Opinió

Contra xifrada

Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Ara, la com­ple­xi­tat no és com extreure més recur­sos d’una natura fati­gada, sinó com rege­ne­rar-la, amb el benentès que és un capi­tal que cal pre­ser­var. A això es dedica Nac­tiva, empresa social sense ànim de lucre que dis­se­nya i fon­deja capi­tal per a pro­jec­tes que acti­ven, en el seu cas, el capi­tal natu­ral del Medi­ter­rani.

Com explica Joan Cabe­zas, CEO de Nac­tiva, per sal­var el Medi­ter­rani del col·lapse al qual s’aboca, en pri­mer lloc “les empre­ses han d’assu­mir que depe­nen del capi­tal natu­ral per exis­tir, des de l’aigua als pro­duc­tes de la terra, però alhora tenen un impacte en el medi, amb emis­si­ons de CO2, resi­dus, alte­ració del pai­satge, etcètera”. El model rege­ne­ra­tiu de Nac­tiva, que pot impli­car agents públics, pri­vats o de la filan­tro­pia, té una estratègia de trans­ver­sa­li­tat, en què són diver­sos els sec­tors d’acti­vi­tat que són con­cer­nits en un mateix pro­jecte.

Els pro­jec­tes que tira enda­vant Nac­tiva cobe­gen ser “exem­plars”, com diu Cabe­zas. En el pro­grama de bos­cos, Med­Fo­rest 360, que es desen­vo­lupa en ser­ra­la­des com Coll­se­rola, Bou­mort, el massís de Cadi­re­tes o la Vall de la Muga, “no només es valora el bosc per al seu pro­pi­e­tari, obte­nint fusta, gene­rant bio­massa, etcètera, sinó que també s’aixeca la bio­e­co­no­mia local amb la recu­pe­ració de pas­tu­res, la collita de pinyons o l’ela­bo­ració de for­matge, entre altres”. Una gestió inte­gral que pot bene­fi­ciar empre­ses neces­si­ta­des de com­pen­sació per les seves emis­si­ons de gasos d’efecte hiver­na­cle. Regen­ports vol implan­tar un model de con­ces­si­ons portuàries per rege­ne­rar la bio­di­ver­si­tat marina d’una mar, la Medi­terrània, que acull el 18% de totes les espècies mari­nes cone­gu­des. “És un pro­jecte esca­la­ble a tot el Medi­ter­rani que inclou, a més de la bio­re­me­di­ació del medi marí, la rege­ne­ració de plat­ges i la recu­pe­ració de cor­rents marins, entre altres.” En el capítol d’aigua, Nac­tiva està afron­tant la recu­pe­ració de l’aqüífer Carme-Cape­lla­des, amb la cre­ació de pis­ci­nes natu­rals per rete­nir l’aigua de la pluja i la recu­pe­ració d’aigua­molls, gene­ra­dors de bio­di­ver­si­tat. En el camp de l’agri­cul­tura, “a banda de pro­jec­tes per recu­pe­rar l’horta al Medi­ter­rani, la nos­tra ambició és apro­fi­tar que, donat que els lle­gums crei­xen bé als nos­tres con­reus, con­ver­tir-los en matèria pri­mera de proteïna vege­tal”. Nac­tiva ha invo­lu­crat en els seus pro­jec­tes 18 empre­ses com­pa­nyes de viatge, entre les quals hi ha Agbar, Naturgy, Celsa Group, Amet­ller Ori­gen, Cai­xa­Bank o Glovo, entre altres. La ini­ci­a­tiva com­pleix ara un any i, de cara al segon de sin­gla­dura, Nac­tiva es pro­posa esco­me­tre pro­jec­tes més grans i créixer cap al País Valencià i Anda­lu­sia. Així mateix, “estem son­de­jant el sec­tor de fons d’inversió per crear-ne el pri­mer de capi­tal natu­ral”, donat que el poten­cial d’inversió pot pujar fins als 150 mili­ons d’euros.

3M€
És el capital que Nactiva ha aconseguit mobilitzar per empènyer els seus projectes de regeneració, vuit en una primera fase


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.