80% de les ven­des d’AIS. El 20% res­tant prové bàsica­ment de la indústria. La tec­nològica cata­lana ha desen­vo­lu­pat pro­gra­mari basat en IA per a l’opti­mit­zació de pro­ces­sos que s’apli­quen en acti­vi­tats com ara la fabri­cació de pin­sos, cartró ondu­lat per fer capses o l’engreix ani­mal. La volun­tat ara és detec­tar nous àmbits en què les solu­ci­ons d’AIS puguin apor­tar valor i crei­xe­ment. Fernández asse­nyala, per exem­ple, el de la dis­tri­bució, en el qual PFS té una bona car­tera de cli­ents.

Inter­na­ci­o­na­lit­zació

L’empresa cata­lana, que man­tindrà la marca i l’auto­no­mia ope­ra­tiva, dis­posa d’ofi­ci­nes a Bogotà, Bue­nos Aires, San­ti­ago de Xile, Ciu­tat de Mèxic i Lis­boa. De l’exte­rior prové el 50% del negoci, tot i que fa només un any les ven­des a Amèrica Lla­tina només repre­sen­tava el 20%. David Fernández des­taca que en el crei­xe­ment del negoci exte­rior els està fun­ci­o­nant molt bé anar al cos­tat d’orga­nis­mes mul­ti­la­te­rals. El 2022 va gua­nyar la lici­tació del Banc Mun­dial per opti­mit­zar el sis­tema de gestió finan­cera del banc públic de Cap Verd. En aquesta ocasió van tenir el suport d’Acció, que va iden­ti­fi­car l’opor­tu­ni­tat i els va pre­sen­tar en actors relle­vants del país.

També és el cas del pro­jecte que tenen ara en marxa amb la Cor­po­ració Finan­cera Inter­na­ci­o­nal (IFC), la branca del Banc Mun­dial ori­en­tada al sec­tor pri­vat. AIS ofe­reix suport en la imple­men­tació de la banca oberta (open banking) a Colòmbia, com a pri­mer pas per fer-ho en altres països d’Amèrica Lla­tina. La banca oberta per­met a un ter­cer auto­rit­zat acce­dir a les dades bancàries d’un par­ti­cu­lar per poder ofe­rir pro­duc­tes finan­cers. És una manera de fer més acces­si­ble el crèdit a una població amb uns nivells de ban­ca­rit­zació molt bai­xos, perquè iden­ti­fica els paga­dors bons i els que no ho són. “Pen­sem que és un pro­jecte amb molt de poten­cial i és una de les grans apos­tes que tenim”, afirma el direc­tor comer­cial de la firma.

Fins ara el focus exte­rior d’AIS no ha estat a Europa però això podria començar a can­viar gràcies a l’entrada al grup PFS. “Pen­sem que ha arri­bat el moment de créixer a Europa i estem en la fase d’iden­ti­fi­car els socis ade­quats per ofe­rir solu­ci­ons als bancs del con­ti­nent”, afirma.

AIS Group
L’ empresa catalana mantindrà la marca i la seva autonomia operativa però s’optimitzaran els recursos duplicats. No obstant això, la previsió és augmentar la plantilla un 10% aquest any.
6,5
milions d’euros de facturació
100
treballadors; 70 a Barcelona i la resta a les oficines exteriors
1987
any de fundació

PFS surt a comprar

El grup PFS té dues societats: PFS Legal, que ofereix serveis legals a grans corporacions, i PFS Tech & Data, dedicada la innovació en el cicle del crèdit en l’àmbit internacional. Centrats en el creixement, el 2022 el grup va integrar l’empresa de transformació digital de processos de cobrament Kíneox i va culminar l’absorció de l’empresa de programari per al crèdit Telepro. El 2023 PFS Tech & Data va tancar amb una facturació de 30 milions d’euros; l’objectiu estratègic és arribar als 50 milions el 2026. El grup té més de sis-cents treballadors i ha experimentat un creixement mitjà del 50% anual en els darrers quatre anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.