Política

guerra a gaza

Gantz guanyaria Netanyahu si s’avancessin les eleccions

L’exministre del Gabinet de Guerra israelià guanya popularitat després d’haver abandonat el govern per discrepàncies amb el primer ministre

L’exministre del Gabinet de Guerra Benny Gantz, que va abandonar el govern d’emergència de Benjamin Netanyahu el diumenge passat, estaria per davant del primer ministre si es fessin eleccions ara, segons una enquesta del diari israelià Maariv recollida per Efe. Unitat Nacional, la formació encapçalada per Gantz, obtindria 27 escons –actualment té 12–, mentre que el Likud de Netanyahu cauria fins als 20 i en perdria 12 dels 32 que té ara.

L’actual coalició de govern cauria a 52 escons, dotze menys dels que té actualment i el partit de Gantz podria arribar a 58 en cas que s’aliés amb les forces que ara estan a l’oposició. En tot cas, ni Netanyahu ni Gantz tindrien la capacitat de formar govern amb les coalicions actuals, i necessitarien aliar-se amb els partits àrabs per tenir una majoria al Parlament.

El sondeig revela també que la majoria dels enquestats estan a favor que es convoquin noves eleccions (un 57%) i un 30% hi està en contra. A la pregunta “qui està millor preparat per ser primer ministre?”, un 41% dels israelians tornen a triar l’exministre davant l’actual cap de govern, que era el preferit dels ciutadans a finals de maig.

Gantz va acudir la nit passada a les grans cadenes de televisió israelianes a defensar les seves raons per haver abandonat el govern d’emergència i va acusar Netanyahu d’introduir qüestions “més i més” polítiques en la presa de decisions del curs de la guerra, en la qual han mort fins avui 37.232 palestins.

La popularitat de Gantz, que al llarg de la seva carrera ha estat cap de l’Estat Major de l’Exèrcit i ministre de Defensa, es va disparar arran dels atacs de Hamàs del 7 d’octubre i el començament de la guerra a Gaza, i va arribar a acaparar un 45% dels suports (davant del 27% de Netanyahu) en una enquesta al desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.