Política

ESTAT FRANCÈS

Els Republicans expulsen el seu líder pel pacte amb Le Pen a les legislatives

Éric Ciotti denuncia que la decisió de la comissió executiva del partit és il·legal i es nega a deixar el càrrec

La crisi dins d’Els Republicans, el partit tradicional de la dreta francesa, s’ha agreujat aquest dimecres amb la decisió de la comissió executiva de la formació de destituir-ne el seu president, Éric Ciotti, per haver defensat una aliança amb l’ultradretà Reagrupament Nacional, de Marine Le Pen, per a les eleccions anticipades del 30 de juny i el 7 de juliol a l’Assemblea legislativa.

La decisió ha estat adoptada per “unanimitat” dels membres de l’executiva de l’LR i rebutjada per Ciotti, que, s’ha declarat víctima d’un “cop jurídic” i ha defensat que “és i continua sent el president” de la formació.

El pacte amb Le Pen que havia anunciat dimarts va caure com una autèntica bomba dins l’LR, amb barons del partit i figures de pes –com ara el president del Senat, Gérard Larcher, o l’antic comissari europeu Michel Barnier– contestant obertament la decisió del seu líder.

També el president francès, Emmanuel Macron, ha carregat aquest dimecres contra Els Republicans per haver acceptat formar aliança amb Le Pen tot retraient-los “haver traït el llegat de De Gaulle, Chirac i Sarkozy”.

El cop de mà obre una situació inèdita al país quan falten poc més de dues setmanes perquè se celebri la primera volta de les legislatives, convocades per Macron després de la humiliant derrota que va patir diumenge el seu partit, Renovar, a les eleccions europees, en què va obtenir la meitat de vots que la ultradreta.

Macron ha presentat aquest dimecres la campanya de la seva coalició centrista a les legislatives i l’ha contraposat als dos blocs “extremistes i contra natura” a dreta i esquerra que competiran també per augmentar el seu pes a l’Assemblea.

Divisió a Reconquesta!

Les divisions internes sobre l’estratègia de suport a RN a les legislatives no afecta només Els Republicans. També dins el partit ultradretà Reconquesta!, Marion Maréchal s’enfronta a la posició del líder de la formació, Éric Zemmour, i defensa no presentar-se en aquelles circumscripcions on ho faci un candidat de l’aliança ampliada de RN.

En una roda de premsa aquest dimecres la neboda de Marine Le Pen ha denunciat que, amb l’estratègia de Zemmour de presentar el màxim de candidats contra la “coalició de dretes” a tot l’Estat francès, “es corre el risc d’esvair aquesta esperanca inèdita de derrotar Macron i l’extrema esquerra”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.