Economia

Economia

El creixement de l’economia catalana quintuplica el de la zona euro el 2023

El govern atribueix el creixement a l’expansió de la indústria, els serveis i el “dinamisme” del sector exterior

L’any 2023 el creixement de l’economia catalana (2,6%) va ser cinc vegades superior al de la zona euro (0,5%), gràcies sobretot a l’expansió de la indústria, els serveis i el “dinamisme” del sector exterior. Així es desprèn de l’Informe Anual de l’Economia catalana 2023 presentat aquest dimecres pel president en funcions, Pere Aragonès, i la consellera d’Economia, Natàlia Mas, que remarca que va augmentar de manera “més diversificada” que a l’Estat i la zona euro, en aquest últim cas contrastant amb les davallades registrades en països com Alemanya i Itàlia.

L’informe posa de manifest que si ja el 2022 es va recuperar el nivell del PIB previ a la pandèmia, l’economia catalana va consolidar aquesta recuperació el 2023. La consellera d’Economia en funcions, Natàlia Mas, ha destacat les dades de la demanda externa, que va ser un dels “grans motors” de creixement de l’últim exercici, i ha recordat que les exportacions van marcar un rècord, superant per primer cop els 100.000 milions. També ha ressaltat que les grans empreses exportadores regulars (les que fan exportacions superiors als 5 milions d’euros) han augmentat un 20,2% entre el 2019 i el 2023, fins a les 1.940. L’executiu també ha assegurat que Catalunya concentra un terç de les companyies d’aquest tipus de l’Estat en la majoria d’indústries manufactureres.

El govern també ha mencionat la sequera, la “més greu” des que es tenen registres a Catalunya, i l’impacte que aquesta va tenir en el sector primari.

Pel que fa al mercat laboral, la directora general d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica del Govern, Marta Espasa, ha assegurat que va ser “clau” per assolir un “bon ritme” de l’economia en l’últim exercici. Espasa ha ressaltat el rècord de 3,7 milions d’ocupats i ha indicat que la taxa de dones que s’han incorporat al món laboral entre el 1987 i el 2023 s’ha doblat, passant del 26,5% al 51,6%.

En analitzar les dades sobre turisme, l’informe ha assenyalat que la recuperació del turisme estranger es va “consolidar” a finals del 2023, amb “canvis estructurals destacables” que van apuntar a una diversificació geogràfica dels visitants, “més qualitat” i desestacionalització.

El Departament d’Economia ha valorat positivament el “fort augment” de turistes procedents d’Amèrica del Nord i el sud d’Europa, per sobre dels mercats emissors tradicionals com França, el Regne Unit i Alemanya. És significatiu també que el pes dels turistes dels Estats Units va triplicar durant el 2023 els registres prepandèmia.

“L’economia catalana el 2023 ha resistit i avançat”, ha resumit Mas. “La conclusió és clara i inequívoca: l’economia catalana funciona i va bé, sobretot si ho mirem en termes relatius al nostre entorn”, ha sentenciat Aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.