Política

guerra a europa

Zelenski afirma davant el Bundestag alemany que no pot haver-hi pau amb una Ucraïna dividida

El president ucraïnès equipara l’ocupació russa a l’est del seu país amb el mur de Berlín

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha afirmat aquest dimarts davant la cambra baixa del Parlament alemany que a Ucraïna no podrà haver-hi pau mentre el país romangui dividit amb una part ocupada per Rússia.

“L’Europa dividida mai va ser pacífica i l’Alemanya dividida mai va ser feliç”, ha declarat Zelenski, ovacionat pels diputats en l’hemicicle del Bundestag, i pel canceller, Olaf Scholz, i el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, entre altres alts càrrecs germànics.

Durant la intervenció de Zelenski s’han absentat de l’hemicicle els deu diputats de l’Aliança Sahra Wagenknecht (BSW), l’escissió populista de l’esquerrana Die Linke, en protesta per l’ “escalada” del conflicte que han atribuït al líder ucraïnès.

Tampoc han estat presents els parlamentaris de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) –amb l’excepció de quatre diputats–, després que els líders del grup parlamentari els haguessin recomanat no assistir.

Pau sense dividir el país

Kíiv vol posar fi a la guerra en interès d’Ucraïna i de tota Europa, ha manifestat el president ucraïnès, però en interès de les generacions esdevenidores cal posar-li fi sota les condicions establertes per Ucraïna.

Els ucraïnesos que han defensat les seves llars i han perdut familiars mereixen “una fi digna de la guerra, una fi que no deixi lloc a dubtes sobre qui ha vençut”, mentre que Rússia ha de rendir comptes pels seus crims, ha emfatitzat.

“El temps dels compromisos va passar (...) en el moment en què (el president rus, Vladímir) Putin va cremar les nostres ciutats”, ha afirmat Zelenski, que va destacar que Rússia només podrà “sanar” si assumeix la seva responsabilitat històrica i que si en algun lloc queden romanents del conflicte, “la guerra tornarà”.

El president rus només està habituat al “sotmetiment” i destruirà qualsevol possibilitat de compromís, ha argumentat Zelenski, que ha indicat que per això respon a l’interès de tots que “Putin perdi personalment”.

Igual que la caiguda del Mur de Berlín, del qual molts creien que duraria per sempre, la permanència eterna de Putin és una “il·lusió”, ha destacat el president ucraïnès, i acabar amb el seu poder depèn “del lideratge dels polítics i de la voluntat de les persones”.

Al mateix temps, Zelenski va recalcar que vol “donar una oportunitat a la diplomàcia”, en referència a la cimera de pau que se celebrarà a Suïssa el pròxim cap de setmana.

“Ucraïna no ha confiat mai només en la força de les armes”, ha afirmat Zelenski, que ha recalcat que la comunitat internacional funciona gràcies a “garanties de seguretat que no hi hagi trets i que el mal no torni al territori del país que volia destruir”.

Zelenski reitera que Ucraïna necessita més armes

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha declarat aquest dimarts en una roda de premsa conjunta amb el canceller alemany, Olaf Scholz, que Ucraïna necessita ara mateix més armes per a fer front a l’Exèrcit rus.

“Preguntat per si ha arribat el moment que els nostres socis ens donin totes les armes perquè puguem fer recular als russos, sí, ha arribat”, ha dit Zelenski lacònic responent a un periodista que també havia preguntat sobre la possibilitat, rebutjada repetidament per Berlín, que Alemanya enviï a Ucraïna míssils de llarg abast Taurus.

El president ucraïnès també va ser preguntat, a propòsit del nou impuls que el país està donant a la mobilització i de les informacions que han aparegut sobre les suposades dificultats que el país estaria tenint per a trobar nous reclutes. “La mobilització està en vigor des que tenim llei marcial, des que estem en guerra; ho està des del primer dia”, ha dit Zelenski.

Scholz, per part seva, va recordar que Alemanya continua sent el país europeu que més suport presta a Ucraïna, tant en l’aspecte econòmic com humanitari, però precisament també quan es tracta d’armament, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.