Música

música

La Fireluche publica un disc gravat en directe a La Planeta fa 20 anys

El disc ‘Directe a La Planeta’ (U98 Music) es llança avui en format físic (casset reciclats i CD) i digital coincidint amb els 20 anys exactes del concert celebrat el 29 de maig del 2004

L’Orchestra Fireluche va actuar el 29 de maig del 2004 a la sala La Planeta, de Girona, per presentar el seu primer disc, de títol homònim. Avui, quan fa exactament 20 anys d’aquell concert, la formació cellerenca de música instrumental –amb notables excepcions com l’últim disc de Pau Riba, Segona florada–, que sempre ha treballat amb instruments poc convencionals, ha publicat el disc que es va gravar en directe aquella nit a La Planeta i que es titula justament així: Directe a La Planeta (U98 Music). Gravat llavors per Marc Paneque i masteritzat l’abril passat per Albert Cortada, el disc conté una Obertura i deu temes més, representatius del seu eclecticisme natural ja des dels orígens, amb títols com ara Sol-Re, El valset, Fandango, La vie en rose, La iaia de la Lu i Les pedres del riu.

El disc, que es pot trobar a les plataformes, també s’han publicat en un singular format físic, també representatiu de la naturalesa lúdica de la Fireluche. Així ho expliquen ells: “En una picada d’ullet a les pràctiques domèstiques de l’època, pel disc s’han recuperat cassets ja usats que, un cop regravats, s’han convertit, cada un, en peça única. Així, el fet que cada casset tingui una durada diferent comporta que, algunes vegades, el disc aparegui repetit a la cara A i la cara B; que algunes cançons quedin tallades a final de cara i comencin de nou a la següent o que, en acabar, continuï sonant la música que hi havia enregistrada a l’original: La Década Prodigiosa, Sau, Los Panchos, etc. El disc ve acompanyat d’un bolígraf per enrotllar la cinta en cas que aquesta surti de la guia i d’un CD per facilitar-ne l’escolta a qui no tingui reproductor de casset”.

El 2004, la Fireluche –que tot just s’havia format dos anys abans– estava formada per Núria Valentí, pianets, pianots i melòdica; Montserrat Vinyes, pianets, pianots i melòdica; Quim Sitjes, bateria, percussions i efectes; Lu Arroyo, cajón, pots, tapes d’olla i penjador; Domènec Boïgues, xarango, guitarreta i flauta d’èmbol; Susanna Gascon, rac-rac d’ànec de fusta, pianet Forest Songs, serra percudida, maraques i Casio; Àurea Moll, violí i maraques; Laura Codina: flauta travessera i sheker; Jordi Subirà: trompeta i acordió; Aleix Rius, garrofes, maquineta de música, flauta d’èmbol, flauta d’esmolet de Bollywood i güiro. Aquella nit també hi van col·laborar Cristina Pujol, violoncel, i Manuela Ruiz Palma, veu. La majoria de components de la Fireluche que van gravar aquell disc ara fa vint anys continuen actualment en actiu, com també és el cas de David Sarsanedas, que llavors ja formava part del grup però es trobava a la Xina quan es va gravar el disc. Posteriorment s’hi van afegir Elena Gascon, Nina Sunyer i Marina Boïgues, i van marxar Aleix Rius i Lu Arroyo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.