Economia

economia

El BCE abaixa els tipus per primera vegada en vuit anys

L’entitat retalla la taxa un quart de punt i deixa el preu dels diners en el 4,25%

Dona un respir a la zona euro després de dos anys d’augments per la lluita contra la inflació

El Banc Central Europeu (BCE) ha retallat aquest dijous en 0,25 punts els tipus d’interès, fins al 4,25%. Així ho ha decidit el consell de govern de la institució monetària en un canvi que posa fi a gairebé dos anys de pujades dels tipus per l’escalada de la inflació, segons recull l’ACN. Amb la primera decisió per relaxar la política monetària, el tipus per als préstecs immediats se situen en el 4,50%, mentre que el tipus que s’aplica a les entitats per dipositar diners al banc central es queda en el 3,75%.

La baixada dels tipus després del cicle d’enduriment dels darrers dos anys arriba malgrat l’augment de la inflació a la zona euro al maig, que s’ha situat en el 2,6%, dues dècimes més que a l’abril. Tot i així, es troba prop de mínims dels últims tres anys.

La baixada dels tipus d’interès d’aquest dijous, explica l’ACN, suposa un primer pas en el camí cap a la relaxació monetària i el primer descens des del març del 2016, quan es va reduir el preu del diner del 0,05% al 0%, on s’havia mantingut fins que al juliol del 2022, quan el BCE va començar un cicle de pujades davant l’escalada de la inflació.

Cicle de “retrocés”

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha justificat la decisió d’abaixar els tipus d’interès per “la confiança” en el camí que indiquen les projeccions. No obstant això, ha evitat avançar si l’entitat preveu més rebaixes del preu del diner en els propers mesos. Com és habitual, Lagarde s’ha limitat a dir que les pròximes decisions dependran de l’evolució de l’economia. “Sabem la direcció que prenem i la metodologia que aplicarem, però no puc confirmar que hi hagi en marxa un procés de retrocés. Hi ha una gran probabilitat, però dependrà de les dades”, ha apuntat.

L’economista ha indicat que “en cada moment els pròxims mesos necessitarem dades i anàlisi de les dades per confirmar constantment que estem en aquesta camí”.

L’estabilitat per al 2026

R. B

El BCE ha elevat aquest dijous les seves previsions d’inflació per a la zona euro fins al 2,5 % el 2024 i al 2,2 % el 2025, dues dècimes més en tots dos casos.

L’objectiu d’estabilitat de preus que guia la política monetària de l’entitat no s’assolirà fins al 2026, quan preveu una taxa de l’1,9 %.

El Banc Central Europeu adverteix que les pressions inflacionistes encara són intenses i que les pujades salarials són elevades, per la qual cosa veu “probable que la inflació es mantingui per damunt de l’objectiu [del 2 %] fins ben entrat l’any vinent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.