Política

guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

El president ucraïnès participa en la cimera sobre seguretat que se celebra a Singapur

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha acusat aquest diumenge la Xina d’ajudar a Rússia a boicotejar la cimera mundial per la pau a Ucraïna que se celebrarà a Suïssa entre el 15 i el 16 d’aquest mes, a la qual ha convidat a assistir-hi als líders de l’Àsia i el Pacífic. En la seva intervenció en el fòrum de Shangri-La, la principal conferència en seguretat de l’Àsia, Zelenski ha dit que Pequín està pressionant altres països i els seus líders perquè no participin a la cimera de pau sobre Ucraïna, tot i que no va indicar a quins.

“Rússia, utilitzant la influència xinesa a la regió, utilitzant també els diplomàtics xinesos, fa tot el possible per entorpir la cimera de pau”, ha dit el dirigent ucraïnès durant una roda de premsa recollida per les agències internacionals en el marc del fòrum de Shangri-La, que se celebra a Singapur.

La Xina va declarar divendres que li resultaria “difícil” participar en la cimera si Rússia no era convidada. El gegant asiàtic, que manté un paper neutral en la guerra a Ucraïna, declina així assistir a la conferència de Suïssa, a la qual no ha confirmat l’assistència el president dels Estats Units, Joe Biden.

El mandatari ucraïnès ha coincidit a Singapur amb el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin. Una trobada que ha qualificat de “positiva”. Zelenski ha agraït als Estats Units el permís per atacar amb el seu armament que territori rus prop de Khàrkiv, però considera que no és suficient i reclama més implicació.

L’assistència no anunciada de Zelenski ha protagonitzat el Fòrum Shangri-La, juntament amb l’autonomia de Taiwan, tema sobre el qual la Xina i els EUA tenen opinions diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.