Emprenedors

De dissenyar una tauleta per a l’àvia a convertir-se en empresa

Bleta és una ‘start-up’ creada per tres joves enginyers electrònics que apropa la digitalització a la gent gran

La companyia acaba de tancar una segona ronda de finançament per poder desplegar el seu pla de creixement global

En termes de finançament, han combinat les vendes inicials amb premis i ajuts

Bleta és una empresa de nova cre­ació amb seu a Cor­nellà que està con­tri­buint a millo­rar l’acces­si­bi­li­tat digi­tal a la gent gran. Fun­dada per tres joves engi­nyers electrònics, Isa­bel Gar­cia, Adrià Roca i Gerard Pinar, Bleta ha desen­vo­lu­pat una tau­leta i un software alta­ment intuïtiu adap­tat a per­so­nes d’edat avançada que tenien difi­cul­tats per uti­lit­zar els sis­te­mes exis­tents.

La història d’aquesta empresa tec­nològica amb volun­tat d’impacte social va començar durant la pandèmia, quan la fun­da­dora va iden­ti­fi­car un pro­blema en la usa­bi­li­tat dels dis­po­si­tius electrònics de les per­so­nes grans. L’àvia d’Isa­bel Gar­cia vivia sola a casa i, amb la decla­ració de l’estat d’alarma per la pandèmia, va que­dar aïllada, així que la seva neta li va pre­pa­rar una tau­leta per poder man­te­nir el con­tacte amb la família a través de vide­o­tru­ca­des i li va ins­tal·lar jocs. “Aquest apa­rell m’ha sal­vat la vida”, expli­cava a Isa­bel Gar­cia la seva àvia, un cop superats els mesos més res­tric­tius de la pandèmia. I aquesta experiència per­so­nal va con­fi­gu­rar el ger­men de Bleta.

Abans de Bleta, l’equip estava impli­cat en un pro­jecte ano­me­nat Eways, que es dedi­cava a pro­lon­gar la vida útil dels dis­po­si­tius electrònics i posar-los a dis­po­sició de col·lec­tius vul­ne­ra­bles. Durant el con­fi­na­ment, com que dis­po­sa­ven de nom­bro­ses tau­le­tes i ordi­na­dors, van enge­gar la cam­pa­nya sense ànim de lucre Acérca­les, en què es van enro­lar grans empre­ses com ara Nestlé i Apple, amb les quals van arri­bar a dis­tri­buir més de 600 dis­po­si­tius entre residències, hos­pi­tals i esco­les.

El cas és que en mol­tes de les residències de gent gran on van lliu­rar les tau­le­tes els van com­par­tir la difi­cul­tat dels usu­a­ris per enten­dre els dis­po­si­tius i fer-los ser­vir de manera autònoma, així que els tres empre­ne­dors es van embar­car a desen­vo­lu­par una interfície sim­pli­fi­cada per a tau­le­tes i mòbils, faci­li­tant-ne l’ús amb ico­nes i lle­tres grans. “Amb el nos­tre sis­tema, van per­dre la por a fer-los ser­vir i van veure el valor que els apor­tava per poder-se comu­ni­car amb fami­li­ars o per al seu entre­te­ni­ment”, explica Gar­cia.

Com a regal

Aquell Nadal del 2020, nom­bro­sos fami­li­ars de per­so­nes grans que havien rebut els dis­po­si­tius adap­tats els van dema­nar per com­prar-los. Els fun­da­dors de Bleta van deci­dir a par­tir d’aque­lla demanda infor­mal fer el pas i con­ver­tir aquesta neces­si­tat en un pro­jecte empre­sa­rial.

Així que a mit­jan 2021 van cons­ti­tuir Bleta. Ini­ci­al­ment, la seva oferta se cen­trava en tau­le­tes con­fi­gu­ra­des específica­ment per a usu­a­ris grans, però aviat van començar a rebre sol·lici­tuds per a un pro­gra­mari que es pogués ins­tal·lar en qual­se­vol dis­po­si­tiu Android.

Així, Bleta va desen­vo­lu­par un pro­gra­mari adap­ta­ble que els va fer mul­ti­pli­car expo­nen­ci­al­ment el nom­bre d’usu­a­ris. Ini­ci­al­ment només el comer­ci­a­lit­za­ven per a empre­ses, com asse­gu­ra­do­res, residències d’avis o altres enti­tats. Ara, però, ja han obert la comer­ci­a­lit­zació per al con­su­mi­dor, que ja el pot tro­bar en pro­ves al Goo­gle Play (la pla­ta­forma de dis­tri­bució digi­tal d’apli­ca­ci­ons mòbils per als dis­po­si­tius amb sis­tema ope­ra­tiu Android).

Isa­bel Gar­cia explica que, des del pri­mer any de cons­ti­tució, Bleta ha acon­se­guit gene­rar ingres­sos i amb aquest recur­rent han pogut anar inver­tint a desen­vo­lu­par el pro­ducte i la tec­no­lo­gia.

De fet, en només mig any de vida ja van acon­se­guir fac­tu­rar 20.000 euros, una xifra que es va mul­ti­pli­car per qua­tre l’any següent, fins a arri­bar a 80.000 euros. El 2023, el volum de negoci va asso­lir els 150.000 euros i aquest any pre­ve­uen arri­bar al mig milió d’euros.

En ter­mes de finançament, han com­bi­nat les ven­des ini­ci­als amb dife­rents pre­mis i sub­ven­ci­ons. Per exem­ple, han rebut un préstec Enisa, de l’empresa pública del Minis­teri d’Indústria dedi­cada al finançament de pro­jec­tes inno­va­dors, i un Neo­tec (un ajut públic del CDTI, de 150.000 euros) per desen­vo­lu­par tec­no­lo­gia avançada. A més a més, aca­ben de tan­car una nova ronda de finançament de 300.000 euros que els aju­darà en el seu pla de crei­xe­ment inter­na­ci­o­nal.

La CEO de Bleta explica que la start-up con­ti­nua evo­lu­ci­o­nant, amb l’objec­tiu de fer la tec­no­lo­gia acces­si­ble per a tot­hom. De fet, Bleta orga­nitza i impar­teix tallers d’intro­ducció a les noves tec­no­lo­gies per a col·lec­tius que han que­dat al marge de la digi­ta­lit­zació.

Aquest estiu, el software de Bleta estarà dis­po­ni­ble glo­bal­ment a Goo­gle Play, amb una versió gratuïta que els per­metrà obrir-se inter­na­ci­o­nal­ment. I paral·lela­ment segui­ran també comer­ci­a­lit­zant els dis­po­si­tius.

Actu­al­ment, Bleta dis­posa d’un equip de vuit per­so­nes, entre els quals hi ha els tres fun­da­dors de la com­pa­nyia.

El valor del fracàs

Isa­bel Gar­cia des­taca la importància del fracàs en el procés d’empren­dre. Explica que els pri­mers anys es van sen­tir des­bor­dats, perquè no tenien conei­xe­ments en el món de la gestió de l’empresa, però que a còpia d’erra­des van acon­se­guir tro­bar mol­tes opor­tu­ni­tats d’apre­nen­tatge. “Ens vam ado­nar que el fracàs és el camí més ràpid per apren­dre en aquest viatge que és l’empre­ne­do­ria”, diu Gar­cia, que asse­gura que incor­po­rar aquesta men­ta­li­tat els ha permès adap­tar-se més ràpida­ment.

La idea
Isabel Garcia, Adrià Roca i Gerard Pinar, que es van conèixer mentre estudiaven enginyeria electrònica, van engegar conjuntament un projecte quan eren estudiants universitaris que els va despertar el cuquet emprenedor. Un cop acabada l’enginyeria, i després d’haver passat per diverses empreses i haver aprovat altres màsters, es van posar a crear l’empresa. La seva aspiració era compaginar la seva passió per la tecnologia amb un projecte que tingués un impacte social i resolgués alguna necessitat no coberta. Amb Bleta ho han aconseguit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.