Política

Quim Roca

Alcalde de Sant Gregori (Junts)

“El repte és convertir l’espai del Sindicat en un local social”

“Ens demanen des de fa anys un centre de dia per a la gent gran a prop dels locals parroquials. Fem passos per complir-ho”

“Volem col·locar unes marquesines amb plaques fotovoltaiques en una part de l’aparcament de l’espai de la Pineda”

Hem rebut una subvenció fa poc per posar unes pèrgoles als patis de l’escola i de la llar d’infants

Quim Roca i Ventura (Sant Gregori, 1983) és el cinquè alcalde del seu municipi (4.198 habitants) després del retorn de la democràcia a l’Estat, l’any 1979. Graduat en comunicació per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Roca va accedir al càrrec el juliol del 2013, en substitució de Jordi Noguer, que hi havia estat deu anys i un mes. Ara Roca està a punt de superar-lo i, si no hi ha cap obstacle, superarà l’etapa de Joaquim Vidal (onze anys i cinc mesos) –Lluís Ferrer i Ramon Vidal Sabatés també van ocupar l’alcaldia–. Representant a la Diputació de Girona i president delegat del Consorci de Vies Verdes, Roca ha guanyat tres eleccions per majoria absoluta (vuit d’onze regidors el 2023). A l’oposició, hi ha ERC (dos regidors) i la CUP (un).

Alcalde des de fa gairebé onze anys, ha guanyat per majoria absoluta tres cops. No se’n cansa, de fer d’alcalde? Li agrada?
Jo crec que quan una persona té il·lusió, té ganes i hi ha projectes per tirar endavant i es té un bon equip, no es cansa. Al final, tens ganes de millorar el municipi on has nascut, on has crescut, on has format la teva família i, per tant, amb els programes amb què ens presentem, fent participar les entitats i els veïns, elaborem propostes i tenim tota la il·lusió per anar-les complint amb les dificultats que ens trobem.
Què volen fer o què s’han marcat com a prioritari?
Després d’haver recollit les propostes dels veïns i veïnes, estem fent tota una tasca de preparació. Un dels projectes principals és el centre de serveis a les persones, persones grans, o, entre cometes, un centre de dia. Aquí tenim una ubicació possible, que és a prop dels locals parroquials. Tenim una part del finançament, que va venir de la venda d’uns terrenys municipals, i l’altra part de finançament ara l’hem de buscar, ja sigui amb fons propis o si surt aviat un pla d’obres i serveis properament de la Generalitat. D’una manera o altra, aquesta legislatura hem d’intentar tirar-lo endavant. Aquesta és la nostra voluntat. Ja hem encarregat el projecte a Sumar perquè tinguem una aproximació del cost de construcció i el cost del servei, amb el nombre aproximat de places. Després s’haurà de parlar amb la Generalitat per definir les places públiques, les places privades i el funcionament que pugui tenir.
Això s’ha de fer perquè al poble hi viu gent gran i perquè pugui ser allà durant el dia?
Sí, que la gent gran estigui ben atesa, ben cuidada, que pugui ser allà durant el dia, quan el fill, la filla, la persona, la família se’n va a treballar. Doncs que puguin deixar aquesta persona allà i que tinguin aquesta opció. La gent ens ho ha demanat des de fa temps i ara fem els passos corresponents per complir-ho.
Què més tenen previst fer aquest mandat o què us va demanar de fer, la gent?
També tenim el tema de la millora dels equipaments municipals, educatius i socials, que s’utilitzen molt. Tenim moltes ganes de desenvolupar una espècie d’espai social, un local on es puguin trobar les famílies, un espai intergeneracional, un punt de trobada perquè hi hagi diferents activitats, un espai com de bar o cafeteria, però també un espai de reunió i de trobada familiar i per a totes les edats. Tenim moltes ganes de fer-ho a l’espai del Sindicat . És municipal.
On és? On cau, això?
És aquí, al carrer de Baix [a tocar de la plaça de la Sardana]. Hi ha una masia amb un garatge. El repte seria transformar-lo en un espai social intergeneracional, podríem dir-ne, per fer-hi activitats socials, un punt de trobada per a les famílies, per a tot tipus de persones del municipi, que potser ara no tenim.
Seria com un centre cívic?
No tant com un centre cívic. El centre cívic ja el tenim, però està molt dedicat a gent gran. A dalt sí que hi ha sales per fer-hi diferents activitats, però ens demanen un espai familiar, on els nens tinguin espai per jugar, que hi hagi un espai perquè les famílies hi puguin ser al matí, a la tarda...
S’hauria d’enderrocar aquesta masia?
No, l’hauríem de reformular una mica, l’espai, i veure com el podem adaptar. Pot ser que ara hi hagi un espai que s’hagi de treure, o no; es pot aprofitar totalment [...]. Si vols, t’explico coses que aquest primer any hem posat en marxa...
Sí, sí.
[...] Coses de la legislatura anterior. Hem completat el tema del clavegueram a l’Argelaguet, que és un veïnat que està molt a prop del nucli. Els veïns ens ho havien demanat. Estem ampliant la xarxa i els serveis de clavegueram al municipi. I ara també executarem unes obres per portar aigua potable a la Burguera i a la zona de Can Casalets i Can Crostó. Són dos punts diferents. Ara també aquest estiu tirarem endavant un projecte molt important, que és el pla d’obres i serveis anterior, l’últim de la Generalitat. Teníem un projecte molt interessant a l’escola Agustí Gifre i a la llar d’infants per fer-hi diferents millores. A l’escola, canviar tancaments i climatitzar diversos espais, i a la llar d’infants, fer-hi unes millores als paviments.
Quin és l’import?
L’import total és de 231.391 euros. La subvenció és de 120.000 euros per a equipaments educatius; en aquest cas, centrats en l’escola i la llar d’infants. I ara recentment també ens han donat una subvenció que perseguíem, que és un dels projectes d’aquesta legislatura, per posar unes pèrgoles als patis de l’escola i de la llar. Això té un cost de 357.300 euros i ens n’han donat 300.000. Per tant, és una bona subvenció.
Alguna altra cosa?
Això és novetat. Després, el tema d’unes marquesines amb plaques fotovoltaiques per col·locar en una part de l’aparcament a l’espai de la Pineda. Aquí ens han donat 300.000 euros també. El projecte és de 388.000 euros. En aquests dos casos [millores en equipaments educatius i marquesines amb plaques], la subvenció ens l’ha donat la Generalitat.
I aquí...
En aquestes marquesines amb plaques fotovoltaiques, hi volem fer una comunitat energètica, perquè a sota s’hi podrà aparcar. Els cotxes estaran a l’ombra i a dalt hi haurà les plaques fotovoltaiques. Potser s’ha vist més en iniciatives privades, però en el sector públic... De vegades es posen més en cobertes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.