Societat

Unió Europea

Brussel·les requereix informació a TikTok sobre la seva nova aplicació

La Comissió Europea investiga “l’impacte potencial” del programa en la protecció dels menors i la salut mental dels usuaris

L’executiu europeu ja va obrir al febrer un procediment sobre la xarxa social xinesa sota la nova llei de serveis digitals

La Comissió Euro­pea (CE) ha enviat aquest dime­cres un reque­ri­ment d’infor­mació a Tik­Tok perquè faci­liti més detalls de la seva nova apli­cació Tik­Tok Lite que ha llançat aquest abril als Estats espa­nyol i francès.

En la sol·lici­tud, for­mu­lada d’acord amb la llei europa de Ser­veis Digi­tals (DSA) apro­vada el pas­sat febrer, l’exe­cu­tiu euro­peu demana a la pla­ta­forma digi­tal de vídeos curts “l’ava­lu­ació de ris­cos” que “hau­ria d’haver rea­lit­zat” abans del des­ple­ga­ment del seu nou pro­gra­mari al ter­ri­tori de la Unió Euro­pea (UE).

El reque­ri­ment res­pon a la pre­o­cu­pació de Brus­sel·les per “l’impacte poten­cial” que el pro­grama de “tas­ques i recom­pen­ses” de la nova apli­cació Lite pot tenir en “la pro­tecció dels menors” i en “la salut men­tal dels usu­a­ris”. I en par­ti­cu­lar, pel poten­cial d’“esti­mu­lació de la con­ducta addic­tiva” que pot tenir.

El nou pro­grama de recom­pen­ses inclòs a Tik­Tok Lite incen­tiva els usu­a­ris majors de 18 anys a gua­nyar punts a través de la rea­lit­zació de “tas­ques” com veure vídeos, cli­car “m’agrada” a con­tin­guts, seguir a cre­a­dors i con­vi­dar a amics a ins­criure’s a la xarxa social xinesa. Aquests punts es poden bes­can­viar després per vals d’Ama­zon, tar­ge­tes de regal a través de Pay­Pal o la moneda de Tik­Tok, que es poden gas­tar en donar pro­pi­nes als cre­a­dors de con­tin­guts.

L’empresa tec­nològica té ara un ter­mini de 24 hores per enviar a la CE l’ava­lu­ació de ris­cos i abans del 26 d’abril de 2024 haurà d’infor­mar sobre les mesu­res que ha adop­tat per miti­gar aquests perills. La Comissió ana­lit­zarà ales­ho­res la res­posta de Tik­Tok i ava­luarà els pro­pers pas­sos a donar, si s’escau.

Brus­sel·les pun­tu­a­litza en un comu­ni­cat que el reque­ri­ment d’infor­mació és un acte d’inves­ti­gació que no pre­jutja les pos­si­bles acci­ons poste­ri­ors que la CE pugui o no deci­dir pren­dre. En tot cas, recorda que l’arti­cle 74 (2) de la llei de Ser­veis Digi­tals faculta l’exe­cu­tiu euro­peu a impo­sar san­ci­ons per infor­mació incor­recta, incom­pleta o enga­nyosa en la res­posta a una sol·lici­tud d’infor­mació.

El pas­sat febrer la Comissió ja va ini­ciar un pro­ce­di­ment for­mal con­tra Tik­Tok per ava­luar si podia haver infrin­git la DSA en relació amb la pro­tecció dels menors, la trans­parència publi­citària, l’accés a les dades per part dels inves­ti­ga­dors, així com la gestió del risc de dis­seny addic­tiu i con­tin­guts nocius. La Comissió ara està reco­pi­lant més pro­ves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.