Política

estat espanyol

Díaz acusa el PSOE de deslleial per no haver informat Sumar de l’ajuda a Kíiv

Continuen les desavinences entre els dos partits de la coalició del govern espanyol

La vicepresidenta Yolanda Díaz acusa els socialistes de falta de transparència i d’actuar en solitari

L’acord de més de 1.000 milions d’euros en ajuda militar a Ucraïna signat aquest dilluns entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el mandatari ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha generat un nou xoc a la coalició de govern. Després de la compareixença davant la premsa de Sánchez amb Zelenski per anunciar l’acord, el soci minoritari de la coalició –Sumar– ja va expressar el seu malestar a través d’Ernest Urtasun, ministre i portaveu del moviment liderat per Yolanda Díaz. Aquest dimarts ha estat, però la mateixa vicepresidenta segona i líder de Sumar qui ha expressat el seu malestar amb els socialistes. Yolanda Díaz ha deixat clar el seu malestar aquest dimarts en una entrevista a TVE. Ha assegurat que Sumar va demanar en dues ocasions dins del Consell de Ministres informació sobre els 1.130 milions de despesa militar aprovat l’abril passat sense obtenir cap resposta per part del PSOE, fins que dilluns van saber per la televisió que eren per armes per Ucraïna. La vicepresidenta ha qualificat aquest fet de “molt greu” tant per la “falta de transparència i lleialtat amb un soci del govern”, com també ho és amb una ciutadania que “té dret a un debat públic sobre si aquesta manera de fer és correcta o no”. Segons Díaz, el govern espanyol hauria d’haver sotmès la qüestió al Congrés dels Diputats. La vicepresidenta ha insistit que el PSOE, “en solitari”, “està negant la possibilitat d’un debat democràtic en el Congrés dels Diputats per a conèixer l’abast de què es farà” i ha recordat que aquesta no és la primera vegada que ho fa en al·lusió al Sàhara.

La resposta del PSOE ha arribat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. El ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, s’ha mostrat “sorprès per la polèmica” que ha generat l’ajuda. Ha dit que “literalment” ell porta “mesos assistint a les comissions del Congrés en les quals ha informat dels avenços en la negociació de l’acord de seguretat” amb Kíiv i no recorda que cap grup plantegés cap dubte. “No recordo que ningú em fes cap pregunta ni plantegés cap oposició al respecte, i sembla que ara tot són dubtes”, ha dit Albares, que ha fet una crida “al sentit comú i la responsabilitat de tothom”. També ha recordat que l’acord és un memoràndum, i en conseqüència no ha de passar pel Congrés dels Diputats.

Altres desavinences

El xoc entre el PSOE i Sumar arran de l’acord amb Ucraïna se suma a una sèrie de desavinences protagonitzades en els darrers dies pels socis de govern. La setmana passada el Congrés el Sumar i el PSOE van votar diferent en la llei per prohibir el proxenetisme. Mentre el PSOE hi va votar a favor, Sumar i els seus socis d’investidura ho van fer en contra. El PP també hi va votar en contra i la llei no va prosperar. Davant la possibilitat de perdre una nova votació, l’endemà, els socialistes no es van voler arriscar i van retirar la llei del sol, després que Sumar hagués anunciat el seu vot que hi votaria en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.