Política

Alba Tobella

Cofundadora i directora de Verificat

“En campanya és quan hi ha més desinformació”

“Quan una dada és massa bonica per ser veritat o confirma el nostre biaix, sempre se’ns hauria d’activar l’alarma”

“L’única manera que tenim de protegir-nos de les ‘fake news’ és utilitzar críticament el mòbil, les xarxes socials i internet en general”

No hem rebut pressions polítiques, però tampoc màxim suport per part de tots els partits

Veri­fi­cat és una asso­ci­ació que va néixer el 2019 amb l’objec­tiu de crear una enti­tat arre­lada a Cata­lu­nya, en ple procés i a les por­tes de la pandèmia, per con­tras­tar a través del fact-cheking les ano­me­na­des fake news o notícies fal­ses durant la cam­pa­nya elec­to­ral de les muni­ci­pals de Bar­ce­lona. Llui­ten con­tra la desin­for­mació i la mani­pu­lació a inter­net, sobre­tot política, i fan pro­gra­mes edu­ca­tius per aju­dar a tenir una mirada crítica sobre tot allò que arriba a través de les xar­xes soci­als.

Què és el ‘fact-checking’?
És una branca del peri­o­disme que es dedica a com­pro­var els fets que porta una infor­mació. Va començar com una acti­vi­tat interna dels mit­jans de comu­ni­cació a prin­ci­pis del segle XX per garan­tir que les peces sor­tis­sin sense errors. Als mit­jans anglo­sa­xons encara es manté; a la resta del món ha anat enrere. Als noranta, va aparèixer als EUA Sno­pes , que era un por­tal de veri­fi­cació de lle­gen­des urba­nes dels fòrums d’inter­net. A par­tir del 2000, hi va començar a haver pro­jec­tes de veri­fi­cació del dis­curs polític, però fins al 2015 no es van popu­la­rit­zar. L’arri­bada d’inter­net ha pro­vo­cat que tot­hom pugui publi­car allò que vol a les xar­xes soci­als. És quan apa­rei­xen aquests orga­nis­mes externs als mit­jans que veri­fi­quen allò que cir­cula sense con­trol per les xar­xes.
La inde­pendència, la neu­tra­li­tat i la trans­parència són clau per poder con­tras­tar la desin­for­mació. Com ho garan­tiu?
Tenim la meto­do­lo­gia publi­cada en el web . Quant a la neu­tra­li­tat, sot­me­tem tots els par­tits al mateix pro­ce­di­ment. A la nos­tra redacció cada per­sona segueix un o dos par­tits i escol­tem tot allò que diuen. No tot és veri­fi­ca­ble ni fals o enganyós. Quan apa­reix una infor­mació veri­fi­ca­ble que ha tin­gut un cert impacte, ho publi­quem. El procés que pas­sen tots els par­tits és el mateix, que no vol dir que siguin veri­fi­cats de la mateixa manera perquè pot­ser un par­tit és més retòric i uti­litza menys dades i un altre par­tit uti­litza moltíssi­mes dades. Quant a la trans­parència, tota la infor­mació que uti­lit­zem en les nos­tres veri­fi­ca­ci­ons és pública i hi ha un enllaç de totes les fonts dins de la veri­fi­cació. Pel que fa a la inde­pendència, no tenim ni gent afi­li­ada ni finançament de par­tits. Si rebem finançament públic, és per fer pro­gra­mes edu­ca­tius.
Tot es pot con­tras­tar?
No veri­fi­quem opi­ni­ons ni con­ver­ses pri­va­des ni pro­me­ses. Es pot veri­fi­car el que és fac­tual, nor­mal­ment dades, però també afir­ma­ci­ons o decla­ra­ci­ons.
Heu rebut pres­si­ons polítiques?
No, però tam­poc màxim suport per part de tots els par­tits. El pri­mer pas de la nos­tra meto­do­lo­gia és con­sul­tar l’ori­gen de la decla­ració en cas que no sigui gaire clar. Si un can­di­dat diu “segons l’INE, l’atur ha bai­xat”, no cal pre­gun­tar perquè sabem d’on surt la dada. Però si algú diu “a Bar­ce­lona hi ha més arbres que mai” i no és clar d’on surt la dada, els ho hem de pre­gun­tar. I és bas­tant freqüent que no ens res­pon­guin.
És en les cam­pa­nyes elec­to­rals quan teniu més feina? Quan hi ha més desin­for­mació?
És el nos­tre moment estel·lar, perquè també cobrim debats en directe i fem més col·labo­ra­ci­ons amb els mit­jans de comu­ni­cació. Les cam­pa­nyes són el moment clau. Tota la maquinària infor­ma­tiva política es posa en marxa, els par­tits també tre­uen tota la seva arti­lle­ria i és quan hi ha més desin­for­mació.
Què ens ha de fer sos­pi­tar que una deter­mi­nada afir­mació o infor­mació pot ser incor­recta?
Quan una dada és massa bonica per ser veri­tat, sem­pre se’ns hau­ria d’acti­var l’alarma. Quan alguna infor­mació con­firma el nos­tre biaix, és a dir, quan et fa pen­sar “jo ja ho sabia, això, i estava segura que ho faria així”; quan veus que hi ha molta agi­tació al cos­tat i quan està creat per apel·lar molt a les emo­ci­ons... Són coses que ens hau­rien de cri­dar l’atenció. La ciu­ta­da­nia és difícil que detecti les desin­for­ma­ci­ons, sobre­tot quan venen de la política.
Us cen­treu en la política, la salut, la migració i el soroll...
El soroll a les xar­xes són les esta­fes de What­sApp o coses inclas­si­fi­ca­bles de fets extra­or­di­na­ris. Vam començar amb política i soroll, però el soroll de seguida es va trans­for­mar en covid. Lla­vors ens vam cen­trar en política, soroll i salut i després va sor­tir el canvi climàtic. Al final també vam incloure el dis­curs d’odi dins de la política. Aques­tes són les prin­ci­pals bran­ques que trac­tem.
És impor­tant apren­dre a tenir una mirada crítica, ja que la desin­for­mació no es pot fre­nar?
És molt difícil que aquesta situ­ació es rever­teixi, per molt que s’esti­gui inten­tant limi­tar des de Brus­sel·les. L’única manera que tenim de pro­te­gir-nos és uti­lit­zar crítica­ment el mòbil, les xar­xes soci­als i inter­net en gene­ral. Nosal­tres tenim les eines per dir “això m’interessa” o “això no m’interessa” i, si no m’interessa, per què. És el que ano­me­nem “ignorància selec­tiva”, que és dir “jo aquí ni m’hi fico”, perquè si t’has de posar a ana­lit­zar punt per punt els argu­ments, per exem­ple, d’un ter­ra­pla­nista, és que pot­ser aca­bes con­vençut.
Des del 2019 fins ara, com ha evo­lu­ci­o­nat la desin­for­mació?
Lla­vors érem una rara avis. Es par­lava de fake news però sense tenir clar què era ni com fun­ci­o­nava. Ara con­ti­nuem sent una rara avis, però tot­hom és cons­ci­ent que a inter­net hi ha mani­pu­lació i infor­mació falsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.