Política

Estat espanyol

La Moncloa acusa Ayuso de deslleialtat institucional per rebre Milei

El govern espanyol considera “sorprenent i anòmal” que el president argentí torni a visitar l’Estat sense reunir-se amb el cap del govern

La Comunitat de Madrid defensa la concessió de la seva Medalla Internacional al mandatari sud-americà

El govern espanyol ha manifestat aquest dijous el seu malestar pel fet que el president argentí, Javier Milei, visiti per segona vegada l’Estat sense mantenir cap trobada oficial amb l’executiu, com és costum en les visites de dirigents estrangers. Milei, que en un principi tornava a Madrid per rebre el premi de l’Institut Juan de Mariana per la defensa de les idees de al llibertat, sí que es reunirà demà a la capital espanyola amb la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que li lliurarà també la Medalla Internacional de la Comunitat. Milei tornarà demà a Espanya per primera vegada després de la seva participació en un acte de Vox que va derivar en un incident diplomàtic.

La Moncloa veu “sorprenent i anòmal” que en cap de les seves dues primeres visites a l’Estat el president argentí no sol·liciti una trobada institucional amb el cap del govern, “com fan tots els presidents del món”, però sí que mantingui reunions de caràcter privat i amb “autoritats autonòmiques”, han explicat fonts diplomàtiques.

En aquest sentit, l’executiu considera d’una “profunda deslleialtat cap a les institucions espanyoles” que Díaz Ayuso no hagi informat el Ministeri d’Exteriors de la seva cita amb un mandatari estranger, tal com prescriu la llei de l’Acció i el Servei Exterior aprovada el 2014, durant el mandat del popular Mariano Rajoy.

Des de la Moncloa asseguren que el govern espanyol continua tractant el càrrec del president d’Argentina amb “el respecte que mereix tan alta magistratura” d’un “poble germà de l’espanyol”. “No obstant, Javier Milei ha mostrat una actitud reiterada de cerc de la confrontació i l’ofensa a les nostres institucions i a la nostra democràcia, una cosa sense precedents en les relacions internacionals i en els usos diplomàtics entre nacions”, afegeixen les fonts.

Malgrat tot, el govern confia que durant la seva visita a l’Estat Milei estigui “a l’altura del poble argentí i respecti les institucions espanyoles, com a cap d’Estat que és”. “No ho va fer en la seva anterior visita. Desitgem que ara sigui així, per la bona relació i l’afecte fraternal i històric entre tots dos pobles”, afegeixen des de la Moncloa.

També des del govern, la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha criticat que Díaz Ayuso lliure medalles “a qui està empobrint un país”. La ministra de Sanitat, Mónica García, ha ironitzat que la decisió d’Ayuso li sembla un exercici de lleialtat institucional “interessant”. El de Transports, Óscar Puente, que fa unes setmanes va insinuar que Milei consumeix “substàncies”, no s’ha volgut pronunciar sobre la visita, però amb prou feines ha contingut el riure mentre deia “no, no opinaré”.

La trobada entre Ayuso i Milei també ha estat criticada pel cap del grup del PSOE al Congrés, Patxi López, que ha dit que no creu que a la presidenta madrilenya “li hagi entrat de cop un amor intens pel poble d’Argentina”, sinó que creu que “ho fa per fotre”. “Governar per fotre no és el que es mereix el poble de Madrid, i és el que té des de fa temps”, ha lamentat. I el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha afirmat la trobada de Milei amb Ayuso és “un pas més cap a la internacional macarra que estan formant arreu del món de la ultradreta i el feixisme”. “Són dues persones que van de políticament incorrectes quan son just el contrari, són els abusadors d’escola de tota la vida”, ha afirmat en declaracions als passadissos de la cambra baixa espanyola. Segons ell, tant Ayuso com Milei van de “Robin Hood” tot i que realment es dediquen “a robar als pobres i donar-ho als rics”.

Ayuso es defensa



Isabel Díaz Ayuso ha replicat que no és“culpa” del seu govern que el president argentí no es reuneix amb l’executiu que ha provocat “una crisi diplomàtica” i que l’“insulta constantment”. La presidenta ha resposta així al portaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Juan Lobato, que durant la sessió de control al govern li ha recriminat que vulgui donar una medalla a qui “insulta i ataca Espanya”.

La Comunitat de Madrid ha argumentat que amb la concessió de la seva Medalla Internacional a Milei busca reconèixer “els vincles històrics, culturals, lingüístics i econòmics” d’Argentina amb la regió. En un comunicat, l’executiu d’Ayuso assenyala que actualment viuen a la Comunitat 48.000 argentins i que 36 de les 72 empreses del país sud-americà establertes a l’Estat tenen la seu a Madrid, que rep “el 97% de la inversió argentina que arriba a Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.