Política

Nerea García Guerrero

Cap de l’oposició a Badia del Vallès (Totes fem Badia)

“Les polítiques del PSC a Badia són molt continuistes”

“El relleu comportarà canvis. Estarem atentes per veure si continuen temes importants com la retirada de l’amiant”

“Nosaltres hem de fer la nostra feina com a oposició i insistir en la necessitat d’un finançament just”

Cal una residència pública perquè la població cada cop és més gran i més gent necessita ajuda

Nerea García és regidora de l’Ajuntament de Badia del Vallès des de l’any 2019 i encapçala Totes fem Badia, el segon partit més votat del municipi, amb dos regidors, després d’haver-ne perdut dos en les darreres eleccions municipals.

L’alcaldessa de Badia, Eva Menor, ha anunciat que renuncia al càrrec i que proposarà Josep Martínez com a nou batlle. Quina valoració en fa?
És un tema que ja prevèiem que passaria. Creiem que comportarà canvis i hem de veure si seran positius o negatius. Estarem atentes per veure si continuen alguns temes importants, com ara la retirada de l’amiant. De moment, no sabem si hi haurà gaire canvis perquè s’haurà de reestructurar.
A Badia governa el PSC amb majoria absoluta. Quina relació tenen amb l’equip de govern?
Tenim bona relació i intentem negociar tot el que sigui possible. En aquest mandat hem notat una mica més de predisposició a acceptar propostes. Hem pogut arribar a acords pels pressupostos de 2024. Estem contentes perquè s’han acceptat temes que feia molt de temps que demanàvem. Com que ha entrat l’extrema dreta al consistori, els partits d’esquerra intentem acordar tot el que sigui possible i no deixar acció a Vox, però ens seguim trobant amb aquesta majoria absoluta que en aquest mandat encara ho és més.
Quins projectes importants per a la seva formació topen amb la negativa de l’equip de govern?
L ’escola de música i la posada en marxa d’una cuina central per als menjadors dels centres educatius i el centre de dia. Són dos projectes que no són en ek programa del PSC i que no tiren endavant malgrat que nosaltres els defensem molt i els intentem impulsar. Hem fet propostes al ple i a les comissions. També ens agradaria que es potenciessin més els temes de solidaritat i cooperació entre pobles.
Han perdut pes al consistori. Quina valoració en fa?
Ho valorem negativament. És una mostra que per a les pròximes eleccions en general hem d’estar més forts; hem de fer més múscul polític. L’objectiu que tenim, i ja hi estem treballant, és ser més persones i estar més organitzats. Necessitem treballar la difusió perquè encara hi ha ciutadans que no ens situen del tot a la política municipal. Som un partit nou, aquest és el segon mandat. Hi ha una part positiva. Tot i perdre dos regidors continuem sent el segon partit més votat, fet que ens dona força. Quan van ser les municipals, també vam valorar l’impacte de l’extrema dreta com a factor a tenir en compte. A Badia, no hi havia cap regidor ni tan sols del Partit Popular. Ara n’hi ha dos de Vox i un del PP. És una mostra de com està pujant la dreta i la ultradreta. Ens ha fet reaccionar i saber que hem de fer molta pedagogia en la població perquè sàpiguen quines són les nostres prioritats, que hi ha una altra opció al govern socialista que no és l’extrema dreta, i que és Totes fem Badia.
Afirmen que Badia necessita un canvi. Quin?
Cal voluntat política per fer coses que no es fan i que es podrien fer. Seria anar més enllà i no conformar-se amb el que s’ha fet sempre. Veiem que les polítiques del partit socialista, que sempre ha governat, són molt continuistes i costa fer coses noves. Per exemple, en temes de sostenibilitat es fan passes, però es podria fer més.
Badia reclama des de fa temps una millora del finançament municipal que no arriba.
L’últim que va passar amb la llei de finançament és que el PSC la va presentar al Parlament. Ens va sorprendre perquè ho van fer sols i en mandats anteriors s’havia treballat amb tots els partits polítics perquè és considerava un tema de ciutat. Però suposo que és fruit de la majoria absoluta. Per nosaltres és un tema important. Quan es formi Parlament i hi hagi govern, parlarem amb el grup parlamentari de Comuns per treballar el tema. Si el PSC governa i tenim a l’Eva Menor al Parlament, si hi donem un impuls entre tots i totes. Nosaltres hem de fer la nostra feina com a oposició i insistir en la necessitat d’un finançament just. La proposta que hi ha està consensuada però potser s’haurien d’estudiar altres vies perquè la Generalitat no l’ha volgut acceptar mai. No sé si ara canviarà.
Creu que Badia serà una ciutat lliure d’amiant a finals del 2025? Les entitats veïnals s’han mostrat crítiques darrerament amb la gestió.
Volem pensar que es complirà, no volem ser negatius perquè és un tema beneficiós per a tothom. Hi ha hagut problemes que han endarrerit la retirada amb un canvi de plans i va més lent del previst. La comissió de l’amiant té tota la raó de seguir reivindicant que es retiri i que es faci amb les garanties adequades. És un tema important del qual hem d’estar pendents.
Una altra de les reivindicacions dels veïns és una residència pública. És necessària?
Cal una residència pública i donem suport al grup a favor del geriàtric que s’està mobilitzant per aconseguir-ho. És un tema difícil i no serà immediat, però pensem que és necessari perquè la població cada cop és més gran i hi ha moltes persones que necessiten ajuda. Tot i que hi ha residències privades a prop, molta gent no se les pot permetre. I pel que fa a les públiques, el que et pot passar és que et toqui una en una altra comarca, el que és un inconvenient per als familiars. És un problema que va més enllà de Badia, és de comarca i de Catalunya. També el treballarem en el Parlament
Què destacaria de Badia?
Som gent molt compromesa i solidària. Tothom es coneix i es manté l’ajuda entre veïns. I el teixit associatiu dona vida a Badia, fan molt per la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.