Política

estat francès

França diu que és hora que el Consell de Seguretat actuï, i “no només parli” sobre Gaza

Reclama una postguerra dirigida pels palestins i no per una coalició àrab sense Hamàs i l’Autoritat Palestina com a suggerit Israel

L’ambaixador francès davant l’ONU, Nicolas de Rivière, ha dit avui que és hora que el Consell de Seguretat “actuï i no només parli” per a detenir la guerra a Gaza, abans de començar una sessió a porta tancada sobre els bombardejos del cap de setmana contra Rafah.

“Això és un assumpte de vida o mort, un assumpte d’emergència, i el discutirem aquesta tarda. Crec que el Consell de Seguretat no pot simplement parlar, el Consell ha d’actuar”, ha expressat minuts abans de celebrar-se la reunió, que va ser sol·licitada per Algèria, únic membre àrab del Consell.

Al costat de les habituals demandes d’alto el foc, l’alliberament d’ostatges en mans de Hamàs i l’accés de l’ajuda humanitària, De Rivière ha dit que el Consell ha de “passar a l’acció i permetre que l’ONU exerceixi el seu paper enterament en la Franja de Gaza per a així cobrir les necessitats immediates de la població”.

En aquesta lògica, el Consell “ha de fer possible que els palestins governin Gaza, que serà part integral del seu Estat, perquè d’una altra manera seguirem (saltant) de crisi en crisi”, ha dit, unint-se a les veus que reclamen una postguerra dirigida pels palestins, i no com Israel ha donat a entendre sobre un eventual govern futur d’una coalició àrab sense Hamàs ni l’Autoritat Palestina.

Tot i que les resolucions del Consell de Seguretat són teòricament vinculants (i no només simbòliques, com les de l’Assemblea General), des del començament de la guerra aquest òrgan ha aprovat almenys dos que no han tingut cap efecte sobre el terreny, l’última d’elles el 25 de març per a demanar “un alto el foc immediat” i l’accés d’ajuda humanitària a Gaza, que Israel es va negar a aplicar.

També el Tribunal Internacional de Justícia va demanar la setmana passada a Israel que posés fi immediatament a les operacions militars en Rafah, i tampoc llavors el govern israelià ho va complir; ans al contrari, va redoblar la seva ofensiva, i de fet l’exèrcit israelià va cometre diumenge passat una de les matances més sagnants de la guerra, amb almenys 72 víctimes mortals en el bombardeig contra un campament de desplaçats prop de Rafah.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.