Gran angular

Òscar Pérez

Director científic i responsable de desenvolupament empresarial de Ferrer

“Per invertir en malalties rares, has de tenir un negoci darrere”

“Les farmacèutiques enfocades al benefici immediat i dimensionat no hi veuen les oportunitats a què estan acostumades”

“Vam buscar entre l’historial del nostre coneixement per no haver de construir les noves verticals des de zero”

El perfil
És el director científic i responsable de desenvolupament empresarial de Ferrer. Abans d’ocupar aquesta posició, Òscar Pérez sempre havia estat lligat al món de les malalties rares des d’empreses biotecnològiques. Ell ha portat l’esperit dels equips de les empreses de nova creació a la farmacèutica catalana.
La contribució de productes com el Gelocatil ens permet posar el focus en les minoritàries
Fa pocs anys, la far­macèutica Fer­rer va fer una aposta per incor­po­rar les malal­ties rares en els plans de la com­pa­nyia. Per què deci­diu inver­tir en aquesta tipo­lo­gia de pato­lo­gies?
Les malal­ties mino­ritàries són un tipus de pato­lo­gia que té poca pre­va­lença. És a dir, hi ha un grup reduït de per­so­nes que les patei­xen i, per tant, a penes s’hi dedica recerca, sim­ple­ment perquè altres far­macèuti­ques, molt més enfo­ca­des al bene­fici imme­diat i for­ta­ment dimen­si­o­na­des, no hi veuen les opor­tu­ni­tats a què estan acos­tu­ma­des. Són malal­ties de les quals es té poc conei­xe­ment, cos­ten de diagnos­ti­car i al paci­ent se l’acom­pa­nya poc. Així doncs, Fer­rer va ini­ciar un procés de canvi i va incor­po­rar la recerca en malal­ties mino­ritàries com a filo­so­fia d’empresa.
I com ho vau fer?
La volun­tat de l’empresa era que el negoci far­macèutic no fos un fi en si mateix, sinó que es con­vertís en el mitjà per acon­se­guir prou recur­sos, i així tenir la capa­ci­tat de gene­rar un impacte social. Així que es va posar el focus en la part farma, es van fer cer­tes desin­ver­si­ons i es van defi­nir les àrees que eren la nos­tra base de crei­xe­ment, el que ens sos­te­nia com a negoci. Un cop defi­nit, vam posar el focus en el tipus de com­pa­nyia que voldríem ser. I és quan es va deci­dir que, dins d’aquest focus d’empresa, Fer­rer es dis­po­sava a entrar en el món de les malal­ties mino­ritàries. Fer­rer sem­pre havia tin­gut una acti­vi­tat filantròpica molt intensa. De fet, un 50% del bene­fici de la com­pa­nyia es des­tina a cau­ses soci­als diver­ses.
Però apos­tar per les malal­ties mino­ritàries no és una causa social. Igual que altres pro­jec­tes, sí que té un retorn, no?
Cert, no és un acte filantròpic, perquè aca­barà tenint un retorn. Ara bé, aquesta opor­tu­ni­tat té molt de risc, reque­reix una inversió impor­tant i, a més, aco­tada. Nosal­tres, de manera molt honesta, espe­rem ser una com­pa­nyia sos­te­ni­ble per si mateixa. No ens podem per­me­tre els grans des­ple­ga­ments que fan les grans far­macèuti­ques i, per tant, el risc de fer recerca en les malal­ties mino­ritàries el basem en una estruc­tura de gent molt experta, però menor en nom­bre. El fet que nosal­tres només depen­guem de recur­sos pro­pis, dels que genera la nos­tra ope­ració i d’algun even­tual deute ban­cari, ens fa ser molt selec­tius. Per això, vam optar per iden­ti­fi­car per­so­nes prou exper­tes per suplir la neces­si­tat de con­trac­tar-ne més. De fet, la nos­tra estratègia ha estat apos­tar per la nos­tra gent, amb capa­ci­tació, amb desen­vo­lu­pa­ment i en l’acom­pa­nya­ment perquè vegin què som, què volem ser i cap a on volem anar.
I en qui­nes malal­ties mino­ritàries us heu cen­trat?
Jus­ta­ment per aquesta com­ple­xi­tat de què par­lava –i insis­teixo: tenint pre­sent que nosal­tres no som una gran far­macèutica–, vam fer el nos­tre model. Vam bus­car entre l’his­to­rial del nos­tre conei­xe­ment per no haver de cons­truir des de zero i vam iden­ti­fi­car fàrmacs en els quals ja havíem tre­ba­llat, com el Remo­du­lin, que pot trac­tar malal­ties mino­ritàries rela­ci­o­na­des amb el pulmó. I vam crear una ver­ti­cal per a malal­ties que no tenen cura, com la hiper­tensió pul­mo­nar i la fibrosi pul­mo­nar. El Remo­du­lin té un meca­nisme que alen­teix la pro­gressió de la hiper­tensió pul­mo­nar i que per­met millo­rar la tolerància a l’exer­cici. És un pro­ducte que nosal­tres vam adqui­rir d’Uni­ted The­ra­peu­tics, el líder indis­cu­ti­ble en aquesta àrea a escala mun­dial i, a més, hem esde­vin­gut el seu part­ner pri­o­ri­tari fora dels Estats Units, el Japó i Israel. És a dir, per a la resta del món, nosal­tres ens ocu­pem de pre­pa­rar i comer­ci­a­lit­zar el fàrmac. I recent­ment aca­bem de tan­car nous acords amb la com­pa­nyia dels EUA per a pro­duc­tes en fibrosi pul­mo­nar pro­gres­siva amb l’horitzó de poder començar a comer­ci­a­lit­zar entre el 2027 i el 2028. La segona ver­ti­cal de malal­ties mino­ritàries està foca­lit­zada en neu­ro­lo­gia.
I en quin tipus de pato­lo­gies neu­rològiques?
Apos­tem per pato­lo­gies que afec­tin el neu­ro­de­sen­vo­lu­pa­ment i que siguin neu­ro­de­ge­ne­ra­ti­ves. I ens hem posat amb l’escle­rosi late­ral ami­otròfica, (ELA), una malal­tia per a la qual no exis­teix cura i que, a més del dete­ri­o­ra­ment pro­gres­siu que com­porta per al paci­ent, és mor­tal. La pato­lo­gia roman òrfena, és a dir, no té un trac­ta­ment específic, en part perquè és molt com­plexa i perquè no se’n coneix l’ori­gen. De fet, és molt com­pli­cat avui dia que cap com­pa­nyia pugui estar plan­te­jant un desen­vo­lu­pa­ment amb intenció de curar, perquè la fisi­o­pa­to­lo­gia de l’ELA, és a dir, per què suc­ce­eix i com s’ori­gina, con­ti­nua sent des­co­ne­guda. Es conei­xen, diguem-ho així, com tros­sets d’una foto. A més, neces­sita el que s’ano­mena una “apro­xi­mació far­macèutica”.
En quin moment de desen­vo­lu­pa­ment us tro­beu ara?
Des de Fer­rer hem fet un pri­mer intent que va fra­cas­sar. El desem­bre pas­sat, vam com­ple­tar el desen­vo­lu­pa­ment d’un pro­ducte que era l’eda­ra­vona oral i no vam tenir èxit, i així ho vam comu­ni­car als paci­ents, als inves­ti­ga­dors i a les auto­ri­tats. Tot i haver fra­cas­sat, nosal­tres seguim, perquè havíem ini­ciat un nou acord amb la start-up Verge Geno­mics per al code­sen­vo­lu­pa­ment d’un fàrmac can­di­dat per al trac­ta­ment de l’ELA. El seu equip, que és peti­tet, i tot el de desen­vo­lu­pa­ment de Fer­rer, tre­ba­llem ple­gats per fer els estu­dis clínics opor­tuns que han de res­pon­dre als reque­ri­ments tant de l’Agència Ame­ri­cana com de l’Agència Euro­pea.
A més dels pro­jec­tes de desen­vo­lu­pa­ment de fàrmacs, també teniu una línia de pro­duc­tes de salut sense pres­cripció mèdica, com el Gelo­ca­til. Us ajuda per finançar les malal­ties mino­ritàries?
És clar, és una línia que només tenim a l’Estat espa­nyol, la con­tri­bució de la qual ens ajuda a man­te­nir el focus en les malal­ties mino­ritàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.