Economia

Economia

BBVA-Sabadell: OPA de fases

La Comissió de la Competència pot obligar el banc a desinvertir pel gran poder de mercat a Catalunya i té el precedent La Caixa-Bankia

Torres dedica picades d’ullet a les pimes catalanes i comprarà el banc vallesà encara que el Consell de Ministres impedeixi la fusió

La unió deixaria el 84% de les 2.194 oficines que té Catalunya en mans de només tres entitats

L’agenda d’un banquer de l’elit és tan capritxosa que un dia es troba defensant la primera OPA hostil des dels anys 80 davant els recels del ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, cara a cara i amb el Cantàbric que banya la península de la Magdalena a Santander com a fals teló de fons d’un mar tranquil, i l’endemà oficialitza des del Chillida Leku d’Hernani (Guipúscoa) el retorn a Bilbao d’Elogi del ferro III, escultura de 18 tones que des del 1997 fins al 2018 presidia la torre del BBVA a la plaça Circular de la capital de Biscaia. “Serà bonic que es compleixi un dels desitjos del meu pare, que sigui accessible per al públic, que sigui un lloc de trobada”, agraïa Luis Chillida, fill de l’escultor Eduardo Chillida, al banquer Carlos Torres. El pes d’una oferta pública d’adquisició i el del ferro escultòric de Chillida no són comparables, però l’OPA del BBVA al Banc Sabadell entra ja en l’hora de les fases decisives d’un llarg procés que pot durar un any i en què no hi ha més lloc de trobada que l’èxit o el fracàs. Amb la guia del precedent de la unió de La Caixa i Bankia (l’actual CaixaBank va esdevenir un gegant superior al que ara comença a escrutar), la Comissió dels Mercats i de la Competència (CNMC) aborda la primera fase d’estudi i obre ja la porta a imposar l’obligació de desinvertir a Catalunya (vendre el negoci de pimes, per exemple) pel gran poder de mercat que hi tindria el banc resultant. El president del BBVA, Carlos Torres, confia que el rebuig unànime que ha despertat l’operació –i que encara el sorprèn– es diluirà amb el temps, però ja ha dit que fins i tot compraria el Sabadell encara que el Consell de Ministres vetés la integració perquè ell creu que una part de les sinergies anunciades (850 milions) es pot salvar. “Podem optimitzar en gran mesura els estalvis en costos generals i en tecnologia. I l’operació seguirà tenint un gran atractiu en aquesta situació, que esperem que no es produeixi i que veiem molt menys probable”, esgrimeix.

La cúpula del BBVA dona per fet que l’OPA hostil s’aprovarà en la primera fase perquè ja va succeir així en el precedent de CaixaBank-Bankia i el gegant resultant era superior i amb quotes de mercat per sobre del 25% en nòmines i en plans de pensions. Segons ha alertat l’Autoritat Catalana de la Competència, el banc fusionat tindria una quota de mercat del 40% en crèdits a Catalunya i desbancaria CaixaBank del primer lloc al territori on té la partida de naixement.

Si bé la primera fase ha de durar a priori un mes, cada nou requeriment d’informació que fa la CNMC atura el rellotge i el posa a zero. El BBVA, de fet, ha accelerat els tràmits per lluitar contra el calendari i ha sol·licitat totes les autoritzacions en temps rècord a la Comissió del Mercat de Valors (CNMV), el BCE i l’Autoritat de Regulació Prudencial del Regne Unit (Sabadell té el britànic TSB).

Prohibició o l’aval condicionat

En el supòsit més que probable que es consideri un cas d’elevada complexitat, aleshores passa a la segona fase i aquesta té una durada mínima de tres mesos i només pot acabar de dues maneres: amb la prohibició de la compra o amb l’autorització sota condicions imposades. “Es podran exigir [vendes de negocis] si es determina que és la millor manera de resoldre el problema observat”, ha avançat la presidenta de la Comissió de Mercats i de la Competència, Cani Fernández. Una obligació de desinvertir precisament en el negoci de pimes, la joia de la corona del Sabadell i la cartera que el fa cobejat, impactaria en la línia de flotació de l’OPA. “Fem l’operació per créixer en pimes. Aquest és l’objectiu en el mes 1 de l’operació, en el mes 18 i en el mes 24”, assenyala Peio Belausteguigoitia, director de BBVA Espanya. Qui esperi un desenllaç ràpid, que se n’oblidi, perquè CaixaBank-Bankia es va aprovar en primera fase i més tard es va demorar gairebé vuit mesos, i es tractava d’una fusió amistosa i no d’una OPA hostil com l’actual que té Josep Oliu i tot el consell en peu de guerra.

Quota en les pimes catalanes

L’OPA es guanya amb l’aval del 50,01% del capital del banc que és objecte de l’OPA, però Torres té molt present que on es juga la credibilitat de l’operació és en la seducció de les pimes catalanes. La quota de negoci estatal sobre pimes que tindria el matrimoni del BBVA i el Sabadell superaria el 24%, però a Catalunya estaria per sobre del 30%. I patronals de les pimes posen el crit al cel perquè temen una restricció del crèdit o un encariment fruit del poder de fixació de preus que tindrà el futur gegant.

Doble seu, Madrid-Sant Cugat

Conscient dels recels que troba en territori català el banc amb seu social a Bilbao, a més de subratllar la nova “doble seu operativa” amb Madrid i la del Sabadell a Sant Cugat reforçada com a hub europeu de la start-up, el president del BBVA, Carlos Torres, multiplica les picades d’ullet a les pimes catalanes i els elogis públics als gestors del banc vallesà amb seu a Alacant. “Volem construir sobre l’excel·lent treball realitzat pel Sabadell i, per això, després de la integració tenim el ferm compromís de mantenir el model de gestió de riscos que té el Sabadell i, tret de situacions de deteriorament, mantindrem durant almenys 12 mesos les línies de circulant de totes les pimes”, ha anunciat Torres durant la seva participació aquesta setmana en el curs organitzat per l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE) a la Universitat Menéndez Pelayo (UIMP) de Santander.

“No abandonar cap municipi”

El compromís del BBVA és no abandonar cap municipi on l’entitat sigui “rellevant”, i això és transcendental en l’anàlisi de concentració perquè hi ha una cinquantena de localitats catalanes on el gegant fusionat seria l’única entitat bancària operativa. La circumstància que el 84% de les 2.194 oficines bancàries que hi ha a Catalunya estarien en mans de només tres entitats, de fet, és el que ha despertat la insòlita unanimitat en la política catalana en forma de rebuig. Aquesta dada porta l’Autoritat Catalana de la Competència, que depèn de la Generalitat, a alertar que BBVA-Sabadell pot causar “menor capacitat d’elecció” per part dels clients i una situació d’“oligopoli efectiu”.

Ampliació de capital el 5-J

De cara a la junta d’accionistes del 5 de juliol, cita clau a l’hora de muscular el banc, el BBVA ha fet doblet: els dos assessors de govern corporatiu que guien el vot (proxy advisors), ISS i Glass Lewis, han recomanat als accionistes del banc el vot a favor de l’emissió de fins a 1.126 milions d’accions de BBVA (el 19,5% del seu capital actual), els títols que seran oferts als socis del Sabadell quan l’OPA sigui autoritzada. ISS ho fa en to eufòric, mentre que Glass Lewis no ho és tant però aconsella el sí tot i constatar que l’OPA “ha evolucionat en una espècie d’embolic únic” pel rebuig del consell del Sabadell” i perquè “la seva hostilitat –una raresa relativa en el mercat espanyol– segueix subjecta a incerteses regulatòries i de procediment”.

En l’últim minut, el Consell de Ministres hi tindrà l’última paraula i pot exigir condicions addicionals a les de Competència basades en l’interès general o fins i tot vetar la fusió, un supòsit que mai ha passat en la història local de la banca. “Pressions polítiques? No em consten, no sé si n’hi haurà”, es limita a dir per ara la presidenta de la CNMC.

Des del 2008, segons detallen la UGT i CCOO, la banca ha patit un ajustament del 61% de les oficines i del 44% de plantilles. I ara el temor és aprofundir un esvoranc digital en l’àmbit rural i en els barris de les perifèries urbanes. El president del BBVA, però, nega que l’OPA tingui un cost laboral elevat després del ja viscut per la pandèmia. “Quan vam plantejar aquesta operació per primera vegada el 2020, la retallada [en llocs de treball] estava en línia amb la compra de CaixaBank sobre Bankia [ERO de 4.500 empleats]. Però després de la pandèmia hi va haver sortides, per la qual cosa el gruix de l’ajustament de costos afectarà aquesta vegada sobretot tecnologia i costos generals”, argumenta Torres.

Després d’Elogi del ferro III, la propera escultura de Chillida que és propietat del BBVA i que retornarà a Bilbao serà Lloc de trobades IV. Si el ferro doblegat per l’art de Chillida esdevé una metàfora sobre l’OPA, el temps ho dirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.