Política

guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

El caça no ha fet mitja volta fins que ha estat expulsat per dos aparells suecs

Un caça rus va violar divendres l’espai aeri suec prop de l’illa de Gotland, al mar Bàltic, i no es va retirar fins que Suècia va enviar dos aparells de combat, segons han informat aquest dissabte les autoritats del país nòrdic.

L’aparell rus, identificat com un model Su-24, va penetrar cinc quilòmetres dins l’espai suec durant dos minuts, segons ha explicat el cap de les forces armades sueques, Jonas Wikman, en declaracions recollides per l’agència Efe. El responsable militar ha detallat que com que no atendre els avisos verbals i no desviar-se de la seva ruta, l’avió militar rus va ser expulsat de l’espai aeri suec per dos JAS-39 Gripen.

“Aquest comportament és inacceptable independentment de si és intencionat o no. Demostra una falta de respecte cap a la nostra integritat territorial”, ha lamentat Wikman, en declaracions recollides per Efe.

L’incident es produeix mentre Suècia –que fa tres mesos va ingressar a l’OTAN– i diversos dels seus nous aliats participen en exercicis navals en el mar Bàltic. L’exèrcit suec ha assenyalat que l’última violació de l’espai aeri per part d’avions russos va tenir lloc el 2022 també prop de l’illa de Gotland, la més gran de Suècia amb 3.184 quilòmetres quadrats. L’illa està estratègicament situada enmig del mar Bàltic, entre Estocolm i a menys de 350 quilòmetres de l’enclavament rus de Kaliningrad. Després d’haver estat desmilitaritzada el 2005, Suècia va reintroduir tropes permanents a l’illa de Gotland el 2016, després de l’annexió russa de la península ucraïnesa de Crimea el 2014.

D’altra banda, la veïna Finlàndia va dir divendres que sospitava que quatre avions militars russos havien violat el seu espai aeri el 10 de juny passat. Aquesta presumpta violació de l’espai aeri finlandès, segons informa Efe, s’hauria produït davant la costa de Loviisa, quan els avions russos es van endinsar prop de dos quilòmetres i mig en l’espai aeri de Finlàndia durant dos minuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.