Política

Sònia Quintana

Cap de l’oposició d’Anglès (ERC)

“Tanquen comerços i també se’n va l’economia del poble”

“L’Ajuntament d’Anglès no posa prou interès per buscar subvencions; ajuts, per exemple, per arreglar voreres malmeses”

“Falta informació a la ciutadania, transparència. Ho difonen per les xarxes socials i no arriba a la gent gran del poble”

Quant a la recollida porta a porta, una bona solució seria instal·lar més punts d’emergència

Sònia Quintana té 41 anys. Nascuda a Girona, fa dotze anys que viu i treballa a Anglès. És l’encarregada del transport adaptat del centre de dia de la població. La cap de llista inicial era Aina Palarea Marimon, que ho va deixar per qüestions professionals. El ple és de catorze regidors. Junts governa amb onze edils i els dos d’Esquerra: Sònia Quintana i Josep Castanyer.

Per què va decidir entrar en política municipal?
Parlant amb els veïns vam veure que calien canvis però que aquests s’havien de fer des de dins. Em van proposar formar part de l’equip de la candidatura d’Esquerra i vaig trobar-ho oportú. Per contribuir a millorar la situació del poble.
Des de l’oposició, quin balanç fa d’aquest primer any?
Com a grup som molt joves. Ens vam constituir just abans de les eleccions municipals. Tot és nou. És un aprenentatge diari. El poble va confiar en nosaltres i vam aconseguir dos regidors. Durant la campanya vam parlar amb associacions, entitats, comerciants, veïns..., estem contents que ens hagin donat suport. Com ho valorem? Estem aprenent i fent el millor possible. Volem donar la cara amable, ser la transparència que a vegades fa falta.
Quins són els principals problemes d’Anglès?
Hi ha un progressiu tancament dels comerços locals. Una de les nostres propostes incloses en el programa era reimpulsar el comerç local, fidelitzant clients a través de la creació de targetes de bonificacions. No s’ha fet res durant aquest any. L’equip de govern de Junts no ha mogut fixa. Els comerços estan tancant. És trist però és així. Una altra de les qüestions que, parlant amb els veïns, es veu que preocupa i força és la neteja. A Anglès tenim dos operaris de neteja. Són totalment insuficients. La recollida d’escombraries porta a porta tampoc hi ajuda gaire. Hem parlat amb l’Ajuntament i diuen que és una qüestió d’incivisme. S’han fet campanyes però no són la solució. Necessitem recursos. El porta a porta es va implementar poc abans de les eleccions.
Quina valoració en fan?
Entenem que s’ha de reciclar però no tothom respecta les normes. Es fan campanyes i hi ha persones més sensibles que altres. La gent es queixa. Ha passat poc temps però tampoc estem veient resultats bons. Una bona solució seria instal·lar més punts d’emergència [espais on hi ha els contenidors per a totes les fraccions dels residus].
Les botigues tanquen. Afecta molts pobles.
És preocupant perquè amb el tancament del comerç local se’ns en va l’economia del poble. Al final Anglès es convertirà en el que no volem que sigui: un poble dormitori.
Quins punts forts té Anglès que s’haurien de fomentar?
La indústria i les zones verdes. Tenim uns espais verds impressionants que caldria cuidar, amb zones de pícnic, amb una àrea d’autocaravanes. També amb un carril bici adequat. Tot això portaria turisme al municipi. I la gent d’Anglès es quedaria a viure. Perquè ara mateix no hi ha res. El jovent no es queda.
Es fan activitats socials?
Hi ha molta gent que treballa a la fàbrica i gent que se’n va a treballar fora. El cap de setmana veus molt poca gent. No hi ha res. El jovent se’n va a fora perquè no hi ha oci. Es queda la gent més gran.
A banda de la Burés, també hi ha la casa natal de la pintora surrealista Remedios Varo.
Vam proposar preparar una exposició en una sala d’Anglès. La nostra idea era exposar les còpies que té l’Ajuntament dels quadres i explicar una mica la història d’aquesta pintora, d’aquesta artista i la seva relació amb Anglès. Literalment ens van dir que ningú vindria a veure-ho.
És difícil fer oposició?
La nostra tasca és amb el poble, que ens facin arribar peticions, recollir queixes, també ajudar-los. Els falta informació, que no els arriba. L’Ajuntament treballa molt amb les xarxes socials i no a peu de carrer.
Consideren que manca informació als veïns?
L’Ajuntament té poca transparència. Hi havia una planta de biogàs que estava projectada i en aquest moment tot està paralitzat. Però l’Ajuntament no ha informat. No ha dit res. Hi ha uns plafons d’informació municipal a Anglès però estan buits. Ho difonen per les xarxes socials. La gent gran que es queda al poble s’assabenta de les coses quan ja han passat.
Quina és la principal denúncia que fan?
No hi ha projecte de municipi. Quant a les subvencions, l’Ajuntament no hi posa prou interès. No busca, no recerca. De tota la comarca som els segons per la cua quant als fons europeus Next Generation. És ridícul. Per una banda, et diuen que no poden fer res perquè no hi ha diners, i per l’altra, ens preguntem què fan per aconseguir-ne més. Creiem que el consistori d’Anglès no posa prou interès per trobar ajuts per tirar el poble endavant. Aquests diners anirien molt bé per solucionar problemes com els de les voreres, que estan malmeses i s’han d’arreglar. La carretera també. Hi ha voreres on no passa ni una cadira de rodes i Anglès té també una població molt envellida. És una deixadesa en tots els aspectes. Si no hi ha diners, cal buscar subvencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.