Editorial

Resoldre la volatilitat del preu elèctric

El camí de transició energètica cap a un model presidit per l’energia renovable pot patir contratemps, com s’ha pogut veure recentment, amb una caiguda dels preus elèctrics justament per un excés d’energia solar fotovoltaica al mercat. Una davallada que ha posat en qüestió la progressió de l’autoconsum fotovoltaic, que ja no ha estat percebut pel consumidor com una eina per estalviar en el rebut de la llum i a més fer negoci amb la venda d’energia al sistema, donat que el preu baix ja no suposava un atractiu per escometre la instal·lació de plaques solars a la llar, amb el benentès que el seu finançament, a causa de l’alça de tipus d’interès, també s’havia encarit notablement en els últims temps.

Aquesta caiguda del preu elèctric ha fet tremolar l’ecosistema empresarial de les renovables, amb empreses que no han pogut suportar l’aguda reculada de la demanda d’autoconsum dels darrers mesos i han entrat en una situació crítica que ha arribat a fer dubtar de la seva viabilitat. En els temps a venir, diverses hauran de ser les solucions per evitar més sotracs i que el preu de l’electricitat, la seva variabilitat excessiva sobretot en els mesos de primavera, no obstaculitzi aquest trànsit cap a un marc en què el recurs energètic és renovable. Així doncs, els contractes d’energia de llarga durada hauran de guanyar més i més pes en els pròxims anys, per assegurar una forquilla de preus de plena satisfacció per als compradors. També assumirà molta rellevància l’emmagatzematge d’energia en bateries com a eina de gestió d’una energia que, no ho oblidem, només es genera quan fa sol o bufa el vent. També serà necessària una nova estratègia per part del consumidor, que haurà d’intentar adaptar el seu patró de despesa de l’energia a les necessitats del sistema, justament per mantenir estable la seva estructura de preus. I no hauríem d’oblidar la necessitat de millorar la nostra interconnexió energètica amb Europa. En tot cas, des del sector hom espera que tot plegat hagi estat, després d’un creixement exponencial de l’autoconsum en exercicis com el del 2022, l’aterratge en una fase de normalització, per seguir encaminats cap a la nova realitat energètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.