Economia

Estats Units

Els accionistes de Tesla avalen la paga d’uns 50.000 milions de dòlars a Musk

La junta també ratifica el trasllat de la seu social a Texas, on no existeix un sistema judicial específic per a les corporacions com a Delaware

La direcció de la companyia justifica el paquet salarial per la necessitat de mantenir l’atenció de Musk a Tesla

El conseller delegat de Tesla, Elon Musk, ha guanyat per aquest estiu una paga extraordinària d’al voltant de 50.000 milions de dòlars (uns 46.000 milions d’euros al canvi actual). Els accionistes de la companyia automobilística han tornat a aprovar aquest dijous el pagament d’una paquet salarial al seu màxim executiu per haver assolit una sèrie d’objectius. L’acord ja va ser aprovat per la junta el 2018, però un tribunal de Delaware va invalidar el pagament en considerar que era injust per als accionistes. El jutge va argumentar que el consell d’administració que havia aprovat la mesura no era realment independent i que els accionistes no havien rebut informació veraç sobre l’acord.

El pla acordat aleshores per Musk i els directius de Tesla atorga al conseller delegat l’opció de compra sobre uns 300 milions d’accions, l’equivalent a una participació del 10% de l’empresa, a un preu reduït com a recompensa perquè Tesla acomplís una sèrie d’objectius establerts el 2018, vinculats a les vendes, els beneficis i el preu de les accions. Aquest acord tenia un valor d’uns 51 milions de dòlars quan va ser anul·lat pel jutge fa cinc mesos i, al tancament de la sessió de dijous, el seu valor seria d’uns 48.300 milions de dòlars, després de la caiguda constant del valor de la companyia aquest any, i que ja val la meitat que el 2021, quan va tocar sostre. No obstant, els títols de l’automobilística s’han revalorat un 3% després dels resultats de la votació.

El consell d’administració de Tesla havia advertit que si els accionistes no aprovaven aquesta compensació, l’empresa no rebria l’atenció que necessita de Musk, que també dirigeix SpaceX, Neuralink i Boring Company, a més de ser propietari de la xarxa social X (l’antiga Twitter).

Ara bé, la votació no és vinculant i no està clar si el tribunal que ja va bloquejar l’acord acceptarà el paquet salarial, si bé donarà arguments a Tesla i Musk.

“Us estimo”

Musk ha rebut la decisió dels accionistes amb mostres evidents de satisfacció. “Caram, us estimo. Tesla té el grup d’accionistes de base més extraordinari”, ha dit durant la reunió anual de l’empresa a Austin, a l’Estat nord-americà de Texas.

El seu entusiasme no és compartit per alguns dels accionistes, sobretot els institucionals, com els dos principals fons d’inversió dels Estats Units i el fons sobirà de Noruega. Musk ha aprofitat la seva intervenció, davant una audiència composada majoritàriament per accionistes lleials al magnat, per criticar els inversors institucionals. L’empresari sud-africà ha afirmat que els responsables d’aquests fons viuen en un món diferent perquè “resideixen a Nova York i probablement ni tan sols condueixen automòbils”.

Els accionistes també han ratificat el trasllat a Texas de la seu social del fabricant de vehicles elèctrics, que fins ara era a Delaware, l’Estat que trien la majoria de grans companyies que es creen al país. A Texas no existeix, com a Delaware, un sistema judicial específic per estudiar les demandes corporatives, l’anomenada Court of Chancery, i el control de les activitats de les empreses i els seus executius no és tan exhaustiu. Els advocats de Tesla han assegurat al tribunal de Delaware que el trasllat a Texas no és una maniobra per eludir la seva jurisdicció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.