Economia

Una quarantena d’agricultors gironins visiten finques a França per adaptar-se al canvi climàtic

Una quarantena d’agricultors, ramaders i consultors han visitat finques agroforestals del sud-est de França per adaptar l’agricultura i la ramaderia al canvi climàtic. La visita s’ha fet en el marc del LIFE AgroForAdapt, del qual la Diputació de Girona és un dels socis.

El projecte es desenvolupa en 76 sistemes agroforestals demostratius (850 hectàrees) repartits entre Catalunya, Castella i Lleó i França, i fa un seguiment per estudiar-ne diversos indicadors de productivitat i adaptació al canvi climàtic.

A les comarques gironines, en el marc del LIFE AgroForAdapt, s’hi porten a terme actuacions en 85 hectàrees. Per una part, a la finca Camps i Armet (Monells), s’hi executaran actuacions de 16 hectàrees de parcel·les de conreu que són gestionades per l’IRTA, a través d’un acord de col·laboració.

En aquest sentit, s’han realitzat plantacions d’arbres i arbustos propis d’aquest sector empordanès i s’han recuperat marges herbacis multifuncionals per potenciar els serveis ecosistèmics que la biodiversitat presta en els espais agrícoles.

També es porten a terme actuacions silvopastorals en 49 hectàrees de bosc que gestiona la Diputació a Monells i en 20 hectàrees de la finca de Can Vilallonga, a Cassà de la Selva, per fomentar la pastura extensiva i prevenir els incendis forestals. Aquestes actuacions preveuen introduir l’ús pastoral al bosc per reduir-ne la vulnerabilitat al foc i generar productes alimentaris d’alt valor afegit.

Durant l’itinerari de tres dies, es van visitar finques amb una llarga tradició agroforestal, com és el cas de Terres de Roumassouze, on es combina l’horticultura amb arbres en filera com nogueres, pollancres, cirerers, serveres o roures des del 1996. També es van conèixer finques on, des del 2017, es combina la vinya amb més de vint-i-nou espècies arbòries i arbustives per promoure la disponibilitat de fauna auxiliar (espècies que ajuden a combatre les plagues de la vinya), fer de tallavents i generar fruita i fusta, com és el cas de Domaine d’Eriane.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.