Política

Política

Els fiscals del procés no veuen viable aixecar l’ordre de detenció contra Puigdemont

Li ho han comunicat al fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, en una reunió aquest matí

Demà està convocada la cúpula fiscal de Catalunya

Ni dues hores han esperat els fiscals del procés per dir la seva sobre la llei d’amnistia. I ho han fet aclarint la seva postura en un dels temes que més incògnites han despertat: saber si el Jutge Llarena retirarà l’ordre de detenció contra l’expresident Carles Puigdemont. Els fiscals del Suprem que van intervenir en el judici del procés consideren que no. I així li ho han comunicat al fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz. Els fiscals, que havien estat convocats a una reunió avui mateix per fixar posicions i evitar criteris dispars en l’aplicació de la llei d’amnistia, consideren que l’ordre de detenció contra l’expresident català Carles Puigdemont no pot ser retirada per l’amnistia i que no veuen viable aplicar la norma al delicte de malversació. Això afectaria a les causes contra Puigdemont i els , i exconsellers a l’exili Toni Comín i Lluis Puig, però també contra els presos polítics condemnats i indultats, com el líder d’ERC Oriol Junqueras, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, així com els excàrrecs de Junts i ERC pendents de jutjar al TSJC i al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona.

En la reunió, que està previst que continuï demà divendres amb la cúpula fiscal de Catalunya, ha participat també el fiscal en cap davant el Tribunal Constitucional, que probablement serà qui fixi la postura oficial del Ministeri Públic respecte de l’amnistia quan li toqui informar una vegada que entrin els primers recursos contra la norma, i la tinent fiscal del Suprem, Ángeles Sánchez-Conde, així com els caps de les dues seccions de Penal de l’alt tribunal.

Fonts jurídiques han informat a EFE de la posició que aquest dijous han traslladat a García Ortiz els fiscals Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno, crítics amb la norma. Els fiscals li han explicat que les mesures cautelars i ordres de detenció, que afecten, entre d’altres, Puigdemont, no poden ser alçades, malgrat que la llei contempla que han de ser aixecades immediatament quan entri en vigor al BOE.

A la reunió de demà estan convocats el fiscal superior de Catalunya, Francesc Bañeres, els quatre fiscals en cap provincials i els sis fiscals en cap d’àrea, segons detallen les fonts.

Precisament, Catalunya és el lloc on hi ha més causes afectades per l’amnistia, que el Ministeri Fiscal havia fixat en unes 300 sense comptar amb aquelles que se circumscriuen a fets que van passar a Barcelona, on més incidents es van produir durant el procés i els dies posteriors a la sentència.

El primer pas que farà el Suprem una vegada l’amnistia entri en vigor -possiblement la setmana que ve- serà traslladar les parts perquè informin sobre si s’aplica o no i en quins termes, segons detalla Efe. Ara bé, a la judicatura es dona per fet que al marge d’això, l’alt tribunal plantejarà una qüestió d’inconstitucionalitat davant el TC o una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE). Caldrà veure si aquest pas pot deixar o no l’aplicació de la llei en suspens, ja que segons les formacions independentistes el text de l’amnistia i la seva aplicació quedaria coberta, opció que no veuen de la mateixa manera els contraris a la normativa.

Alerta dels Jutges

L’Associació Judicial Francisco de Votoria (AJFV) ha criticat el text aprovat perquè considera que i” crea inseguretat jurídica”. El portaveu d’AJFV, Sergio Oliva Parrilla, ha lamentat que no s’hagin escoltat les “crítiques i les alertes de molts juristes” durant la seva tramitació parlamentària i ha qualificat el text de “pervers” perquè busca “traslladar al Poder Judicial la decisió sobre quines conductes són amnistiables “amb una narrativa intencionalment confusa, ambigua i que serà susceptible de variades interpretacions, totes elles potencialment vàlides”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.