Política

guerra a gaza

Blinken viatja al Pròxim Orient per impulsar les negociacions de treva

El secretari d’Estat nord-americà es reunirà a Jerusalem amb Netanyahu

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha iniciat aquest dilluns al Caire (Egipte) una nova gira per l’Orient Mitjà per impulsar les negociacions sobre un alto el foc a l’enclavament palestí i alliberament d’ostatges. Al Caire, Blinken es reunirà amb el president egipci, Abdelfatah al-Sisi, mediador entre Israel i Hamàs, abans de continuar el viatge aquest mateix dilluns a Israel.

El diplomàtic nord-americà té previst reunir-se a la tarda amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a Jerusalem i, després, mantindrà una entrevista amb el ministre israelià de Defensa, Yoav Gallant, a Tel-Aviv.

La nova gira de Blinken pel Pròxim Orient, la vuitena des de l’esclat de la guerra el 7 d’octubre passat, busca pressionar a les parts –Israel i Hamàs– perquè acceptin la proposta per a un cessament de les hostilitats anunciada a final de maig pel president dels Estats Units, Joe Biden.

Aquesta proposta inclou un alto el foc, l’intercanvi d’ostatges israelians per presoners palestins, una retirada gradual de les tropes israelianes de Gaza i la posada en marxa d’un pla de reconstrucció de l’enclavament palestí.

El grup islamista Hamàs no ha donat la seva resposta oficial al pla de Biden, si bé ha insistit reiteradament que només acceptarà un acord que garanteixi una treva permanent i una retirada total de les tropes israelianes de l’enclavament palestí.

Per part seva, el primer ministre israelià, l’oficina del qual ha confirmat que ha autoritzat els seus negociadors a presentar un esborrany de treva a Hamàs per a alliberar els ostatges israelians, ha deixat clar en diverses ocasions que la guerra no acabarà fins que Israel no aconsegueixi els seus objectius militars i, més concretament l’eliminació de Hamàs.

La visita de Blinken es produeix en moments de tensió política a Israel, d’una banda, i la condemna en el món àrab de la mort de centenars de civils palestins en el recent rescat per part d’Israel de quatre ostatges a Nuseirat, en el centre de Gaza.

El ministre centrista del gabinet de guerra israeliana Benny Gantz, va anunciar el diumenge la seva dimissió per desavinences amb Netanyahu, sobre la gestió de la guerra a Gaza. La dimissió de Gantz va ser seguida per la del ministre sense cartera i membre observador del gabinet de guerra, Gadi Eisenkot, a més d’un altre membre del mateix partit, Unitat Nacional, Xili Tropper.

La mort de més de 270 palestins, majoritàriament nens, dones i ancians, segons Hamàs, en la missió de rescat de dissabte passat de quatre ostatges en el camp de refugiats de Nuseirat ha estat condemnada pels països àrabs, inclosos els mediadors, Egipte i Qatar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.