Serveis

sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

Les des­sa­la­do­res mòbils que ins­tal·li el sec­tor turístic per omplir pis­ci­nes no tin­dran limi­ta­ci­ons d’ús d’aigua perquè la ini­ci­a­tiva serà finançada pri­va­da­ment i l’aigua gene­rada estal­viarà con­sum de recurs a la xarxa gene­ral. Aques­tes des­sa­la­do­res, però, hau­ran de com­plir cer­tes con­di­ci­ons. Per exem­ple, si es cons­ti­tu­eix una comu­ni­tat d’usu­a­ris hau­ran de per­me­tre l’entrada d’usu­a­ris amb explo­ta­ci­ons agrícoles i rama­de­res que tenen difi­cul­tat d’accés a l’aigua. Les des­sa­la­do­res hau­ran de tenir un permís pri­va­tiu d’ús, i els impul­sors hau­ran de demos­trar que s’ins­tal·la per al man­te­ni­ment de la seva acti­vi­tat i els llocs de tre­ball; i hau­ran de pre­sen­tar un pla d’estalvi d’aigua per a una situ­ació de nor­ma­li­tat. Així ho esta­bleix el nou decret llei apro­vat avui pel Govern que modi­fica el Pla Espe­cial de Sequera també pel que fa a les pis­ci­nes i al con­sum d’aigua per plaça turística.

Pel que fa a les pis­ci­nes que es podran reom­plir com a refu­gis climàtics, el nou decret dona als ajun­ta­ments la potes­tat d’esta­blir qui­nes pis­ci­nes d’hotels o comu­nitàries fun­ci­o­na­ran en aques­tes con­di­ci­ons. El decret, però, esta­bleix que l’ajun­ta­ment haurà de demos­trar que “en el muni­cipi, barri o dis­tricte aquest equi­pa­ment és impres­cin­di­ble” com a refugi climàtic per a les altes tem­pe­ra­tu­res. El govern deixa clar, però, que les pis­ci­nes fami­li­ars pri­va­des no podran ser con­si­de­ra­des refu­gis climàtics excepte en la situ­ació límit en què la pis­cina d’una família és l’únic recurs d’un muni­cipi o nucli pobla­ci­o­nal petit.

Pel que fa a les limi­ta­ci­ons de con­sum d’aigua per a les pla­ces turísti­ques, per pri­mer cop s’intro­du­eix un llin­dar màxim en el Pla Espe­cial de Sequera. Si fins ara l’única limi­tació que tenien els esta­bli­ments turístics pel que fa a con­sum s’incloïa dins del llin­dar genèric de 200 litres per habi­tant dia (l/h/d) del muni­cipi, ara el decret esta­bleix com a límit per a una plaça turística el con­sum mitjà dels ciu­ta­dans: 115 l/h/d en excep­ci­o­na­li­tat; 100 en emergència i emergència I; i 90 en emergència II. Això sí, aques­tes limi­ta­ci­ons de con­sum per turista no seran obli­gatòries fins que el muni­cipi no hagi sobre­pas­sat durant tres mesos con­se­cu­tius les dota­ci­ons màximes per a la població.

En dar­rer terme, el decret també modi­fica el règim san­ci­o­na­dor per sobre­pas­sar les dota­ci­ons muni­ci­pals de con­sum d’aigua. Es con­si­dera un període de tres mesos con­se­cu­tius –i no d’un sol mes com fins ara– que per­met, segons el govern, tenir en compte un cicle més llarg per ana­lit­zar l’evo­lució del con­sum i “modu­lar així la sanció”. La multa per infracció lleu serà de 10.000 euros; la d’infracció greu, d’entre 10.000 i 50.000 euros; i la d’infracció molt greu, d’entre 50.000 i 150.000 euros. També es faci­lita l’ajor­na­ment i/o frac­ci­o­na­ment en el paga­ment de la sanció als muni­ci­pis que hagin sobre­pas­sat la dotació durant tres mesos con­se­cu­tius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.